Ovogodišnje, 25. izdanje festivala za nas je posebno jer slavimo četvrt stoljeća plesa u srcu Istre! Pridružite nam se u proslavi i od 19. do 21. srpnja 2024. i uživajte u plesnim predstavama iz cijeloga svijeta.

Fotografiju ustupio Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

PRVI DAN

Jubilarno izdanje festivala, 19. srpnja u 21:00h otvara Zagrebački plesni ansambl s izvedbom predstave Okvir Borne Babića. Djelo se bavi pojmom narcizma i ega kao dijela našeg identiteta. U 21:30h, u Kaštelu Grimani bit će izvedena predstava VAV, španjolske kompanije Daniel Abreu, koja propituje filozofsko gledište na veze između pojedinaca i spajanje stvari kroz ljubav. Program se zatim nastavlja u loži gdje se u 22:30h održava izvedba Toujours de ¾ face!, belgijske umjetnice Loraine Dambermont koja će u svome solu predstaviti osobni vodič za preživljavanje i tehnike samoobrane u očekivanju kaosa. Prvi dan festivala završava u Mediteranskom plesnom centru gdje će u 23:00h Moveo Dance Company izvesti predstavu koreografa Doriana Mallie, I am Alex, u kojoj istražuju koncept egocentričnosti u svijetu vođenom me, myself, and I- kulturom, pod hipotezom da smo svi u nekoj mjeri “Alex”, odnosno osoba u fokusu.

DRUGI DAN

Subota započinje u 21:00h u Loži, izvedbom prvog dueta trilogije ‘Entrée a dos’ – HELENA & PARIS. Koreografkinje Meritxell Barberá & Inma García, u suradnji s plesačima Taiat Dansa kompanije, kao polazište za ovo djelo imaju prikaz para i ljubavi u umjetnosti jer je ljubav bila jedna od najvažnijih tema koja inspirira umjetnike u stvaranju. Drugi dio OTRA CARMEN nastavlja se u 21:15h na trgu, dok će posljednji dio VENUS biti izveden na istom mjestu u 22:30h, nakon predstave koja se odvija u Kaštelu. Na pozornici Kaštela Grimani, Zagrebački plesni ansambl i koreograf Miloš Isailović u 21:30h izlaze s hrvatskom premijerom predstave Tamo, gdje sve duše idu. Ovaj komad prati različite priče nekoliko potpuno različitih ljudi, spremnih i nespremnih na ljubav te istražuje nevidljiv prostor kojem sve duše teže.

TREĆI DAN

Zadnji dan festivala počinje u 10:00h u Mediteranskom plesnom centru uz  radionicu Theatrical body koju će održati plesači i koreografi Borna Babić & Eliana Stragapede. Večernji program u 21:00h u Mediteranskom plesnom centru otvaraju Tras studio i Matea Bilosnić s predstavom Cabaret Fatal. Kroz ovaj DIY odjek kabareta isprepliće se ples, gluma, klaunerija, a sve to uz glazbu koja varira od punokrvnih kompozicija do jednostavnih suvremenih melodija iz mobilnih aplikacija. Program nastavlja portugalska Companhia de Dança de Almada koja u 22:00h u Loži izvodi Wuthering Days, koreografa Briana Scalinija koja govori o svjesnom i nesvjesnom prijenosu emocionalnih stanja koje svakodnevno proživljavamo. U Kaštelu Grimani, u 22:30h počinje predstava HIVE, u koreografiji Pietra Marulla i izvedbi INSIEME IRREALI kompanije koja istražuje proširenje, novu viziju pojma obitelji. Festival će zatvoriti Borna Babić i Eliana Stragapede predstavom AMAE koja počinje u 23:30h na trgu, a propituje suovisnost u ljudskim odnosima.

POPRATNI PROGRAM

U subotu, 20. srpnja, ne propustite predstavljanje knjige Carlotta Grisi baletna diva iz Vižinade, Elene Poropat Pustijanac koje se održava u 17h u Oštariji Ferlin.

U nedjelju, 21. srpnja, u isto vrijeme, na istom mjestu pridružite se okruglom stolu 25 festivalskih godina – revizija i vizija i pridružite se diskusiji i zajedničkom planiranju budućnosti!

Saznajte više

[izvor informacije Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat]