Prije nešto više od pedeset godina William Friedkin snimio je kultni film koji je godinama poslije doživio brojne inačice. ‘Istjerivač đavola’ (The Exorcist; 1973.) i danas je toliko dobar film, da ga je gotovo nemoguće nadmašiti, ali to ne prestaju pokušavati različiti redatelji. Friedkinov ‘Egzorcist’ vizualno je, akustički i scenaristički definirao pitanje opsjednutosti, dramaturški je snažno izbalansiran, glumci su autentični u svojim ulogama, a još se oko filma stvorila fama o zlokobnoj atmosferi koja je pratila snimanje. Sve što se u jednom horor remek djelu može poželjeti. Inačice su samo varirale osnovnu temu, a noviji film koji se bavi ovom temom je ‘Egzorcizam’ (2024.) redatelja Joshue Johna Millera s Russellom Croweom u glavnoj ulozi.

Fotografiju ustupio TMDB

U hororu ‘Papin Egzorcist’ (The Pope’s Exorcist; 2023.) u režiji Juliusa Averyja, ‘Gladijator’ Crowe glumi glavnog vatikanskog egzorcista, što mu se toliko omililo da se ponovo našao u sličnoj ulozi, u najnovijem filmskom slučaju ‘Egzorcizma’. Glavni glumac u filmu o istjerivanju vraga (odnosno nekog drugog demona), zamijeni glumca poginulog u nesretnom slučaju na filmskom setu, a onda sam postane žrtva opsjednutosti. Uloga egzorcista trebala je biti šansa za Anthonyja Millera (glumi ga Russell Crowe) za povratak na veliki ekran, obzirom na razdoblje ovisnosti što je utjecalo na prekid glumačke karijere. Njegova kćerka sumnja da je otac ponovo zapao u letargiju uslijed ovisnosti, ali događaji koji slijede oštro će to demantirati…

‘Egzorcizam’ nije donio ništa novo na veliko platno, žanrovski fanovi brzo će zaboraviti ovaj film. Recikliranje već viđenih situacija može se ponavljati iz filma u film, uz angažman neke filmske atrakcije kao primjerice popularnog glumca kao protagonista. Zanimljivo je da je i u Hrvatskoj 2017. snimljen film pod istim naslovom, ‘Egzorcizam’, u režiji Dalibora Matanića, ali ni to nije ostavilo značajniji žanrovski efekt.

Redatelj Joshua John Miller pokušao je kao debitant nešto napraviti na temeljima slavnog žanrovskog prethodnika, ali nije uspio u svojem prvom pokušaju. Pitanje je koliko će tih pokušaja biti i tko će sve sudjelovati u njima.

Robert Jukić
Zagreb, 30.06.2024.

Informacije o filmu:

The Exorcism (2024.)
Redatelj: Joshua John Miller
Glume: Russell Crowe, Sam Worthington, Adam Goldberg, Adrian Pasdar, Samantha Mathis, David Hyde Pierce, Chloe Bailey
Trajanje: 93 min
Država: SAD
Distributer: Duplicato

Egzorcizam – Rotentomatoes
The Exorcism – IMDb

Film je pogledan u Z Centru

DVDteka: Kolekcija ‘Exorcist’ & Blu Ray ‘Istjerivač đavola – produžena redateljeva verzija’