NOVA SJAJNA POHVALA GITARI NA ALBUMU TRIJA ELOGIO – Vrhunski glazbenici Trija Elogio upravo su objavili novi album Quasi Ritorno za izdavačku kuću Cantus na kojem predstavljaju četiri djela suvremenih skladatelja

Trojica vrhunskih gitarista okupili su se u Zagrebu pred sada već gotovo petnaest godina. Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić stoje iza sastava intrigantnog naziva Trio Elogio. Potječu iz različitih sredina: Petrit s Kosova, Pedro iz Portugala, a Tomislav iz Zagreba. Njihove solo karijere i dalje ih vode različitim stranama svijeta, no još uvijek ih okuplja rad u ovom vrhunskom ansamblu za čiju su djelatnost primili prestižnu nagradu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2022. godinu. Svaki njihov nastup doista je vrijedan pohvale u skladu sa značenjem njihova imena (elogio naime na španjolskom znači pohvala).

Fotografiju ustupio Glazba.hr

Stoga danas glase za jedan od najuzbudljivijih gitarskih sastava na sceni. “Nikada nisam bio na koncertu Petrita Çekua, bilo samog, bilo s Elogiom, koji nije bio ne samo gitarističko, nego i opće-glazbeno umjetničko savršenstvo”, piše o njima Branimir Pofuk.

Izdavačka kuća Cantus s ponosom objavljuje izlazak njihova novog albuma Quasi Ritorno!

Repertoar Trija obuhvaća s jedne strane djela glazbenih klasika u Çekuovim majstorskim obradama (Beethoven, Schubert i drugi), dok se s druge strane otvara prema suvremenim skladateljima. Četiri takva odabrali su za album Quasi Ritorno.

Album otvara gitarski prvijenac Acumal pijanista i skladatelja Brune Vlaheka, koji je Trio praizveo na Glazbenoj tribini u Osijeku. Slijedi ga skladba pisana za Trio Elogio – Quasi Ritorno Huga Vasca Reisa, uzbudljivog portugalskog autora i gitarista s karijerom od Graza, preko Züricha do Porta.

Tu je potom Trijalog skladatelja i dirigenta, akademika Zorana Juranića, pisan za sastav na čiju se bogatu ostavštinu Trio Elogio nadovezuje – onu legendarnog Zagrebačkog gitarskog trija. Album zaključuje PerPeTuum mobile skladatelja i producenta Krešimira Seletkovića, u čijem se naslovu skrivaju početna slova trojice glazbenika, a koji je Trio praizveo na Dubrovačkim ljetnim igrama.

“Album predstavlja nekolicinu uzbudljivih i zahtjevnih djela za gitarski trio napisanih posljednjeg desetljeća”, komentira Çeku. “Ova nas je glazba duboko dodirnula zbog čega je često izvodimo i na našim koncertima, a pogurala nas je dalje u traženju novih zvukovnosti i mogućnosti za gitarski trio”.

Autorica eseja u izdanju Karolina Rugle ističe “vrijedan rad” koji članovi Trija razvijaju sa suvremenim skladateljima. “Razumijevanje i pretakanje skladateljskih ideja u jezik svog instrumenta (oni) prihvaćaju s veseljem i zanimanjem. Tumačenjem partitura, njihovim (pra)izvedbama na brojnim pozornicama te, konačno, kroz minuciozni studijski rad na zvučnom bilježenju, oplemenili su aure djela čiji su konačni oblik ovim putem zaključili i trajno očuvali”.

Tonski snimatelji na albumu bili su Alan Šnajder i Božidar Pandurić, a glazbeni producent Krešimir Seletković. Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Album možete naći u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/424E63d), kao i na svim digitalnim platformama (https://ampl.ink/9p5kB).


TRIO JONGEN OBJAVIO NOVI CD “FRESKE” – Zanimljiv i atraktivan Trio Jongen izašao je s novim diskografskim izdanjem u nakladi Cantusa na kojem ponovno predstavlja hrvatsku autorsku glazbu

Trio Jongen jedinstveni je komorni ansambl na hrvatskoj glazbenoj sceni. Želite li doživjeti zvuk flaute, fagota i klavira, koji će vas sigurno iznenaditi, poslušajte njihov novi album Freske objavljen za Cantus!

Ansambl čine naši prvorazredni glazbeni umjetnici, flautistica Renata Penezić, fagotist Žarko Perišić i pijanistica Marina Matolić, dobro poznati hrvatskoj glazbenoj sceni. U javnost sada izlaze sa svojim drugim diskografskim izdanjem, na kojem ponovno predstavljaju hrvatsku autorsku glazbu skladanu za njihov zanimljiv i atraktivan sastav.

