Govori mi
Talk to Me (2022.)
Redatelj: Danny Philippou & Michael Philippou
Glume: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird, Otis Dhanji, Miranda Otto, Zoe Terakes, Chris Alosio, Marcus Johnson, Alexandria Steffensen
Žanr: horor, triler
Trajanje: 95 min.
Država: Australija, Velika Britanija
Distribucija: MCF

Sadržaj:
Mia je 17-godišnja djevojka, koja živi u sjeni prerane smrti svoje majke. S ocem ima pomalo otuđen odnos, pa dane uglavnom provodi kod svoje prijateljice Jade i njezina mlađeg brata Rileya, koji su joj poput brata i sestre. Jedne večeri njih troje iskrada se na zabavu, gdje je glavna atrakcija balzamirana ruka nepoznatog podrijetla, koja onome tko je primi i naredi „govori mi“ otvara vrata u svijet duhova. No ono što počne kao naizgled bezazlen izazov za društvene mreže pretvara se u zastrašujuću igru za duše, zdrav razum i živote Mie i njezinih prijatelja.
Govori mi je debitantski dugometražni film Dannyja i Michaela Philippou, braće blizanaca iz Australije, koji od međunarodne premijere u ponoćnoj sekciji Filmskog festivala Sundance ne prestaje skupljati pohvale kritike i publike diljem svijeta. Braća Philippou izrazito uspješno prilagođavaju žanrovske obrasce senzibilitetu suvremenog gledatelja, pri čemu motiv ukletog predmeta podjednako koriste kao katalizator psihologije likova, kao i za prvorazredne scene strave.
S odličnim nastupom Sophie Wilde u glavnoj ulozi, dijabolično nadahnutoj režiji i zastrašujućim zvučnim i specijalnim efektima, Govori mi je rijetko originalno i pametno žanrovsko ostvarenje na tragu Arija Astera, Roberta Eggersa i Mikea Flanagana, koje će podjednako zadovoljiti i fanove žanra, kao i one koji od filma očekuju nešto više.

Govori mi – Movie Site
Talk to Me – IMDb


Dragi David
Dear David (2023.)
Redatelj: John McPhail
Glume: Justin Long, Andrea Bang, Augustus Prew
Žanr: horor, triler
Trajanje: 94 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Jeziva je priča krenula 7. kolovoza 2017. godine kada je karikaturist Adam Ellis počeo prepričavati događaje u kojima duh preminulog djeteta terorizira njegov stan i pokušava mu oduzeti život. Njegov početni tweet snažno je odjeknuo među online publikom koja je počela dijeliti priču.

Dragi David – F.I.L.M.
Dear David – IMDb


Five Nights at Freddy’s
Five Nights at Freddy’s (2023.)
Redatelj: Emma Tammi
Glume: Josh Hutcherson, Matthew Lillard, Elizabeth Lail, Mary Stuart Masterson, Kat Conner Sterling, Piper Rubio
Žanr: horor, misterija, triler
Trajanje: 110 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Jeste li spremni za Freddyja? Freddy Fazbear’s Pizzeria je fantastično mjesto za djecu i odrasle koji se mogu zabaviti sa svim robotskim životinjama: Freddy, Bonnie, Chica i Foxy. S druge strane je Mike Schmidt, zaštitar koji tamo radi pet noći. Roboti životinje lutaju okolo pokušavajući sve pronaći i ubiti. Kao noćni čuvar Mike mora preživjeti pet noći dok ga lovi pet robota životinja koji ga pod svaku cijenu žele ubiti.

Five Nights at Freddy’s – Movie Site
Five Nights at Freddy’s – IMDb


Skinamarink
Skinamarink (2022.)
Redatelj: Kyle Edward Ball
Glume: Lucas Paul, Dali Rose Tetreault, Ross Paul, Jaime Hill
Žanr: horor
Trajanje: 100 min.
Država: SAD
Distribucija:

