Atlas oblaka
Cloude Atlas (2012.)
Cloud Atlas Productions, 2012.
Trajanje: 172 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat | SDDS
Redatelj: Tom Tykwer, Andy Wachowski & Lana Wachowski
Glume: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, Keith David, James D’Arcy, Xun Zhou, David Gyasi, Susan Sarandon, Hugh Grant, Robert Fyfe, Martin Wuttke
Atlas oblaka – Movie Site
Cloud Atlas – IMDb

Jedan od najiščekivanijih (i najskupljih) nezavisnih filmova u posljednje vrijeme, za čiju je realizaciju zaslužno čak troje redatelja, Tom Tykwer (Nijemac koji nastavlja uspješnu međunarodnu karijeru) i braća Wachowski (autori Matrixa, čija je karijera nakon kičastog ‘Speed Racera’ krenulo nizbrdo). Kao predložak filmu poslužila je istoimena knjiga Davida Mitchella (za koju neki od onih koji su je pročitali tvrde da je ‘nefilmična’, a vi je možete pronaći i pročitati u hrvatskom prijevodu u izdanju kuće Vuković & Runjić, objavljenu još 2008. godine). Autor (knjige) radnju vodi na šest vremenskih razina, ali to ne bi trebalo biti nepremostiva prepreka jer je bilo filmaša koji su vodili i dvadesetak paralelnih radnji (vidi Roberta Altmana), a i ova redateljska trojka pokazala se vješta u vođenju multipliciranih radnji. Relativno su uspjeli i u miješanju različitih žanrova u jednom filmu, od znanstvene fantastike, povijesnog filma i trilera.

Prizor iz filma Atlas oblaka'
Prizor iz filma Atlas oblaka’

Radnja se iz sredine 19. stoljeća, za vrijeme kolonizacije Pacifika, prebacuje do daleke budućnosti u sumrak ostatka čovječanstva što pomalo podsjeća na slike iz Wellsovog ‘Vremenskog stroja’. U početnim scenama, sve dok se ne prihvati konvencija nekoliko radnji, film izgleda arhaičan, ali kada se povežu niti, ‘Atlas oblaka’ donosi uzbudljiv doživljaj koji se prati bez daha. Posebno treba obratiti pažnju na to da jedan glumac ima više uloga, odnosno, u različitim vremenskim dionicama pojavljuje se u različitim ulogama. U futurističkom Seulu jedna od kloniranih poslužiteljica postane svjesna da joj budućnost nije onakva kakvu joj prikazuje marketing korporacije za koju radi (vidi ‘Zeleni Soylent’ i ‘Total Recall’), a njezina požrtvovana reakcija bitno će utjecati da daljnji tok povijesti. Ovaj segment ‘Atlasa’ prožet je žestokim i upečatljivim akcijskim scenama, a u vremenskoj paraleli sumraka čovječanstva miroljubive ljude tlače nasilnici koji kao da su izašli iz ‘Mad Max’-a.

‘Atlas oblaka’ ne ulazi u povijest filma kao ultimativni naslov koji otkriva nove horizonte budućnosti kinematografije, već solidan film u kojem se može uživati otkrivajući njegove dimenzije. Nadamo se da će film uz DVD izdanje biti objavljeno i na Blu Rayu, koji kao medij može tehnički kvalitetno prenijeti jedan takav raskošan uradak.

Zagreb,25.12.2012., Robert Jukić