Fotografiju ustupio Glazba.hr

Počeci Trija sežu gotovo deset godina unazad kad su Renata Penezić i Žarko Perišić s harfisticom Mirjam Lučev Debanić nastupili na Kaštelanskom kulturnom ljetu, ističe autorica Alenka Bobinsky u popratnom eseju na izdanju. Tada su izveli i Dvije skladbe za trio, op. 80 Josepha Jongena. Potaknuti izvedbom, po tome belgijskom skladatelju nadjenuli su si ime. Mirjam Lučev Debanić je potom zamijenila pijanistica Marina Matolić i tako je nastao današnji ansambl.

Bobinsky ističe i to kako Trio Jongen rado i često izvodi upravo novu hrvatsku glazbu. Nakon prvijenca Ibis, CD Freske drugi je njihov album s djelima hrvatskih skladatelja.

Riječ je redom o recentnim snimkama, ostvarenim početkom 2023. upravo za ovo diskografsko izdanje. Album uključuje dva djela Ivana Božičevića s kojim Jongenovci redovito surađuju (Spiritual Mountain i Tisuću borova, jedan mjesec), no tu su i skladbe Tomislava Uhlika (Djevojčica iz moje ulice), Željka Brkanovića (Vocatio iz Stuttgarta) te Miroslava Miletića (Freske). Po Miletićevim Freskama album je ponio i naslov.

Trio Jongen otkriva nam niz zanimljivih stranica iz hrvatske komorne glazbe, kroz više generacija hrvatskih skladatelja, priređenih ili skladanih za ovaj ansambl zanimljivog zvuka i nesvakidašnjeg instrumentalnog sastava.

Ulogu tonskog snimatelja i producenta preuzeo je Krešimir Petar Pustički, a izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Album je dostupan u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/48u2ePn), ali i na svim digitalnim platformama (https://ampl.ink/5Yv0P).


DVA ANTOLOGIJSKA OSTVARENJA AKADEMIKA FRANE PARAĆA – Novo izdanje u ediciji Ligatura posvećeno je dvama antologijskim ostvarenjima iz opusa akademika Frane Paraća

Nakon Zbora HRT-a i Osluškivanja, autorskog CD-a Srećka Bradića te nagrađivane Pasije Berislava Šipuša, edicija Ligatura Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije u izdanju Cantusa nastavlja seriju reprezentativnih izdanja autorskim albumom uglednoga skladatelja i profesora emeritusa, akademika Frane Paraća (Split, 1948.).

Album izlazi u prigodi Paraćeva 75. rođendana, a na njemu su objavljena dva antologijska ostvarenja: suita iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.) te Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.).

Fotografiju ustupio Glazba.hr

S obzirom na 130 godina od rođenja Miroslava Krleže 2023. te na 2024. kao godinu Marka Marulića, izlazak Paraćeva albuma dodatno dobiva na značenju i aktualnosti. “Dva opsežna Paraćeva vokalno-instrumentalna djela predstavljaju gotovo kanonski repertoar hrvatske glazbe 20. stoljeća. Ona povezuju Paraćevo skladateljstvo s velikanima hrvatske književnosti”, ističe autorica eseja u izdanju, doktorica muzikologije i članica suradnica HAZU-a Hana Breko Kustura.

Oba djela predstavljena su u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića (Missa Maruliana 2017., a Carmina Krležiana 2023. godine), a nakon izvedbi realizirane su i studijske snimke sada objavljene na albumu.

Snimanja su, kao i u drugim izdanjima Ligature, uključila velik broj sudionika. Tako su se u slučaju suite Carmina Krležiana Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te dramski umjetnik Danijel Ljuboja, dok su u izvedbi djela Missa Maruliana sudjelovali i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić.

“U doba kad mnogi umjetnici i pseudo-umjetnici sveudilj posežu za efemernim i perifernim temama i problemima, Frano Parać je znao u svom djelu zahvatiti u ljudski bitno”, bilježi uz Paraćevu Misu akademik Ivan Supičić. Isto, međutim, vrijedi za oba djelo na albumu.

Naslovnicu u skladu s konceptom Ligature krasi kolaž Home Poise Habitat renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika Damira Očka. “Ovaj rad tematizira glasofobiju ili strah od javnog govora, te smjelo korespondira s temom umjetnosti kao odgovora na strah, potrebe za izričajem. Očko se vješto poigrava i čitanjem ljudskoga lika dajući naznake mnogih lica, maski, koje svatko od nas ovisno o prilici nosi”, bilježi kustoska suradnica u Ligaturi Karla Pudar.

