Karizmatičan i mračan, kao kostur oživljen orgazmom vampirske energije, raskopčan do kože, (‘Do you feel my heart beating’, udara se u prsa), opijen slobodom stvaranja i razaranja, strašan i privlačan, Nick Cave na pozornici opčinjava  publiku, ne samo djevojčice koje u prvim redovima pokušavaju dotaknuti  svog idola, spremne kleknuti pred njim i učiniti sve što traži… (‘Are you ready?’, provocira ih  kultni rock mužjak koji zna kakvu moć ima nad onima koji ga slušaju), već upravlja publikom kao dirigent orkestrom, diže ih iz početnih udara ritma do  zaglušujuće buke u kojoj ‘istjeruje’ njihove strahove i frustracije, pa ih vraća u stvarnost umirujućim ljubavnim pozivom (‘Into my arms’).

Nick Cave & The Bad Seeds ; Ustupio INmusic – Foto – Julien Duval

Nick  Cave ne treba se plašiti da će ga ‘pokupiti’ na internetu ili da će ga zamijeniti perfektna tehnička reprodukcija. On je najveći u izvedbi, uživo, on je središte predstave u kojoj glazba i tekstovi igraju uloge, a on sâm ne glumi. Prije koncerta na Jarunu ponovo sam poslušala neke njegove  albume , From Her to Eternity, Murder Ballads, na primjer, čak i uvjetni, vremenski omeđen izbor The Best of (do kraja devedesetih),  ‘primila’ me njegova Red Right Hand, The Weeping Song, (koje je izveo i na koncertu), njegov prijeteći Stagger Lee i The Death is Not the End, ali ni jedna snimka nije ‘do pojasa’  njegovoj živoj izvedbi.

Za razliku od kultnog Davida Byrna koji je noć prije, to jest prvog dana IN musica  2018. nastupio na istoj pozornici, također vitak, u odijelu, također u godinama koje se ne vide na pozornici 🙂 , plavokos, plah i tehnički korektan, stiliziran i koreografiran, kao citat iz vremena svoje najveće popularnosti, Nick Cave nastavlja preobrazbama kao crna guja u podzemlju rocka, crpi hranjive sastojke uvijek ‘novog zvuka’ i ugrađuje ih u svoju arhivu. A njegovo fenomenalno ‘Zlo sjeme’ usađeno je u njegovu robinzonsku koncepciju. Među Caveovim instrumentalistima i starci bradati kao u Tolkienovim sagama imaju snage smrviti instrument  koji sviraju.

U sat i pol divljeg, strašnog nastupa  Nick Cave je kao pomahnitali Minotaur u glazbenom labirintu  proganjao svoje demone po pozornici. I ostavio nas uz sizifovsko ‘Keep on Pushing’… Koncert koji vrijeme ne može ublažiti.

Ada Jukić
U Zagrebu, 27. lipnja 2018.