Sljednik motovunskog festivala otkrio program pun nagrađenih filmova na najuglednijim festivalima • Prvo izdanje u cijelosti u Gorskom kotaru obilježit će i mnoštvo poznatih gostiju

Sjajni filmovi koje rijetko možete pogledati, oni koji opuštaju ili otvaraju važne teme, te mnogo glazbe, zabave i druženja – recept je koji festival Cinehill uspješno prenosi iz Motovuna u Gorski kotar. Poput mrava na ovogodišnjim festivalskim vizualima, Cinehillova ekipa pripremila je bogat program, predstavljen prvi put na paralelnim konferencijama za medije uz video vezu u Zagrebu i Rijeci. Filmovi koji su obišli svijet, snimani na lokacijama od Grenlanda do Brazila i Turske, stižu i u Gorski kotar.

Pressica u Rijeci ; Fotografiju ustupio Cinehill

Izletište Petehovac središte je zbivanja ovoljetnog Cinehilla koji će se od 24. do 28. srpnja prvi put u potpunosti održati u Gorskom kotaru. Projekcija će biti i u Delnicama i okolnim mjestima, uz mnogo novosti u programu i organizaciji.

„Prošle smo godine probili led, ove godine je sve veće i bogatije. Imali smo jedno kino pod šatorom za dnevne projekcije, a sada spremamo dva – i neke od najboljih filmova prikazivat ćemo danju, zato pozivamo gledatelje da budu s nama od jutra, jer Petehovac je odlično mjesto za dnevne izlete. Također nas veseli što će se na naše brdo uspeti zaista lijepi broj i respektabilni sastav stranih i domaćih filmaša, jer uz većinu naslova u glavnom programu dolaze autorice i autori“, izjavio je direktor Cinehilla Igor Mirković.

Filmski je program krcat hvaljenim nezavisnim naslovima i festivalskim hitovima iz Europe i ostatka svijeta. Među njima su i dobitnici nagrada u Veneciji, Berlinu, Cannesu, San Sebastianu, Locarnu, na Sundanceu i ostalim prestižnim festivalima.

„Ovogodišnji glavni program pravi je miks žanrova i poetika, od crnohumorne romantične komedije Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu koja se profilirala kao festivalski hit i osvajač brojnih nagrada inozemne publike, uključujući nagrade na festivalima u Veneciji i Solunu, do dvostrukog pobjednika San Sebastiana, intrigantne drame o posljedicama seksualnog nasilja Kalak smještene na Grenlandu. Iz Italije i Islanda dolaze nam dvije vrlo svježe hrvatske manjinske koprodukcije, filmovi Denni i Sergio Gianluce Santonija te Kad svane dan Runara Runnarsona“, otkrila je Milena Zajović, selektorica glavnog programa.

Tu je i nekoliko politički važnih filmova, od fenomenalne Zelene granice Agnieszke Holland koja prikazuje humanitarno-migracijsku krizu na vanjskim granicama Europe, do žestoke Priče o Eduardu Limonovu Kirilla Serebrennikova koja dolazi s Cannesa, a portretira kontroverznog ruskog pjesnika i zločinca sa sramnom epizodom u ratu u BiH.

O naličju turizma govori film Životinja grčke redateljice Sofie Exarchou, i to kroz priču o animatorima koji se pripremaju za intenzivnu sezonu u ljetovalištu. Iz SAD-a stiže indie-dragulj Janet Planet, svojevrstan dječji pogled na neobičan svijet jedne hippie-majke. Vedar pristup teškim temama kao što je starenje ima Faruk, film turske redateljice Asli Özge, ovjenčan nagradom kritičara FIPRESCI na Berlinaleu.

Na Petehovcu će biti prikazan i novi film Svebora Mihaela Jelića o skupini mladih Osječana koji se u naizgled mirnoj večeri nađu u drami neviđenih razmjera. Frka je snimljena s minimalnim budžetom, kao i prethodni Jelićev uradak Zagrebački ekvinocij, najgledaniji domaći film 2020. godine.

Ljubitelji životinja uživat će u švicarsko-francuskoj komediji po istinitim događajima Pas na sudu.

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Brazil iz kojeg stiže sjajna selekcija filmskih hitova u popratnom programu, a dva naslova dio su i glavnog programa. Betânia, dugometražni prvijenac Marcela Botte bavi se problemima u selima čije su pustinjske oaze ugrožene podivljalim turizmom i pijeskom koji nadire. Pozornost publike privući će i Motel Destino redatelja Karima Aïnouza, erotski triler koji se odvija u neonski osvijetljenom jeftinom motelu za seks na obali Brazila.

