Po prvi put u povijesti zagrebačkog sveučilišta otvara se studij plesa na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti

Zagreb, 10. srpnja – Nakon više od pet godina priprema, te višemjesečnih velikih neizvjesnosti oko prostora izvođenja studija, na sastanku predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva kulture, Sveučilišta u Zagrebu i Akademije dramske umjetnosti, održanom 2. srpnja 2013. potvrđeno je da se preddiplomski sveučilišni studiji Baletne pedagogije i Suvremenog plesa počinju izvoditi od ove jeseni.

“Kako bi se ovaj povijesni događaj za hrvatsku kulturu i visokoškolsko obrazovanje doista ove jeseni i realizirao, uvelike imamo zahvaliti samoj plesnoj struci – naime, pitanje prostora za izvođenje studija razriješeno je zahvaljujući podršci voditeljica Plesnog centra Tala, Tamare Curić i Larise Navojec – nastava će se privremeno izvoditi u prostorima Plesnog centra Tala, ističe dekan Borna Baletić.

Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji u zemlji, složili su se oko podjele troškova studija, podržavajući na taj način utemeljenje obrazovne vertikale za plesne umjetnike koji su do sada bili marginalizirani u odnosu na ostale umjetničke grane. Novi sporazum između oba ministarstva, Sveučilišta u Zagrebu i njegove sastavnice, Akademije dramske umjetnosti koja je nositelj studijskih programa, bit će uskoro i službeno potpisan.

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu ; Fotografiju ustupila ADU
Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu ; Fotografiju ustupila ADU

Nastavnici na studijima bit će priznati hrvatski baletni i plesni umjetnici školovani na poznatim međunarodnim školama čiji je rad u plesnoj edukaciji i/ili formalnom obrazovanju prepoznat  u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, elemente programa izvodit će strani umjetnici i pedagozi čija će ekspertiza u specifičnim područjima osiguravati relevantnost i kvalitetu studija. Budući nastavnici baleta i suvremenog plesa jedan će dio nastave pohađati i na Kineziološkom te Učiteljskom fakultetu. Voditeljica studija, odsjeka plesa je doc. Andreja Jeličić.

Prijamni ispiti za prvu generaciju studenata, za koje već vlada veliki interes mladih iz čitave regije, održavat će se između 28. kolovoza i 7. rujna, a upisivat će se do 30 studenata godišnje. Sve dodatne informacije o studijskim programima i prijamnim ispitima mogu se naći na web stranicama Akademije dramske umjetnosti.

[izvor informacije Akademija dramske umjetnosti Zagreb]