Sadržaj:
Godina je 1995. Četverogodišnji Kevin ozlijedi se hodajući u snu. Otac odvodi dječaka u bolnicu i potom se s njim vraća kući. Usred noći Kevin i njegova šestogodišnja sestra Kaylee bude se i shvaćaju da im oca nema te da su iz kuće nestali svi predmeti, uključujući prozore i vrata…
Kanađanin Kyle Edward Ball pokrenuo je na YouTubeu kanal putem kojeg je ispitivao korisnike o njihovim noćnim morama, a onda snimao kratke rekonstrukcije njihovih priča. Jedna od najčešćih mora bilo je dječje buđenje u kući bez roditelja, a Ball je na temelju nje odlučio realizirati svoj dugometražni debi. Za samo petnaest tisuća dolara i za samo sedam dana, u kući u kojoj je odrastao, snimio je kolovoza 2021. ‘Skinamarink’, film koji će ubrzo postati fenomen, gotovo usporediv sa slavnim slučajem ‘Projekt: Vještica iz Blaira’.
Premijerno je prikazan na Fantazijskom međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, potom na nizu drugih slikopisnih smotri, a na nekoj od njih je i piratiziran. Ilegalna kopija našla se na YouTubeu, a isječci na TikToku i Twitteru, privukavši veliku pažnju i pohvale. Usmena predaja bila je tako dobra da su dvije manje poznate američke kompanije iz sfere zabavne industrije ponudile Ballu plasman u kina, što je on prihvatio, te je ‘Skinamarink’ u kontekstu ograničene distribucije, započete siječnja 2023., postigao odličan rezultat – na uloženih 15 tisuća dolara zaradio je gotovo milijun.
Riječ je o izrazito ambicioznom ostvarenju – Ball kao orijentire navodi Chantal Akerman, Stana Brakhagea, Mayu Deren, Stanleyja Kubricka i Davida Lyncha, a kao najveće utjecaje izdvojio je slavni eksperimentalni film ‘Dužina valova’ zemljaka Michaela Snowa iz 1967. te horor ‘Crni Božić’ iz 1974., jednu od najuspješnijih kanadskih produkcija svih vremena, režiranu od strane Amerikanca Boba Clarka. ‘Skinamarink’ se sav oslanja na građenje uznemirujuće i jezovite atmosfere, koristeći i postupke karakteristične za eksperimentalni film. Po većini kritičara čini to vrlo umješno, iako povremeno, neki kažu, ambicioznost sklizne u pretencioznost.
Film na program kina Tuškanac stiže kao svježa i izuzetno vruća roba, te ozbiljni filmofili priliku da ga vide na velikom platnu nikako ne bi smjeli propustiti.
Autor teksta: Damir Radić

Film će biti prikazan u kinu Forum (Studentski dom Stjepan Radić, Jarunska ulica 2), a ulaznice za projekciju 31. 10. u 20:00 moguće je kupiti OVDJE ili na blagajni Kina Forum sat vremena prije projekcije.

Skinamarink – Movie Site
Skinamarink – Kino Tuškanac
Skinamarink – IMDb


Apolonia
Apolonia (2022.)
Redatelj: Lea Glob
Sudjeluju: Hervé Breuil, Lea Glob, Oksana Shachko
Žanr: dokumentarni, biografski
Trajanje: 116 min.
Država: Danska, Poljska, Francuska
Distribucija:

Sadržaj:
Apolonia je rođena u alternativnom kazalištu u Parizu i odrasla u zajednici umjetnika. Studirala je na jednoj od najprestižnijih europskih umjetničkih akademija. Dugi je niz godina danska redateljica Lea Glob pratila njezino nastojanje da nađe svoje mjesto u umjetničkom svijetu, njezine borbe s agonijama i radostima odrasle žene, odnose s drugima te vlastitim tijelom i stvaralaštvom. Kako vrijeme prolazi, a između Apolonije i Lee rađa se posebna veza, svjedočimo nastanku filma i stjecanju slikarske slave. Trinaest godina kasnije, dvije žene i dalje razmišljaju o vlastitim putevima u ovom dojmljivom filmu o umjetnosti, ljubavi, majčinstvu, seksualnosti, prikazu i tome kako uspjeti u svijetu kojim vladaju patrijarhat, kapitalizam i rat, a da pritom ne izgubiš sebe.

Festivali i nagrade:
IDFA 2022 – nagrada za najbolji dugometražni dokumentarac / GÖTEBORG FILM FESTIVAL 2023 – Dragon Award / CPH:DOX 2023 / ONE WORLD 2023 / SOFIA IFF 2023 / VILNIUS IFF 2023 / ZAGREBDOX 2023

Recenzije:
„U fascinantnom pobjedničkom filmu IDFA-e Lea Glob kreće s portretiranjem jedne umjetnice, a završava s dva dokumentarna portreta“ Marta Baĺaga, Cineuropa
„Očaravajući dokumentarac koji se dotiče tema umjetnosti, ljubavi, majčinstva i društvenih izazova“ Lauren Wissot, Modern Times Review

