ŽELJEZNICA I FILM: Uvod u Rubriku [piše Robert Jukić]
Na peronu, listopad 2016. • BROJ 57 • ISSN 1132 – 7739

PAKAO NA HORIZONTU, film katastrofe (Deepwater Horizon; 2016.)
redatelj Peter Berg
Deepwater Horizon – IMDb

Film katastrofe snimljen prema istinitom događaju kada je 20. travnja 2010. godine došlo do havarije naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, kako zapravo glasi originalni naslov filma. Uzrok katastrofe bila je erupcija nafte s morskog dna nakon puknuća i eksplozije naftne platforme. Platforma je gorila 87 dana i izazvala jednu od najgorih ekoloških katastrofa kod kojih je uvijek bitan ljudski faktor. Deepwater Horizon naftna je platforma za bušenje u dubokim vodama, švicarske tvrtke Transocean, koju je unajmila kompanija British Petroleum, a bušenje je vršeno na udaljenosti 40 kilometara od obale Louisiane.

Fotografiju ustupio TMDB

Na početku filma upoznajemo neke od glavnih likova. Mike Williams (Mark Wahlberg) glavni je tehničar za elektroniku i prijatelj s glavnim menadžerom platforme Jimmyjem Harrellom (Kurt Russell). Platformu je trebalo pripremiti za eksploataciju i provjeriti ateste, kako bi se na siguran način moglo obavljati crpljenje nafte. S provjerama se kasnilo, tako da su na platformu došla i dvojica predstavnika BP-a (British Petroleuma), kako bi nadzirali završne provjere.

Predstavnike kompanije, ispočetka simpatične likove, glume Brad Leland i odlični John Malkovich. Ali kada se pojave problemi kod atestiranja, tada počnu vršiti strahoviti pritisak na tehničko osoblje s obrazloženjem da se više ne smije dopustiti kašnjenje. Kompaniju uspoređuju s vlakom u kojem svi moraju funkcionirati, a ako se netko ne uklapa (to se odnosi na negativne ateste) onda taj vlak neće ići kako treba. Ta njihova usporedba zanimljiva je upravo i zbog toga što govori u prilog i tehničarima koji su se htjeli držati propisa, a onda su zbog ‘višeg interesa’ zanemarili negativni rezultat. I onda je, dok se slavio uspješan završetak ispitivanja, došlo je do havarije…

Druga polovica filma prikazuje zastrašujuće posljedice eksplozivnog probijanja i zapaljenja nafte i plina na platformi, a u čijem sprečavanje nisu pomogli ni svi sigurnosni sustavi. Krajnji rezultat je 11 mrtvih od ukupno 126 radnika koliko je radilo na platformi, kao i velika ekološka katastrofa o kojoj su izvještavali svi svjetski mediji. Peter Berg uspio je pokazati koliko je zahtjevno bilo spašavanje ljudi u užarenom paklu klaustrofobične platforme. ‘Pakao na horizontu’ dobar je film koji upozorava na faktor ljudskog ponašanja u ekstremnoj situaciji kada želja za profitom poništava zakonska pravila i propise. Spomenimo da je scenarij temeljen na članku ‘Posljednji sati platforme Deepwater Horizon’ New York Timesa iz 2010. koji su napisali David Barstow, David Rohde i Stephanie Saul, nakon što su intervjuirali dvadesetak preživjelih, i na temelju svjedočanstava drugih preživjelih, stvarajući detaljan opis onog što se dogodilo na platformi.

Glumac, producent i redatelj Peter Berg kao redatelj postao je poznat crnom komedijom ‘Gore ne može’ (Very Bad Things, 1998.). Slijedili su akcijski filmovi raznih žanrova, kao što su ‘The Rundown’ (2003.), sportski ‘Friday Night Lights’ (2003.), triler ‘The Kingdom’ (2007.) i krimić ‘Hancock’ (2008.). Znanstvenofantastični ‘Battleship’ (2012.) govori o napadu izvanzemaljaca na Zemlju, a biografski ‘Jedini preživjeli’ (Lone Survivor, 2013.) o preživljavanju jednog američkog vojnika iza neprijateljskih linija u Afganistanu.

Robert Jukić
Kopenhagen, 28.04.2024.

FILM: PAKAO NA HORIZONTU, film katastrofe [osvrt Robert Jukić]