Uboga stvorenja
Poor Things (2023.)
Redatelj: Yorgos Lanthimos
Glume: Emma Stone, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Willem Dafoe, Kathryn Hunter, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
Žanr: komedija, drama, romansa
Trajanje: 141 min.
Država: Irska, Velika Britanija, SAD
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Film je temeljen romanu škotskog pisca Alasdaira Graya i ima sedam nominacija za Golden Globe 2024. Redatelj Yorgos Lanthimos i glumačka zvijezda i dobitnica Oscara – Emma Stone pozivaju vas da sudjelujete u fantastičnoj evoluciji Belle Baxter (Emma Stone), mlade žene koju je s ruba smrti vratio u život briljantni, odvažni znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe).
Priča o mlado ženi koju je vratio u život briljantni i neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja. Gladna svjetovnosti koja joj nedostaje, Bella odlučuje istražiti svijet i bježi s Duncanom Wedderburnom (Mark Ruffalo), uglađenim i razvratnim odvjetnikom, u vrtložnu avanturu po kontinentima. Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella ostaje postojana u svojoj namjeri i zalaže se za jednakost i seksualno oslobođenje.

Uboga stvorenja – Movie Site
Poor Things – IMDb


Tri Mušketira: Milady
Les Trois Mousquetaires: Milady / The Three Musketeers: Milady (2023.)
Redatelj: Martin Bourboulon
Glume: François Civil, Vincent Cassel, Pio Marmaï, Romain Duris, Eva Green
Žanr: akcijski, avantura, povijesni
Trajanje: 115 min.
Država: Francuska, Njemačka, Španjolska, Belgija
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Raskošna adaptacija predstavlja nove likove i brojne lokacije, od slavnog Louvrea do Buckinghamske palače, preko oluka Pariza do opsade La Rochellea… D’Artagnan je prisiljen udružiti snage s Milady kako bi spasio Constance, koja je oteta pred njegovim očima. No kako je rat najavljen, a Athos, Porthos i Aramis već su se pridružili fronti, tajna iz prošlosti razbija stare saveze. Roman Alexandra Dumasa književni je klasik koji je već nekoliko puta ekraniziran za velika platna.

Tri Mušketira: Milady – Movie Site
Les Trois Mousquetaires: Milady / The Three Musketeers: Milady


Između revolucija
Între revoluții / Între revoluții (2023.)
Redatelj: Vlad Petri
Glume:
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 69 min.
Država: Rumunjska, Katar, Iran, Hrvatska
Distribucija: Restart

Sadržaj:
Moćan hibridni film donosi priču o Rumunjki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale 1970-ih studirajući zajedno u Bukureštu i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dvije žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, prosvjeda i politički turbulentnih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Intiman epistolarni dokumentarac kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, te propituje društvene tabue, represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

Festivali i nagrade:
BERLINALE 2023 – nagrada FIPRESCI (Forum) / ZAGREBDOX 2023 – posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji / TRANSILVANIA IFF 2023 – najbolji dugometražni film (Romanian Film Days), nagrada FIPRESCI / MAKEDOX 2023 – najbolji film / CPH:DOX 2023 / DOCAVIV 2023 / SHEFFIELD DOC FEST 2023 / SYDNEY FILM FESTIVAL 2023 / DUHOK IFF 2023 – nagrada Yilmaz Gunay / SEMANA INTERNACIONAL DE CINE DE VALLADOLID – SEMINCI 2023 – prva nagrada u selekciji Time of History

Recenzije:
“Petrijevo ostvarenje ipak funkcionira kao spoj vizualnog materijala i upečatljive naracije, koja se svojom osobitošću i intimnošću odmiče od monotonih pripovjedača, unoseći osobnu perspektivu u sveobuhvatna događanja.”
Iva Rosandić, Dokumentarni.net
“Petri je vrlo kompetentno i svježe, na tragu velikana Judea i Loznice, sklopio dojmljivu cjelinu”
Damir Radić, Portal Novosti

Između revolucija – cphdox.dk
Între revoluții / Între revoluții – IMDb


U zemlji svetaca i grešnika
In the Land of Saints and Sinners (2023.)
Redatelj: Robert Lorenz
Glume: Liam Neeson, Kerry London, Jack Gleeson, Ciaran Hinds
Žanr: akcijski, krimić, triler
Trajanje: 106 min.
Država: Irska
Distribucija:

Sadržaj:
U glavnoj ulozi Liam Neeson koji ponovno surađuje s redateljem Robertom Lorenzom, s kojim je surađivao 2021. godine na filmu Zaštitnik. Radnja filma smještena je u 1970-e godine i prati Finbara Murphyja, novoumirovljenog plaćenika koji silno želi svoju prošlost ostaviti iza sebe.
Finbar vodi miran život u obalnom gradu Glen Colm Cille, daleko od političkog nasilja koje muči ostatak zemlje. No kada zlokobna grupa terorista stigne u njegovo mjesto, predvođena nemilosrdnom ženom imena Doireann, Finbar nema izbora nego se uključiti u opaku igru mačke i miša, odabirući između otkrivanja svog tajnog identiteta i sigurnosti svojih prijatelja i susjeda.

U zemlji svetaca i grešnika – Wikipedia
In the Land of Saints and Sinners – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]