ŽELJEZNICA I FILM: Uvod u Rubriku [piše Robert Jukić]
Tekst je pbjavljen u mjesecnom časopisu ‘Na peronu’, srpanj – kolovoz 2016. • BROJ 54 – 55 • ISSN 1132 – 7739

Legenda o Tarzanu (The Legend of Tarzan, 2016.)

U hrvatskim kinima prikazuje se najnovija verzija o poznatom junaku Tarzanu. ‘Legendu o Tarzanu’ režirao je David Yates, redatelj koji se proslavio s četiri filma o Harryju Potteru. Tarzana i početak njegovih pustolovina osmislio je prije stotinjak godina (preciznije 1912. godine) američki pisac Edgar Rice Burrougs (1875. – 1950.) u romanu ‘Tarzan of the Apes’, u hrvatskom prijevodu ‘Tarzan među majmunima’. Slijedilo je još 23 romana i još više filmova koji su osvojili publiku. U prvom romanu plemićki bračni par Greystoke stjecajem okolnosti završi na pustoj afričkoj obali, u današnjem Kongu (Brazzaville). Tarzanova majka nakon porođaja umire, a otac nastrada u napadu velikih majmuna, ali majmunica Kala koja je izgubila mladunče, uzima malog Tarzana i podiže ga kao vlastito mlado. Tarzan kao snažni mladić ne zna ljudski jezik, ali se odlično sporazumijeva sa životinjama. Susret s ljudskom ekspedicijom e dovest će ga u vezu s civilizacijom i njegovom budućom životnom partnericom Amerikankom Jane Porter.

Fotografiju ustupio TMDB

U prvom filmu ‘Tarzan of the Apes’ (1918.) redatelja Scotta Sydneyja, kao i u još dva filma, naslovnu ulogu imao je Elmo Lincoln. Tarzana su glumili još James Pierce, Johnny Weismüller, Lex Barker, Miles O’Keeffe, Steve Hawkes, Christopher Lambert… ukupno petnaestak glumaca. Šezdesetih godina prošloga stoljeća (1966. – 1968.) snimljen je i televizijski serijal u kojem Tarzana glumi Ron Ely, a devedesetih (1991. – 1994.) serijal s Wolfom Larsonom kao Tarzanom. U proteklom desetljeću (godine 2003.) snimljen je tv serijal s Travisom Fimmelom u naslovnoj ulozi. Snimljeni su i animirani filmovi, od kojih je najpoznatiji onaj iz Disneyjeve produkcije 1999. godine. Snimljen je i animirani 3D ‘Tarzan’ 2013. godine.

Najnovija ‘Legenda o Tarzanu’ počinje povijesnim uvodom o kolonijalnom statusu tarzanove afričke domovine i Tarzanovim visokim društvenim statusom u Engleskoj, ali se drži književnog predloška u odnosu na prikaz Tarzanovog djetinjstva i mladosti u džungli.

Kao ugledni lord Greystok (Alexander Skarsgård) Tarzan sa svojom suprugom Jane (Margot Robbie) živi u Engleskoj u obiteljskom dvorcu. U međuvremenu belgijski kralj Leopold koji žestoko eksploatira Kongo, želi se domoći dijamanata od plemena koje se žali osvetiti Tarzanu. Treba ga samo namamiti u Kongo. Čitavu operaciju vodi beskrupulozni i nemilosrdni izaslanik belgijskog kralja Leon Rom (Christoph Waltz).

Akcijska avantura govori o europskom kolonijalnom apetitu prema rudnim bogatstvima nerazvijene zemlje. Tarzan će uz pomoć američkog izaslanika doktora Georgea Washingtona Williamsa (Samuel L. Jackson) i nekolicine domorodačkih prijatelja krenuti u borbu protiv nadmoćnog neprijatelja. Kao kralj džungle koji komunicira sa životinjama, dobit će i dodatnu presudnu pomoć. ‘Legenda o Tarzanu’ suvremena je bajka u kojoj Dobro pobjeđuje Zlo, a Pravda može biti zadovoljena bar na velikom ekranu.

Vratimo se na trenutak i željeznici. Tarzan sa svojim malobrojnim pomagačima mora prijeći veliku udaljenost kroz neprohodne prašumske predjele. Najbolji način i u tim okolnostima je, naravno, vlak! U jednoj sceni filma spretni filmski junaci s lijana uskoče na vlak koji (brzinom od šezdesetak km na sat!) prometuje bespućima Konga, i oslobađaju zarobljene domoroce koje kolonijalne vlasti vode na robovski rad izgradnje novih dionica željeznice.

Robert Jukić
Kopenhagen, 20.04.2024.

FILM: LEGENDA O TARZANU, avantura [osvrt Robert Jukić]