Moram vam priznati nešto i nije mi drago zbog toga – pogledao sam ‘Irishmana’ u tri navrata. Film traje gotovo tri i pol sata i rijetko tko si može priuštiti luksuz sjedenja u komadu, bez ometajućih faktora, toliko dugo. Osim ako se film gleda u kinu. Rascjepkano gledanje najčešće znači i razvodnjavanje doživljaja. Čak je i sam Scorsese upitan je li ‘Irishman’ mogao biti TV serija, jer je materijala za to sasvim dovoljno, rekao kako je film namijenjen da se pogleda u jednom sjedenju. Detalji su važni, emocionalni udarac je važan, a priča je jasnija kada se sve proguta odjednom. Jedino je pitanje tko danas ima tri i pol sata vremena i pozornosti da ih provede isključivo gledajući u ekran.

Ova epska priča pokriva nekoliko desetljeća i krcata je imenima i stvarnim likovima od kojih je središnji Frank ‘The Irishman’ Sheeran (Robert De Niro), veteran Drugog svjetskog rata i vozač kamiona. Njegov uspon u kriminalnom podzemlju Philadelphije vezan je uz obitelj Bufalino na čijem je čelu Russell (Joe Pesci). Frank svojom hladnokrvnom i pragmatičnom egzekucijom šefovih naputaka munjevito stječe ime među najopakijim njuškama 20. stoljeća u Americi. Put ga tako navodi do ultra-popularnog Jimmyja Hoffe (Al Pacino) koji je bio predsjednik Teamsters unije vozača kamiona koja je tada brojala preko pola milijuna ljudi.

Trolist ovih glumačkih ikona ključan je faktor ‘The Irishmana’. Iako je na momente čudno gledati toliko ostarjela lica koja bolje pamtimo iz nekih mlađih dana, njihovo umijeće je i dalje evidentno. Uz pomoć digitalnog pomlađivanja Pacino, Pesci i De Niro uspijevaju odigrati svoje likove od 50-ih pa praktički do 2000-ih godina. Jedino što ih ponekad odaje je njihovo držanje koje s vremena na vrijeme zaista djeluje starački. Glasine kažu kako je Scorsese sedamdesetpeto godišnjeg Pescija zamolio više od pedeset puta da izađe iz glumačke mirovine samo za ovaj još jedan njegov film i na kraju ga je uspio nagovoriti.

Uz njih trojicu koji vode glavnu riječ, u filmu se nalazi čitava plejada poznatih imena i faca od kojih su poneki svedeni na svega par scena. ‘The Irishman’ je napravljen prema  knjizi ‘I Heard You Paint Houses’ Charlesa Brandta koja je kronika Frank Sheeranovog života. Frank je u svojim opisima naveo mnoge stvari koje se ne poklapaju sa stvarnim dokazima, ali je isto tako bilo i onih obrnutih stoga je diskutabilno koliko su ovi događaji zaista istiniti.

U kombinaciji humora, drame i raznolikih zapleta na kraju prevladava osjećaj kako je ‘The Irishman’ u suštini film o prolaznosti vremena, o odlukama u pojedinim trenucima života koje nas prate do samoga kraja te o otuđenosti i odbačenosti u poznim godinama koja nas većinu neminovno čeka. Taj dojam daje konačnu vrijednost filmu koji  u svojim najmagičnijim trenucima nepogrešivo daje do znanja da ga je kreirao Martin Scorsese.

Tekst i fotka preneseni s bloga SuvljevePreporuke

Tomislav Suvala