Mortal Kombat (2021.)
Redatelj: Simon McQuoid
Glume: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Tadanobu Asano

Akcijski visokobudžetni block busteri u pravilu su dobar mamac za povratak publike u multiplekse, jer veliki ekrani uz adekvatna ozvučenja pružaju pravi užitak u praćenju borilačkih vještina potpomognutih računalnim efektima. Priča u konačnici kao da i nije bitna, glavno da se razmjenjuju udarci bez prestanka. Dok niskobudžetni ‘Jiu Jitsu’ (2020.) redatelja Dimitrija Logothetisa, s Nicolasom Cageom u jednoj od uloga, nije postigao osobitu gledanost, film sa sličnom radnjom u produkciji Warner Brosa u hrvatskim kinima odmah je privukao borilačke fanove.

Fotografiju ustupio Blitz

Devet puta su borci Vanjskog svijeta pobijedili zemaljske borce, i ako ih pobijede deseti puta, zavladat će Zemljom. Jedini koji se mogu boriti su borci označeni madežima, a jedan od njih je i neuspješni MMA borac Cole Young (Lewis Tan), kojeg od napada opakih boraca iz Vanjskog svijeta spašava još jedan odabranik i odvodi ga u područje Lorda Raidena (Tadanobu Asano) gdje će se pripremati za odlučujući turnir. Problem je što Cole još nema svoju ‘arkanu’, odnosno posebne moći kojima će se suprotstaviti opakim borcima koje predvodi Sub-Zero (Joe Taslim), a koji je u 17. stoljeću nemilosrdno ubio Colevog pretka i gotovo cijelu obitelj, od preživjela je samo beba, što čini i uvodnu scenu filma…

Kao što sam napisao, ne morate se zamarati sadržajem filma, prepustite se borilačkoj radnji koja vodi k sretnom svršetku, jer zemaljski borci će, uz mnoge prepreke, savladati vanzemaljske koji ni u jednom trenutku ne poštuju fer pravila borbe. I jedan ženski lik ima značajnu ulogu u očuvanju opstojnosti Zemlje. Sonya Blade (Jessica McNamee) nema oznaku madeža, ali će ga prema postojećim pravilima zaslužiti, i postati ravnopravan partner suborcima. Međutim, Coleova vještina nije dovoljno iskorištena u borilačkim scenama, i što je zanimljivo, Cole je ustvari najslabiji borac od odabrane ekipe, iako je glavni lik filma. Budući da je film rađen prema video igrici, ne trebamo se previše brinuti o sudbini Zemlje, a možemo očekivati i nove nastavke.

Spomenimo i ‘Mortal Kombat’ iz 1995 godine Paula W.S. Andersona s Christopherom Labertom u ulozi Lorda Raidena. U filmu se pojavljuju i Sonya Blade i Sub-Zero, ali nema Colea Younga. Redatelj novog ‘Mortal Kombata’ je Simon McQuoid kojemu je ovo dugometražni prvijenac.

Robert Jukić, Zagreb, 13.04.2021.

Informacije o filmu:

Mortal Kombat
New Line Cinema, NetherRealm Studios, Atomic Monster, 2021.
Trajanje: 110 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Dolby Digital | DTS (DTS: X)| IMAX 6-Track | Auro 11.1
Scenarij: Greg Russo & Dave Callaham
Story by Oren Uziel & Greg Russo
Based on the videogame created by Ed Boon & John Tobias
Glazba: Benjamin Wallfisch
Glume: Joe Taslim, Mehcad Brooks, Matilda Kimber, Laura Brent, Tadanobu Asano, Hiroyuki Sanada, Chin Han, Ludi Lin, Max Huang, Sisi Stringer, Mel Jarnson, Nathan Jones

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Mortal Kombat – Movie Site
Mortal Kombat – IMDb

Facebook

Facebook – FILM: MORTAL KOMBAT, akcijski fantasy [osvrt Robert Jukić]