Apolonia – Danski Filmski Institut
Apolonia – IMDb


Sedam zima u Teheranu
Sieben Winter in Teheran (2023.)
Redatelj: Steffi Niederzoll
Sudjeluju: Reyhaneh Jabbari, Shole Pakravan, Fereydoon Jabbari
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 97 min.
Država: Francuska, Njemačka
Distribucija:

Sadržaj:
Bilo je ljeto 2007. kada je stariji muškarac prišao studentici arhitekture Reyhaneh Jabbari koja je sa strane radila kao dizajnerica interijera i rekao joj da bi je angažirao da redizajnira njegov ured. Tijekom pregledavanja lokacije pokuša je silovati. Reyhaneh ga je u samoobrani izbola nožem. Uhićena je za ubojstvo i osuđena na smrt. Provela je sedam godina u teheranskom zatvora a njena je obitelj za to vrijeme angažirala odvjetnike i radila na tome da osvijesti javnost o njenom slučaju. No usprkos trudu iranskih i međunarodnih aktivista za ljudska prava iranski pravosudni sustav nastavio je hladno navoditi pravo na krvnu osvetu kao neopoziv pravni temelj za smrtnu presudu. To znači da sve dok Reyhaneh ne povuče svoju optužbu protiv mrtvog napadača njegova obitelj (u ovom slučaju tragična je odluka pala na njegova najmlađeg sina perpetuirajući tako začarani krug nasilja) može zahtijevati njezinu smrt. Poput moderne Antigone Reyhaneh je u sudnici nepokolebljivo inzistirala na istinitosti svojeg svjedočanstva te je smaknuta sa samo 26 godina. Pred sam kraj smogla je i snagu tražiti svoju obitelj da oprosti njenim ubojicama – oprosti ali ne zaboravi, oprosti ali ne dopusti da se ponovi. Uz pomoć minuciozno izrađenih maketa zatvorske spavaonice i sudnice, izvornog audio i vizualnog materijala koji je prokrijumčarila iz Irana, te glumice Zar Amir Ebrahim (Sveti pauk) koja daje svoj glas mučno ubijenoj Reyhaneh, redateljica Steffi Niederzoll čini vidljivim nepravdu intrinzičnu samom sustavu i njegovu odnosu prema ženama te odaje počast ovoj paloj borkinji za ženska prava. Gorka opomena upućena šerijatskom pravosuđu podsjeća zašto je već od prvih dana antirežimskih prosvjeda u Iranu slogan „žena, život, sloboda!“ postao dominantan poklič cijelog pokreta.
Film prikazujemo u suradnji s Goethe institutom Kroatien. Nakon projekcije u petak, 20. listopada 2023. voditeljica Dokukina Dina Pokrajac vodit će razgovor s redateljicom filma Steffi Niederzoll koja će se priključiti online. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

Festivali i nagrade:
BERLINALE 2023 – svjetska premijera, Compass-Perspektive Award & Peace Film Award / CPH:DOX 2023 – F:ACT Award / THE HAGUE MOVIES THAT MATTER FESTIVAL 2023 – Activist Documentary Award / DOCUDAYS UA INT’L DOCUMENTARY HUMAN RIGHTS FF 2023 / ADELAIDE FILM FESTIVAL 2023 / DOKUFEST 2023 – posebno priznanje / BIOGRAFILM FESTIVAL – Best Film Unipol Award / SUBVERSIVE FILM FESTIVAL 2023 / RAB FILM FESTIVAL 2023 – posebno priznanje žirija

Recenzije:
„Niederzoll na temelju autentičnog materijala, ali i rekonstrukcija dehumanizirajućih zatvorskih prostora, kao i intervjua s glavnim protagonistima, obitelji i nekadašnjim zatvorenicama, doseže cjelovitost priče u kojoj nema suvišnih detalja.“ Iva Rosandić, Dokumentarni.net
„Razotkrivanje utišanih glasova žena u Iranu“ Francesca Borri, Modern Times Review

Sedam zima u Teheranu – Berlinale
Sieben Winter in Teheran – IMDb


Čovjek bez krivnje
L’uomo senza colpa (2022.)
Redatelj: Ivan Gergolet
Glume: Valentina Carnelutti, Branko Završan, Enrico Elia Inserra, Rossana Mortara, Livia Rossi, Alessandro Bandini, Paolo Rossi, Giusi Merli
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.
Država: Slovenija, Italija, Hrvatska
Distribucija: MCF