Tonski snimatelj bio je Božidar Pandurić, a glazbeni producenti Krešimir Seletković i Pero Mihojević. Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Album je moguće naći u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/47uWN1l) i na svim digitalnim platformama (https://ampl.ink/rel33).


ŠEST OSTVARENJA JEDINSTVENOGA AUTORSKOG POTPISA – Autorski album Dubravka Palanovića u ediciji Hrvatski suvremeni skladatelji

Više od sat vremena autorske glazbe i šest skladbi reprezentativnoga opusa najjednostavniji je opis novoga CD-izdanja iz edicije Hrvatski suvremeni skladatelji Hrvatskoga društva skladatelja u izdanju Cantusa, koje predstavlja skladateljstvo autora i glazbenika Dubravka Palanovića (Zagreb, 1977.).

Šest zapaženih ostvarenja ciljano je snimljeno za ovo izdanje. Riječ je o djelima koja dosad nisu objavljivana na nosačima zvuka, recentnijim kompozicijama nastalim tijekom posljednjega desetljeća, narudžbama niza uglednih hrvatskih glazbenika, ansambala, festivala i manifestacija.

Fotografiju ustupio Glazba.hr

U svojemu skladateljstvu Palanović – među ostalim kontrabasist u Zagrebačkoj filharmoniji te voditelj ansambla Acoustic Project, “nepogrešivo slijedi svoj put jasne i pregledne forme, pamtljivih melodijskih tema, amalgamiranih harmonijskih svjetova i tonskih boja”, ističe autorica eseja u izdanju, muzikologinja i radijska urednica Iva Lovrec Štefanović. Aktualnim CD-om dobivamo “izbrušenu sliku” koja potvrđuje “bujnost Palanovićeve invencije i jedinstvenost glazbenog potpisa”, a toga autora – poteklog iz klase Željka Brkanovića s Muzičke akademije u Zagrebu, predstavlja kao “glazbenika iskonske muzikalnosti i melodijske invencije”.

Za snimke na albumu Palanović je okupio respektabilni krug interpreta te kolega prijatelja, koji su objeručke prihvatili priliku da trajno snime izabrana ostvarenja. Ulogu tonskog majstora i producenta izdanja preuzeo je Krešimir Petar Pustički.

Album otvara Concerto grosso, podnaslova Rovinjski, za gudače i čembalo iz 2019. godine, a predstavlja ga čembalistica Linda Mravunac Fabijanić uz ansambl Acoustic Project Strings. Slijedi potom Echoes of the Other Worlds za flautu solo iz 2021. godine u tumačenju Palanovićeve dugogodišnje kolegice i suradnice Renate Penezić.

Sonata za violinu i klavir skladana je za Osorske glazbene večeri 2017. godine, a na CD-u je tumače Marco Graziani i Tibor Naglić. Tu je zatim Tu Alma y la mía ostvarena za Renatu Penezić i Zrinku Ivančić Cikojević te njihov nastup u Osoru 2019. godine.

Popijevka Slobodan život najrecentnije je djelo na albumu, a slušamo ga u izvedbi Darije Auguštan uz pijanista Viktora Čižića. Darija komentira kako je posrijedi “pravi hit”. Koncert za violončelo i orkestar potječe iz 2015. godine, a na albumu ga predstavljaju Petar Kovačić i maestro Alan Bjelinski uz Acoustic Project Chamber Orchestra.

Glazbenici na izdanju slažu se u pozitivnim ocjenama Palanovićeva opusa. “Dubravkovu glazbu karakterizira iznimna energija, duboka strastvenost i osjećajnost”, tvrdi tako Renata Penezić. “Ono u čemu je Dubravko majstor jest melodija i to je tajna koncerta – prijelazi iz virtuoznih u lirske dijelove poput otvaranja vrata različitih odaja raskošnih palača”, ističe Petar Kovačić. “Volim svirati njegove partiture, koje su vrlo energične, maštovite”, zaključuje Marco Graziani, koji je preuzeo i ulogu koncertnog majstora u djelima s orkestrom.

Maestro Alan Bjelinski hvali i odličnu atmosferu na snimanju. “Snimanje za pamćenje”, kaže, “strastveni glazbenici puni sadržajnog i preciznog tona, genijalni solist i vrhunski tonmajstor”, te nudi sljedeći komentar kao najbolju preporuku za preslušavanje Palanovićeva CD-a: “Izuzetno cijenim Dubravka Palanovića i želim mu bogat i sadržajan nastavak stvaralaštva”.

Autorski album Dubravka Palanovića objavljen je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Pronađite ga u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/48IdqHO), kao i na digitalnim platformama (https://ampl.ink/XAzr0).

[izvor informacije G.A.D. Produkcija]