»Žarku« dvije nagrade!

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održao se od 3. do 6. lipnja 2024. godine. Iako s odličnim programom, mjesta održavanja u SC-u nisu nimalo odlična, ni održiva, ni ugodna, nažalost. Bolje kinodvorane su prijeko potrebne, jer i time se predstavljamo animatorima iz cijeloga svijeta, koji vole naš festival zbog ugodnoga prijateljskog okruženja. Ali to nije dovoljno, barem bi trebali biti u klimatiziranim dvoranama, a ne »disati na škrge«!

I 34. izdanje Animafesta donio je mnogo zanimljivih filmova i programa u natjecateljskom i nenatjecateljskom dijelu. Naravno, i sada je velik broj uglednik gostiju iz svijeta bio je na tom najprijateljskijem festivalu.

Fotografiju ustupio Animafest

Kada su nagrade posrijedi, pogotovo sve veseli da je hrvatski film postao dvostrukim laureatom na Animafestu. To je dokaz kako je kvaliteta hrvatske kinematografije i u području animacije zavidne razine. Naime, hrvatski kratkometražni animirani film ‘Žarko, razmazit ćeš dite!’ (Žarko, you will spoil the child!) braće Milivoja i Veljka Popovića imao je ondje svjetsku premijeru. Natjecao se u Velikom natjecanju kratkometražnih filmova, gdje je bio još samo jedan naš film, te u programu Natjecanje hrvatskih filmova. Dobio je nagradu publike Mr. M. za najbolji film, a žiri ga je nagradio za najbolji hrvatski film u spomenutom programu.

Braća Popović naši su istaknuti splitski umjetnici čiji su i dosadašnji uradci nagrađivani i u nas i u svijetu. Imaju posebno istančanu kreativnost u povezivanju s drugim umjetnicima i njihovim djelima. Tako su prije u svojemu filmu ‘Biciklisti’ oživjeli likove i ambijent kipara i slikara Vaska Lipovca. Sada su sa splitskom akademskom slikaricom, karikaturisticom i spisateljicom Tisjom Kljaković Brajić osmislili sjajan 13-minutni film na temelju njezine popularne autobiografske knjige ‘U malu je uša đava’. Ona je nježnim bojama i jednostavnim crtežima naslikala likove i scenografiju, koje su braća Popović animacijom oživjeli. Izložba tih simpatičnih slika i predložaka bila je otvorena u sklopu Animafesta. Vrlo dobrim odabirom niza autoričinih uspomena na prvih deset godina života s djedom i bakom nastala je skladna filmska cjelina – topla, dirljiva i duhovita obiteljska priča, koja se dotiče i društvenih utjecaja u 1980-im godinama. Film je to koji će i razveseliti i ganuti doista sve gledatelje.

Grand prix među kratkometražnim filmovima prema odluci žirija pripao je belgijsko-nizozemsko-francuskom filmu ‘Hotel Miracle’, autorice Nienke Deutz koja je bila gošća festivala. Njezin film tematizira usamljenost na mjestu koje nudi sve najljepše i najatraktivnije, uz mnogo sunca. No takvo odmaralište otkriva junakinji još veću usamljenost među obiteljima i poticaj na introspekciju vlastita života. Zanimljiva je i forma, oblikovanje likova od prozirnih preko izrezanih do stop-animacije. Usamljenost se javila kao tema ili motiv u više filmova. Tako je i kod pobjednika Natjecanja studentskoga filma, kojemu je pripala nagrada Dušan Vukotić. Riječ je o filmu ‘Karotika’ (Carrotica) Kanađanina Daniela Sterling-Altmana čiji je to diplomski uradak u Njemačkoj. On je na originalan i duhovit način, kao lutka-film sa simpatičnim mrkvama jarkih boja, otkrio samoću i fantazije likova.

U Natjecanju filmova za djecu i mlade dječji je žiri glavnu nagradu dodijelio meksičko-francusko-mađarskom filmu ‘Nube’ (Oblak), prekrasno oslikanom toplim i kontrastnim bojama. Bez riječi dirljivo prikazuje odnos kišnih oblaka i onih koji takvi nisu.

U natjecanju dugometražnih filmova bilo ih je šest, od kojih su četiri za odrasle gledatelje, a dva su obiteljska. Grand prix je posve zasluženo pripao doista najboljem filmu, iznimnoga kreativnoga i umjetničkoga dosega. To je španjolsko-njemački ‘Sultanin san’ (El Sueňo de la sultana) redateljice Isabel Herguera. Fabularno je vrlo slojevit film u kojem se isprepliće nekoliko narativnih linija, a osnovne su prošlost i sadašnjost, likovi iz prošlosti i sadašnjosti. Likovno-animacijski izričaj slijedi te linije, stvarajući različitim likovnim tehnikama vrlo impresivne, zanimljive i katkad ornamentalistički lijepe prizore. I estetika i poetika filma su izvanredni. Riječ je o nadahnuću istoimenom knjigom iz 1905. godine bengalske spisateljice Begum Rokeya, koja je stvorila utopijski ženski svijet u kojem su društvene uloge žena i muškaraca promijenjene.

U dugometražnoj konkurenciji, publika je svoju nagradu Mr. M dala obiteljskom francusko-belgijskom filmu ‘Široko i Kraljevstvo vjetrova’ (Sirocco et le royaume des courants d’air) redatelja Benoît Chieuxa, bajkovitoj fantaziji koja likove vodi u imaginarni svijet kako bi svladali traumu gubitka bliske osobe. Film je jako lijepo oslikan pastelnim bojama, dobro animiran, a prati ga prekrasna orkestralna glazba. No moramo spomenuti drugi obiteljski film, francuski ‘Linda želi pile!’ zbog jedinstvenog i zanimljivog oslikavanja likova po jednom jarkom bojom, te animacijske tehnike.

Valja posebno istaknuti dan posvećen iznimnom našem redatelju, crtaču, karikaturistu, pripadniku slavne Zagrebačke škole animiranoga filma, Borivoju Dovnikoviću Bordi (1930. – 2022.). To je bio petak 7. lipnja kada je svečano park na Trešnjevci dobio ime po njemu; otvorena je izložba Bordo i Oto u dijalogu; te je predstavljena radna verzija filma ‘Škola hodanja 2’.

Nadamo se boljim kino-uvjetima 35. Animafesta, koji će se održati od 2. do 7. lipnja 2025. godine, a u opet dobre programe ne sumnjamo.

Marijana Jakovljević