Važan dio festivala oduvijek je i natjecateljski program kratkometražnih filmova čiji će pobjednik, odnosno najbolji europski film, biti i ove godine u konkurenciji za Europsku filmsku nagradu (EFA). U programu je 25 filmova iz 24 zemlje koji su svoje premijere imali na prestižnim festivalima u Cannesu, Rotterdamu, Locarnu, Berlinu, Sundanceu, a među njima su i pobjednici tih festivala, ali i filmovi koji će svoje svjetske premijere ostvariti na Cinehillu. Izvan konkurencije bit će prikazan i dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, hrvatski film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića.

„U godini u kojoj su hrvatski kratki filmovi osvojili cannesku Zlatnu palmu i kandidaturu za najbolji europski film po izboru Europske filmske akademije na festivalu u Rotterdamu, s velikim ponosom na kolege, gajimo nadu da će ovi sjajni uspjesi dodatno usmjeriti pažnju publike na ovu možda manje konvencionalnu, ali hrabru i zanimljivu filmsku formu. Na ovogodišnji kratki program Cinehilla smo zaista ponosni i nestrpljivi pokazati ga publici jer donosi presjek važnih europskih i svjetskih trendova, ali prije svega razumijevanje svijeta koje nije lažno, ne laska i ne pretvara se, a i dalje ohrabruje“, naglasila je Inja Korać, selektorica programa Cinehill kratki.

Uz mnogobrojne autore filmova, festival će posjetiti i njegovi počasni gosti. Nagradu Maverick za širenje granica filmskog izričaja dobit će britanski redatelj i veteran rock dokumentarizma Julian Temple, dok će nagrada za 50 godina djelovanja biti dodijeljena regionalnoj glumačkoj legendi Bogdanu Dikliću. Njima u čast bit će prikazani mali ciklusi njihovih najpoznatijih ostvarenja.

Nova planinska lokacija festivala privlači i ljubitelje prirode. Uz lani odlično prihvaćene pješačke ture i radionice upoznavanja sa životinjama i prirodom, ove godine na Petehovac stiže i posebni gost, Stipe Božić. Uz razgovore legendarnog alpinista i dokumentarista s publikom, bit će prikazana tri njegova filma. Posebna poslastica bit će projekcija dokumentarca Dhaulagiri express nultog dana festivala, u utorak, 23. srpnja u prekrasnoj park-šumi Golubinjak kod Lokava.

Cinehill se ove godine spušta i u same Delnice. U tamošnjem Radničkom domu prikazat će se dio programa Filmovi godine kojim ćemo se podsjetiti na najbolje naslove sezone. Uz to, festival će i ove godine gostovati uz projekcije diljem Gorskog kotara i ostatka Hrvatske.

Uz uživanje u filmu i prirodi čeka nas i cijeli niz popratnih umjetničkih i zabavnih događanja, među kojima i odličan glazbeni program kojeg ove godine, između ostalih čine Let 3 i IDEM. Novitet ovog izdanja bit će i program Čitaj ovo u sklopu kojeg će hrvatske spisateljice i pisci predstavljati svoje nove radove.

Snažnu podršku festivalu i ove godine daju Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Delnice.

„Gorski kotar, ali i cijela Primorsko-goranska županija su predivna scenografija za filmske projekte, a to su prepoznale i brojne produkcijske ekipe koje ovdje snimaju. Drago nam je da možemo podržati Cinehill i ove godine, a posebno nas raduje činjenica da će dio programa biti održan i na drugim lokacijama osim na samom Petehovcu. Sve će to doprinijeti otkrivanju Gorskom kotaru i ove, a nadam se i sljedećih godina“, izjavio je zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov zahvalila je festivalu na svemu učinjenom za promociju Gorskog kotara. „Kulturni i filmski turizam vrlo su bitni za ponudu naše regije, jer mnogi gosti je posjećuju upravo zbog kulture. Cinehill ćemo podržavati i dalje jer Gorskom kotaru trebaju manifestacije koje privlače goste.“

Ulaznice za filmski program već su u prodaji, a kompleti po najpovoljnijim cijenama mogu se nabaviti do 12. srpnja. Od 10. srpnja u ponudi će biti i pojedinačne ulaznice. Online poveznica na kojoj se mogu kupiti je: https://core-event.co/events/cinehill-film-festival-2024-4efa/

Sve informacije o programu i festivalu dostupne su putem internetske stranice cinehill.eu.

[izvor informacije Cinehill]