Wrath of Man (2021.)
Redatelj: Guy Ritchie
Glume: Jason Statham, Scott Eastwood, Josh Hartnett, Holt McCallany, Laz Alonso

Eksplozivni spoj stila Guyja Ritchiea i Jasona Stathama rezultirao je žestokom akcijskom kriminalističkom dramom koja u nekoliko navrata donosi iznenađujuće obrate. Redatelj Guy Ritchie poznat je prvenstveno po svojem duhovitom ekstravagantnom vizualnom stilu i nelinearnom pristupu iznošenju radnje, što rezultira zanimljivim i atraktivnim filmovima, koje je, kao i ‘Dane gnjeva’ najbolje gledati na velikom ekranu.

Fotografiju ustupio Blitz

U uvodnoj sceni pratimo pljačku dostavnog vozila koja dovodi do nekolicine mrtvih. Nekoliko mjeseci kasnije u opljačkanoj Tvrtki za prijevoz novca zapošljava se šutljivi lik, gospodin H (Jason Statham) kao vozač dostavnog vozila, a koji zbog svoje samozatajnosti izaziva podsmijeh svojih kolega, a neki su sumnjičavi prema njemu. Sve se preokrene kada H prilikom prvog napada na vozilo efikasno sredi pljačkaše, dok njegov podrugljivi suvozač prestrašen sjedi u autu. U sljedećem preokretu, kada se Ritchie retroaktivno vraća na početak filma, ali iz drugog ugla, saznajemo tko je H i koji su njegovi razlozi zapošljavanja u prijevozničkoj tvrtki. H nije običan građanin već čovjek iz krimimiljea koji je u prvoj pljački s nekoliko mrtvih izgubio nekog bliskog i sada traži pljačkaše odgovorne za smrt…

Kao što je spomenuto, Guy Ritchie voli zapetljane fabularne konstrukcije kao svojevrsne slagalice čiji se komadići polako (ili žestoko) slažu u završnu cjelinu. Motiv osvete nije nešto novo u kinematografiji, ali je pitanje kako će ga autor obraditi, a Guy Ritchi to radi adrenalinski.

‘Dani gnjeva’ su film koji se može gledati nekoliko puta i još više uživati u katarzi. Nažalost, katarza ne poništava činjenicu da se nešto što se nije smjelo dogoditi uopće dogodilo.

Spomenimo da je Guy Ritchie poznat (osim toga što je bio Madonnin muž 🙂 ) po filmovima kao što su ‘Lovac, ubojice i dvije nabijene puške’ (1998.), ‘Zdrpi i briši’ (2000.), ‘Valovi sudbine’ (2002.), ‘Revolver’ (2005.), ‘RockRolla’ (2008.), ‘Sherlock Holmes’ (2009.), ‘Sherlock Holmes: Igra sjena’ (2011.), ‘Šifra U.N.C.L.E.’ (2015.), ‘Kralj Arthur: Legenda o maču’ (2017.), ‘Aladnin’ (2019.) i ‘Gospoda’ (2019.)

Robert Jukić, Zagreb, 02.05.2021.

Informacije o filmu:

Dani gnjeva
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Miramax, CAA Media Finance, 2021.
Trajanje: 118 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Napisali: Nicolas Boukhrief & Éric Besnard
Scenarij: Guy Ritchie, Marn Davies & Ivan Atkinson
Glazba: Christopher Benstead
Glume: Rocci Williams, Jeffrey Donovan, Andy Garcia, Deobia Oparei, Raúl Castillo, Chris Reilly, Eddie Marsan, Niamh Algar, Tadhg Murphy

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Dani gnjeva – Movie Site
Wrath of Man – IMDb

Facebook