Sadržaj:
Udovica Angela upoznaje muškarca odgovornog za smrt njezina muža. Kujući osvetu postaje njegova njegovateljica, no ubrzo se gubi u emocionalnom labirintu između istine i laži. Kada krvnik postane vlastita žrtva, osveta napokon može prerasti u oprost i otvoriti vrata novom početku.
Inspiriran istinitim slučajevima smrti trovanja azbestom, igranofilmski prvijenac Ivana Gergoleta intrigantan je spoj psihološke drame i društvene kritike, koji je na nedavno završenom Festivalu slovenskog filma u Portorožu osvojio nagradu za najbolju režiju.

Čovjek bez krivnje – Movie Site
L’uomo senza colpa – IMDb


Escort
Escort (2023.)
Redatelj: Lukas Nola
Glume: Živko Anočić, Krešimir Mikić, Nikša Butijer
Žanr: triler
Trajanje: 120 min.
Država: Hrvatska, Sjeverna Makedonija,
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Posljednji film redatelja i scenarista Lukasa Nole. Prvi puta u životu Miro provodi noć s prostitutkom koju mu je netko poslao u hotel nakon poslovne večere. Nakon seksa zatekne djevojku mrtvu u kupaonici. Uspješan, sretno oženjen otac dvoje djece zataškat će ovu epizodu uz pomoć dvojce namještenika hotela koji nakon toga počinju tražiti prvo sitne pa sve krupnije usluge. Sudionici njegovog „zločina“ postaju neizostavnom pratnjom u njegovom životu koji više nikada neće biti isti.

Escort – Kinorama
Escort – IMDb


Trolovi 3: Bend na okupu
Trolls Band Together (2023.)
Redatelj: Walt Dohrn & Tim Heitz
Glasovi: Renata Sabljak, Fabijan Pavao Medvešek, Jura Blažević, Vanda Winter, Ivan Đuričić, Ervin Baučić, Jelena Žnidarić – Zsa Zsa, Lana Blaće
Žanr: animirani, avantura, komedija
Trajanje: 92 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Anna Kendrick i Justin Timberlake vraćaju se u novom poglavlju u popularnoj glazbenoj franšizi Dreamworks Animationa!
Nakon dva filma o pravom prijateljstvu i neumoljivom flertu, Poppy (Anna Kendrick) i Branch (Justin Timberlake) sada su i službeno, konačno, par (#broppy)! Kako se zbližavaju, Poppy otkriva da Branch ima tajnu prošlost. Nekada je bio dio njezinog omiljenog fenomena boybanda, BroZone, sa svoja četiri brata: Floydom (elektropop senzacija Troye Sivan nominirana za Zlatni globus), Johnom Doryjem (Eric André; Sing 2), Spruceom (dobitnik Grammyja Daveed Diggs; Hamilton) i Clayom ( Dobitnik Grammyja Kid Cudi; Don’t Look Up). BroZone se raspao dok je Branch još bio beba, kao i obitelj, a Branch od tada nije vidio svoju braću.
Ali kada Branchovog brata Floyda zbog njegovog glazbenog talenta otme par opakih zlikovaca pop zvijezda—Velvet (dobitnik Emmyja Amy Schumer; Trainwreck) i Veneer (dobitnik Grammyja i nominirani za Tonyja Andrew Rannells; Mormonova knjiga)—Branch i Poppy kreću na teško i emotivno putovanje kako bi ponovno ujedinili drugu braću i spasili Floyda od sudbine puno gore od same opskurnosti pop-kulture.

Trolovi 3: Bend na okupu – Movie Site
Trolls Band Together – IMDb


Taylor Swift: The Eras Tour
Taylor Swift: The Eras Tour (2023.)
Redatelj: Sam Wrench
Sudjeluju: Taylor Swift, Amanda Balen, Taylor Banks
Žanr: glazbeni
Trajanje: 169 min.
Država: SAD
Distribucija: Trafalgar Releasing Ltd

Sadržaj:
Kulturni fenomen nastavlja se na velikom platnu! Uronite u ovo iskustvo koncertnog filma jednom u životu s filmskim pogledom koji oduzima dah, filmskim pogledom na turneju koja stvara povijest. Odjeća i narukvice prijateljstva Taylor Swift: Eras Tour su strogo preporučeni!

Taylor Swift: The Eras Tour – Movie Site
Taylor Swift: The Eras Tour – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]