Brzi i žestoki 6
Fast & Furious 6 (2013.)
Universal Pictures, 2013.
Trajanje: 130 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: SDDS | Dolby Digital | Datasat
Redatelj: Justin Lin
Glume: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Ludacris, Luke Evans, Elsa Pataky, Gina Carano, Clara Paget, Kim Kold, Johannes Taslim

Brzi i žestoki 6 – Movie Site
Fast and Furious 6 – IMDb

Franšiza ‘Brzi i žestoki’ došla je do svojeg šetog nastavka i nije ostavila ni najmanje sumnje u to da će doći i sedmi. Junaci koji pršte mišićima i jure u ‘nabrijanim makinama’ prenose adrenalin na gledatelje smještene u udobnim sjedalima kina i to osigurava komercijalni perpetuum mobile u kojem se brzo i žestoko generiraju filmski nastavci. Nekada su horori izazivali ovakvo uzbuđenje. Sjetimo se suspensa pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća koji su publiku držali u napetoj neizvjesnosti sve do samoga kraja, a čiji je najbolji predstavnik bio Alfred Hitchcock. Sada kao moderni suspens djeluje uzbudljiva akcija s nevjerojatnim akrobacijama, čak i kada je izvjesno da će pozitivci pobijediti.

Prizor iz filma 'Brzi i žestoki 6'
Prizor iz filma ‘Brzi i žestoki 6’

‘Brzi i žestoki’ šesti put stupaju u akciju, jer su se pojavili novi negativci, a jedna od njihovih članica, koja je poginula u prethodnom nastavku (nemojte me loviti za riječ), snimljena je u društvu negativaca. FBI-ev operativac Hobbs (Dwayne Johnson) okuplja ekipu Brzih i žestokih koji su se nakon pljačke 100 milijuna dolara u Riu smirili, svatko na drugoj strani svijeta. Okidač za povratak Torettoa (Vin Diesel) i O’Connora (Paul Walker) je Letty (Michelle Rodriguez) koja je pronađena živa u ekipi bivšeg britanskog specijalca Shawa (impresivan Luke Evans) koji se sprema na pothvat stoljeća rušeći svjetski računarski sustav. Iskusni Show je negativac koji gleda deset koraka unaprijed, a sve što naši junaci poduzmu, Shaw je već predvidio. U nekoliko odličnih scena (primjerice, scena s tenkom koji juri po autoputu) čak im ni njihovo iskustvo neće pomoći protiv uvježbane ekipe kriminalaca. Ipak, kad pozitivci počnu razmišljati poput svojeg neprijatelja, uspjeh neće izostati.

Novi ‘Brzi i žestoki’ solidan su akcijski film koji na trenutke parodira i sam akcijski žanr (jedan od likova kaže kako se u akcijama ne mogu ponašati kao James Bond!). A sami ne samo da se ponašaju kao likovi iz kolekcije filmova o Jamesu Bondu, već čak i žešće. Logika u akcijskim scenama nije presudna, one su toliko brze i zgusnute paralelnim montažama , da je gotovo nemoguće provjeriti sve što se događa. Ipak, zna doći do takvog pretjerivanja, da publika umjesto od straha, reagira smijehom. Radnja je u pravila jednostavna s već nekoliko standardnih, moglo bi se reći čak i očekivanih iznenađenja. Film funkcionira kao vrhunska zabava, a završnica je koncipirana kao kino foršpan za sedmi nastavak u kojem će se pojaviti jedan od najboljih suvremenih akcijskih junaka, Jason Statham!

Zagreb,02.06.2013., Robert Jukić