Contraband, Universal Pictures, 2012.
Trajanje: 109 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | DTS (as Datasat Digital Sound) | SDDS
Redatelj: Baltasar Kormákur
Glume: Mark Wahlberg, Ben Foster, Lukas Haas, Kate Beckinsale, Giovanni Ribisi, Robert Wahlberg, Caleb Landry Jones, Jason Mitchell, Paul LeBlanc, Amber Gaiennie, Kent Jude Bernard, David O’Hara, Jackson Beals, Jaqueline Fleming, Connor Hill
Krijumčari – IMDb

Scena iz filma 'Krijumčari'

Scena iz filma ‘Krijumčari’

Hollywoodu treba svježa krv, tako da europski dokazani redatelji dolaze u američku tvornicu snova odrađivati složenije zadatke. Islanđanin Baltasar Kormákur prihvatio se zahtjevnog akcijskog krimića ‘Krijumčari’ i odradio ga na najbolji mogući način, uz neka scenaristička pretjerivanja. Impresionistički pristup u području montaže i fotografije efektan je u ovom akcijskom krimiću koji ne daje da dođete do daha, a istovremeno prikriva i nepotrebne dionice, kao što je, primjerice, pljačka i jurnjava u jednoj srednjoameričkoj državici. Priča započinje time što mafijaši nisu zadovoljni time što se njihov (neiskusni i mladi) čovjek riješio droge s broda tako da ju je bacio u more kada je došla policijska i carinska racija. Dugovanje mafiji ne može se otpisati, a ako dužnik ne može pokriti dug, taj dug prelazi na obitelj.

Chris Farraday (Mark Wahlberg) ne može prepusti sudbini svojega šogora (ženinog brata) koji je zabrljao na svojem prvom nezakonitom poslu, a kako ima iskustva u tim (krijumčarskim) poslovima, preuzet će vraćanje duga time da odradi posao za svoje bivše prijatelje… Okružje gdje vam najbolji prijatelj radi o glavi dobro je naznačeno, ali ipak je opći dojam da redatelj nije radikalno išao do kraja, što bi bilo efektnije. Ben Foster u ulozi prijatelja koji sve podređuje svojim interesima je odličan. Ne zaboravimo njegovu ulogu negativca u izvrsnom ‘Alpha Dogu’ Nicka Cassavetessa. Odlična je dosjetka sa skupocjenom modernističkom slikom koju svi tretiraju kao prljavu ceradu, i koja će u konačnici postići pravi zgoditak.

Robert Jukić
u Zagrebu, 02. travnja 2012.