Inside Out 2 (2024)
Redatelj: Kelsey Mann
Glumci: Judita Franković, Biserka Ipša, Bojan Navojec, Amanda Prenkaj, Neva Serdarević

“Izvrnuto obrnuto 2” još jedan je animirani film legendarnog studija Pixar koji zavrjeđuje pažnju odraslih, ne samo djece. Štoviše, to se odnosi najviše na publiku između te dvije dobne skupine – teenagere!

Prisjetimo se da nas je prvi film još 2015. godine na jasan i zabavan način upoznao s djelovanjem emocija kao likovima u umu djevojčice Riley. Radilo se o samo pet osnovnih emocija, a to su bili Sreća, Tuga, Bijes, Strah i Gadljivost. Film je svojom inovativnošću i šarmom oduševio djecu i odrasle, te zaradio Oscara za najbolji animirani film. Dok su se u prvom filmu morale nositi s privikavanjem na novu okolinu zbog selidbe u novi grad, sada neočekivano dobivaju društvo novih emocija jer Riley preko noći odrasta u mladu teenagericu i zalazi u pubertet.

Fotografiju ustupio TMDB

Stiže joj niz sasvim novih i zbunjujućih emocija, a to su Tjeskoba, Dosada, Sramota i Zavist. Kao što je bio slučaj na našoj projekciji, teenageri će vjerojatno teško prikrivati smiješak na prizore iz filma koji kao da su preuzeti iz njihovog života. Roditelji s djecom u pubertetu jako dobro znaju koji kaos stvaraju nove emocije i ovaj film to divno prikazuje.

“Izvrnuto obrnuto 2” može imati terapeutski učinak za cijelu obitelj bez ikakvih razgovora nakon filma. Bolje ga je niti ne komentirati jer se u pubertetu ionako baš ne slušaju savjeti roditelja. Tako mogu jasne poruke skrivene pod krinkom zabave teenagerima omogućiti bolje razumijevanje u nošenju s izazovnim emocijama u izgradnji vlastitog identiteta.

Uz besprijekornu kompjuterski generiranu trodimenzionalnu animaciju kojoj su postavili temelje, Pixarovi animatori se vraćaju eksperimentiranju kao i u prvom filmu. Tako imamo i par dvodimenzionalnih likova te jednog pixeliziranog iz video igre koji su potisnuti u Rileyin mentalni trezor tajni (jedan od njih izgleda ima namjeru postati dio trajne ekipe).

Film igra u kinima u standardnom 2D formatu, odličnom 3D-u, gigantskom 2D IMAX-u ali bez proširene slike, te u multiosjetilnom 4DX formatu. Sinkroniziran je na hrvatski jezik (šteta što se ne nudi i izvorni engleski) i pogodan je za dječju dob od 7+.

Mlađoj djeci pubertetske teme bi mogle biti nerazumljive, moglo bi im zasmetati stilizirano crtić-nasilje (uključuje dizanje stvari u zrak dinamitom i sukobima između likova koji predstavljaju emocije), a neki prizori bi im mogli biti zastrašujući (Mračna tajna je prikazana kao čudovište, a glavna junakinja Riley ima napad panike).

Tihoni Brčić
Zagreb, 14.06.2024.