Misija: Bijela kuća
Now You See Me (2013.)
Mythology Entertainment (II), 2013.
Trajanje: 131 minuta
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat | SDDS
Redatelji: Roland Emmerich
Glume: Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal, Jason Clarke, Richard Jenkins, Joey King, James Woods, Nicolas Wright, Jimmi Simpson, Michael Murphy, Rachelle Lefevre, Lance Reddick, Matt Craven, Jake Weber, Peter Jacobson

Misija: Bijela kuća – Movie Site
White House Down – IMDb

Veliki meštar akcijskog filma Roland Emmerich potpisnik je još jednog filma u kojem je američka Bijela kuća izravno napadnuta. Sjetimo se ‘Dana nezavisnosti’ u kojem vanzemaljci napadaju Bijelu kuću, a u završnim scenama američki predsjednik bori se kao pilot. Ili još bližeg napada s akcijskim superjunakom Gerardom Butlerom koji kao posljednji agent iznutra brani osvojeni američki Olimp. Ovogodišnji ‘Pad Olimpa’ Antoinea Fuquae potvrđuje zanimljivu činjenicu kako se u Hollywoodu povremeno snimaju filmski blizanci neovisno jedan od drugoga, pod kapom različitih kompanija.

Prizor iz filma 'Misija: Bijela kuća' ; Fotografiju ustupio CF
Prizor iz filma ‘Misija: Bijela kuća’ ; Fotografiju ustupio CF

Ovaj put prijetnja ne dolazi iz svemirske daljine niti su u pitanju terorističke skupine specijalizirane za proganjanje Amerikanca, u igri su najbliži predsjednikovi suradnici nezadovoljni njegovim radom i svojim pozicijama. ‘Misija: Bijela kuća’ započinje dolaskom iskusnog specijalca Calea Channing Tatum) s kćerkom oduševljenom aktualnim predsjednikom (šarmantni Jamie Foxx, izravna aluzija na pravog američkog predsjednika) u Bijelu kuću na razgovor o poslu u predsjedničkoj tjelesnoj straži. U međuvremenu započinje organizirani napad na Bijelu kuću i lov terorista na Predsjednika, kako bi se aktiviralo nuklearno oružje. Uključen u borbenu strategiju je šef predsjednikovog osiguranja pred mirovinom (James Woods), razočaran službenom američkom mirotvornom politikom, pod dojmom pogibije sina u nekoj američkoj intervenciji na Bliskom Istoku. U priču se, stjecajem okolnosti, umiješa odbijeni specijalac (Tatum) koji ne samo mora spašavati Predsjednika, već i kćer koju su oteli napadači ….

Iako je sve to već viđeno, Roland Emmerich je snimio furiozni, napeti film sa stalnim iznenađujućim obratima (kao koncentrat televizijskog serijala ’24 sata’), koji se doslovce gleda bez daha. Još jedan prilog kako holivudski filmaši vide svoju prijestolnicu i igre koje se odigravaju u njoj. A što nije utješno, jer se u komercijalnom projektu i u žanrovskoj kategoriji koja nije fokusirana na društvenu analizu, uvjerljivo razotkriva kako je sigurnost opstanka svjetskog mira na staklenim nogama, zbog interesa krupnog (vojnog) kapitala i osobnih (emocionalnih) interesa. Oni su prikazani kao tako opasni, da u kontekstu aluzija mogu poslužiti kao alibi za nedostatak radikalnih akcija aktualnog predsjednika Baracka Obame. Tako je i ‘Misija: Bijela kuća’ na određeni način subverzivan film, kao i ‘Pad Olimpa’. Poruka je jasna: neki interesi su tako moćni, da je i najmoćniji čovjek u opasnosti ako poduzme inicijative koje ugrožavaju te interese. Na jedan (neiskorišteni) rukavac radnje upućuje kratka replika. Kad otkriva što je najpreči zadatak predsjednika nakon izbora, Jamie Foxx kaže ‘To je ponovni izbor’. To je prioritet, što god to značilo u odnosu na realizaciju obećanja koja su ga dovela do funkcije. A u Emmerichovoj ‘Misiji’, američki predsjednik koji se aktivno suprostavlja napadačima i s oružjem u ruci probija neprijateljsku brigadu, sa sigurnošću može očekivati reizbor. Dobro režirana akcija sa specijalnim efektima koja ne isključuju razmišljanje. Pa ako niste filmsku ‘Bijelu kuću’ vidjeli u kinu, pogledajte je u svojoj kući na DVD-u ili Blu Ray izdanju.

Vodnjan, 14.08. 2013., Robert Jukić