U subotu, 11. svibnja, oko 20 sati, Mala dvorana Vatroslava Lisinskog počela se puniti posjetiteljima koji su došli uživati u glazbi. Po odjeći nekih posjetitelja koji su došli u Starfleet uniformama, moglo se pretpostaviti da ovo neće biti svakidašnji koncert. Vjerujem da je ovo bio prvi put da se u Zagrebu izvodi glazba iz Star Trek filmova i serija koja ima već 47 godina dugu glazbenu povijest.

Izlazak mladih glazbenika u šarmantnim šarenim togama inspirarnim Star Trekom izmamio je gromoglasan pljesak potpuno pune dvorane. Uvod u ovu glazbenu avanturu je počeo kultnom skladbom Alexandera Couragea i Jerryja Goldsmitha iz serije Star Trek: The Next Generation. Taktovi koji su me vratili u djetinjstvo i podsjetili kako su me roditelji morali buditi u pola noći kako bi na vrijeme mogla zasjesti pred televizor i krenuti u svemirsku avanturu s omiljenim kapetanom Jean-Luc Picardom. Courage je ovu temu skladao 1966. za originalnu seriju i donijela mu je svjetsku slavu.

Ansambl Zvjezdane staze; Fotografija Daniel Pritišanac
Ansambl Zvjezdane staze; Fotografija Daniel Pritišanac

Ansambl Glazbene staze skoro puna dva sata nas je vodio kroz povijest Star Treka, prizivajući sjećanja na omiljene scene. Uz prekrasne teme iz filmova Insurrection i First Contact, koncert je krasila i dirljiva izvedba teme iz epizode Inner light (serija The Next Generation). Skladao ju je Jay Chattaway a izvela Eda Rimanić na fruli. Rekvizit tzv. Ressikanske frule koja je korištena u dotičnoj epizodi prodana je nedavno na Christie’s aukciji za $48,000.

Ansambl Glazbene staze čine mladi entuzijasti Eda Rimanić (flauta), Mihael Paar (klarinet), Đana Kahriman (violina), Eva Mach (violina), Nikolina Tičinović (violončelo),

Iva Ljubičić (klavir) i Anita Primorac (udaraljke). Aranžmane glazbe je radila Mia Pap, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir, a za scenografiju je bio zadužen Martin Hrastić. Na velikom završnom koncertu 4. koncertne sezone, ukupno petnaestom po redu u dvorani Lisinski, predstavljena je i Bianca Ban prva hrvatska diplomirana skladateljica primijenjene glazbe koja je autorica nove kompozicije Event Horizon, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir.

Koncerti ansambla Glazbene staze su neklasični unatoč njihovom klasičnom obrazovanju. Vrlo često spajaju klasičnu glazbu s drugim žanrovima, kao što je jazz i filmska glazba. Predanost glazbi, ali i fanovski žar osjetio se u svakoj dionici izvedbe i odisao je optimizmom Star Treka. 

Iva Brčić