Night Swim (2024.)
Redatelj: Bryce McGuire
Glume: Kerry Condon, Wyatt Russell, Nancy Lenehan, Ben Sinclair, Amélie Hoeferle, Gavin Warren, Jodi Long, Eddie Martinez
Trajanje: 98 min
Distribucija: Editus

Kuća s bazenom san je milijuna ljudi i stvarnost manjeg broja sretnika koji u takvim kućama žive. Ali da sreća nije u nekretninama (pa ni onima s turističkim potencijalom 🙂 ) govori još jedan filmski primjerak.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Film ‘ Night Swim’ nastao je prema istoimenom kratkom filmu i bilo je zanimljivo vidjeti kako se od video anegdote može sagraditi film cjelovečernjih dimenzija. Pokazalo se da nije lako, pa se uz širenje osnovne priče detaljima, moralo posegnuti i za drugim i tuđim rješenjima. Početak je (kao i obično u običnim hororima) bolji od kraja, a od početka do kraja ubacilo se materijala iz drugih, pa i kultnih žanrovskih naslova. Motiv transformacije oca pod utjecajem zlih sila prenesen je iz ‘Shining’-a, a zastrašujući likovi i forme prepoznatljivi su (time manje strašni) iz različitih žanrovskih primjeraka.

Film počinje incidentom na bazenu koji varira kratki predložak. Umjesto žene u u bazenu je djevojčica, a ishod noćnog kupanja ostaje implicitan, ali manje neizvjestan. Slijedi predvidljivi razvoj događaja s novim protagonistima. Obitelj s dvoje djece kupuje kuću s bazenom u kojoj će se oporavljati otac, ozlijeđeni igrač baseballa. Poslije početnih pozitivnih učinaka boravka u svježem predgrađu, pokazuju se zastrašujuće posljedice utjecaja zle sile vode iz bazena. Film podiže razinu vizualnih horor atrakcija te nastoji racionalizirati nadnaravne pojave još manje objašnjivim uzrocima.

Uz specifične horor sadržaje, film kao bonus donosi idealiziranu društveno korektnu sliku američkog predgrađa bez rasnih i klasnih predrasuda, a bazen nije statusni simbol, već podloga za druženje heterogenih susjedskih skupina.

Horor koji mogu pogledati i oni koji se boje ostati u mraku, pod uvjetom da ostanu ‘na suhom’ 🙂 .

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Ada Jukić
ZG, 11. siječnja 2024.