Mungo i James, protestant i katolik, dvojica dječaka odrastaju u siromašnom glasgowskom predgrađu. Oni za koje se očekuje da budu zakleti neprijatelji, zbližavaju se i utočište pronalaze u Jamesovom golubinjaku. Iako svjesni da ih okolina neće prihvatiti, dječaci se naivno zaljubljuju sanjareći o životu bez skrivanja. Prijateljstvo koje se pretvara u ljubav iskupljuje dotad pretrpljeno nasilje. Nekoliko mjeseci kasnije, kako bi ga naučila da bude pravi muškarac, majka Munga s dvojicom stranaca šalje ljetovanje na usamljeno jezero u Highlandsu. No ta dvojica su alkoholičari i bivši zatvorenici,a Mungo, netom pretučen u sukobu bandi, mora smoći snage i hrabrosti izboriti se s jezivom opasnosti koja mu prijeti.

Fotografiju ustupila Fraktura

Douglas Stuart, nakon Shuggiea Baina, iznova je napisao maestralan roman, napeti triler u kojem strepimo i navijamo da jedan dječak izvuče živu glavu. Briljantan roman o nježnosti koja nas može spasiti. Mladi Mungo nevjerojatno je emotivna i iskrena priča o brutalnom nasilju i uništenim obiteljima i majci koja alkoholizmom djeci nepovratno oduzima šanse normalnog djetinjstva. Duglas Stuart ispisao je sagu o nemogućnosti da se obranimo od okrutnosti, a da pri tom i sami ne postanemo okrutni. Mladi Mungo nadasve je roman o ljubavi u koju moramo povjerovati i nadi koja živo pulsira na kraju romana poput svjetionika.

“Romantično, zastrašujuće, brutalno, nježno, a na kraju – lukav tračak nade. Kakav pisac!”
— Kirkus

“Jecao sam čitajući roman Shuggie Bain, i sada ponovno s Mladim Mungom, u kojem je tragedija završetka dodatno pojačana svojom neizbježnošću. Nakon što se prvim romanom Stuart najavio kao obećavajući romanopisac, ovime je potvrdio svoj nevjerojatan talent.” — The Guardian “U Mladom Mungu, drugom romanu Douglasa Stuarta, nakon prvijenca Shuggie Bain iz 2020. s kojim je osvojio nagradu Booker, skrivena ljubav između dvojice mladih Škota ugrožena je zbog surove stvarnosti njihove radničke zajednice. Stuartova priča govori o Mungu i Jamesu, dvojici prijatelja iz različitih vjerskih zajednica, koji postaju ljubavnici, a svoju vezu moraju skrivati od obitelji i vršnjaka u svojoj četvrti u Glasgowu, gdje kodeks muškosti zadaje nesmiljene i uske granice. Nevolju povećava Mungov turbulentni obiteljski život, u kojem trpi majčino zlostavljanje i promatra postupke starijeg brata, vođe lokalne bande.”
— Time Magazine

“Stuart se brzo pokazao kao izvanredan pisac trilera. Čvrsto drži konce neizvjesnosti, a istodobno tankoćutno istražuje zbunjeni um nježnog adolescenta koji se trudi razumjeti vlastitu seksualnost. Rezultat je roman u kojem naizmjence razotkrivamo dva krizna trenutka: što se dogodilo s Jamesom u Glasgowu i što će se dogoditi Mungu u škotskoj divljini. Prvo je nesreća iz prošlosti koju možemo samo naslutiti; drugo je nadolazeći užas kojeg se pribojavamo. Dok Stuart spaja te dvije vremenske crte poput oštrica škara, ostavlja i malo prostora za Mungovu budućnost, malo milosti za ovog poletnog mladića.”
— The Washington Post

“Iskupljujuća snaga Shuggieja Baina njegova je usredotočenost na majku koja ne može pobjeći od ovisnosti i očaja. Ona je destruktivna prisutnost u životima svoje djece, ali nije loša osoba. Štetni ili zloćudni likovi u Mladom Mungu pripadaju jednostavnijim vrstama grešnika, dok sam Mungo naizgled ne odaje mane. On je svetac koji podnosi velike kušnje i traži naše suosjećanje.”
— Australian Book Review

Douglas Stuart, škotsko-američki pisac, ponajviše je poznat po romanu Shuggie Bain. Rođen je 1976. u Glasgowu. Odrastao je u siromašnoj i disfunkcionalnoj obitelji, što je i najveća tema njegova pisanja. Završio je studij tekstila u Škotskoj pa magistrirao dizajn u Londonu. Od 2000. živi i radi u New Yorku kao modni dizajner. S mužem živi na Manhattanu. Njegove kratke priče i eseji objavljeni su u različitim časopisima. Debitantski roman Shuggie Bain, koji je pisao deset godina i koji je odbilo više od trideset nakladničkih kuća, nagrađen je nagradom Booker i još nizom američkih i engleskih nagrada. Roman je privukao pažnju kritike i publike te se prevodi na četrdesetak svjetskih jezika. Njegov drugi roman Young Mungo govori o ljubavi između dva muškarca u postindustrijskom Glasgowu.

Informacije o knjizi:

Douglas Stuart
Mladi Mungo

Naslov izvornika: Young Mungo
Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Petra Pugar
Broj stranica: 352
Vrsta uveza: Tvrdi
Težina: 595 g
Datum izdanja: kolovoz 2023.
ISBN: 9789533585901
Cijena: 20,00 € / 150,69kn

[izvor informacije Fraktura]