Nakon godinu dana kreativnog rada, produkcija dječjeg kratkometražnog animiranog filma “Majuško protiv Superljiga” redatelja Tomislava Gregla približava se kraju. Montaža i grafička obrada je obavljena, a upravo se dovršava glazba i zvuk.

Kako se radi o znanstveno-fantastičnom filmu, poblika će imati priliku premijerno pogledati neke kadrove iz filma na ovogodišnjeg SFeraKonu, najstarijoj hrvatskoj SF konvenciji. Predstavljanje filma je predviđeno za nedjelju 12.  svibnja od 13-14h u dvorani 1, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. “Majuška” će predstaviti kreativci Rukavina, Kukić i Brčić, a najsretniji posjetitelji dobit će i poseban crtež animatora, majicu ili potpisani poster.

Fotografiju ustupio Sferakon

Film prati maštovitog dječaka kojem su dosadile tradicionalne priče pred spavanje i od tate zahtjeva priču o liku s kojim se može poistovjetiti – nadjeva mu ime Majuško. Tata ne preza od zadatka te zajedno kreću na udaljenu planetu na kojoj Majuško s ekipom iz vrtića vrši znanstvene pokuse. No, dolazi do invazije Superljiga s vanjskog ruba svemira! Cijela družina je u opasnosti ali Majuško je spreman za sve izazove…

Film je ekranizacija priče “Majuškove pustolovine: Invazija Superljiga s vanjskog ruba svemira” autora Darija Rukavine. Prema njoj je napisao scenarij, te je uz sina Andreja likovima u filmu podario glasove. Rukavina je višestruko nagrađivani autor poezije i proze. Djeluje kao urednik, učestvuje u raznim multimedijalnim projektima i autor je zbirke poezije “Tri dana“, te zbirki priča “Buddha u supermarketu“ i “Brz kao Bruce Lee“.

Redatelj Tomislav Gregl snimio je velik broj umjetničkih kratkometražnih filmova. Njegovi animirani filmovi kao što su “Malformance-Performance”, “Medo Trapavko”, “Zulejka” i “1202.” nagrađivani su na svjetskim festivalima. Na animaciji i likovnom rješenju radio je Dario Kukić, za glinenu scenografiju, kompoziting i špice zaslužan je Tihoni Brčić, a na koloriranju je radio Albert Gregl. Za dizajn zvuka pobrinuli su se Bojan Kondres i Žana Lončarić, dok je glazbu skladao Zvonimir Bučević Buč.

“Majuška” je producirala renomirana producentska kuća Maxima film d.o.o. uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Producentica je Ana Grbac. Film tek treba krenuti u festivalsku distribuciju, tako da će se tijekom ove i naredne godine moći pogledati u kinima u sklopu festivalskog programa.

Iva Brćić