Mlada majka, intelektualka i feministica Mary Shelley s ljubavnikom Percyjem Shelleyjem s kojim ima maloga sina 1816. dolazi na Ženevsko jezero u posjet velikom pjesniku Lordu Byronu. Mary je nedavno izgubila kćer i neprestano je progone košmari vezani uz taj neprežaljeni gubitak. Dok jedni drugima čitaju poeziju i priče, nakon mnogo vina Lord Byron predlaže da svatko napiše priču strave. Najednom, za Mary se otvaraju vrata drugog svijeta u kojem mašta može oživiti nemoguće. Prisjeća se ljeta prije četiri godine koje je provela u Škotskoj, kada je upoznala Isabellu Baxter. Dvije djevojke, zaljubljujući se, pronašle su tragove davno zaboravljenih čudovišta, uplele se u zastrašujuću avanturu koja će ih zauvijek promijeniti.

Fotografiju ustupila Fraktura

‘Mary’ Anne Eekhout, roman autentične atmosfere, uvjerljivo portretira ženu koja je promijenila svjetsku književnost. Prateći Mary Shelley koja strastveno voli, podnosi bol gubitka i osvješćuje vlastitu zarobljenost u društvu u kojem žena nema jed­naka prava, uranjamo u priču o borbi za žensko stvaralaštvo i slobodu. Roman ‘Mary’ maestralna je knjiga o velikoj spisateljici i rađanju Frankensteina, jedne od najsnažnijih priča strave ikada napisanih.

“Uvjerljiv roman, pun elegantno sročenih zapažanja i zastrašujućih priča; roman upravo o zastrašujućim pričama i iskustvima te o njihovu prožimanju. Mary je savršeno uravnotežena mješavina žanrova. Eekhout se odvažno poigrava žanrovskim elementima koji bi u rukama lošijih autora odmah postali klišeji. Ona ih, međutim, uvjerljivo oživljava.”
— Het Parool

“Ona zna pričati priče! Eekhout održava napetost, sugerira mnogo, ne govori puno. Na knjigu se odmah navučete.”
— de Volkskrant

“Anne Eekhout jedna je od najzanimljivijih mladih autorica današnjice.”
— Hanna Bervoets, autorica knjige ‘We Had To Remove This Post’

“Eekhout vas uvlači u svoju priču zaigrano i lako te vas u njoj drži do samoga kraja. Njezina je mašta uvjerljiva i privlačna, njezino stvaranje napetosti briljantno.”
— Financieel Dagblad

“Mary je nevjerojatno privlačan roman. U ovom novom djelu, baš kao i u svoja tri prethodno objavljena romana, Anne Eekhout majstorska je stilistica. Njezine su rečenice užitak, njezine slike i usporedbe točne i precizne, a njezina priča snažno zgrabi čitatelja. Mary je izuzetno dobra knjiga.”
— Nederlands Dagblad

Anne Eekhout rođena je 1981. Debitirala je romanom Dogma (2014.), koji se našao u užem izboru nagrade Bronzen Uil Prize za najbolji književni prvijenac. Njezin roman Op eeen nacht (Jedna noć, 2016.) nominiran je za BNG Literature Prize, a roman Nicolas en deverdwijning van de wereld (Nicolas i nestanak svijeta, 2019.) proglašen je knjigom godine u kategoriji najbolje knjige za mlade. Živi i radi u Nizozemskoj. Godine 2021. objavila je roman Mary o Mary Shelly, za koji su prodana prava za prijevod na više od dvadeset jezika.

Informacije o knjizi:

Anne Eekhout
Mary

Naslov izvornika: Mary
Jezik izvornika: nizozemski
Prijevod: Josipa Dvoraček Užarević
Datum izdanja: kolovoz 2023.
Broj stranica: 312
Vrsta uveza: Meki
Težina: 395 g
ISBN: 978-953358616-8
Cijena: 19,99 €

[izvor informacije Fraktura]