Čudesni su likovi koji naseljavaju selo na obali Dunava: posrnula žena opscena i pogana jezika Teréz, maloumna djevojka-nadničarka Róza neukrotiva erotskog nagona i pogleda uprta u nebo nad nebom, pekarski pomoćnik opsjednut đavolom, siromašni i usamljeni učitelj Hamza, katolički svećenik i protestantski pastor – obojica autsajderi i promatrači, fascinantna i lijepa studentica Piroska koju istovremeno privlači i odbija kriminalistička psihologija… Tu su i obespravljeni plemići i velike peštanske dame koje dolaze na ljetne odmore. Panoptikum je to junaka koje pokreću ogorčenost i zloba, s iznenadnim proplamsajima dobrote. A tu su i duhovi i demoni koji ih progone, te ono što će neminovno uslijediti – zločin.

Dotografiju ustupila Fraktura

Novi roman mađarskog i europskog suvremenog klasika Pétera Nádasa Strahotne priče veliki je literarni praznik. Priča je to koja se prelijeva iz glave jednog junaka u glavu drugog, izlijeva poput Dunava iz svog arhetipskog korita u dijaloge i sveznajuće uvide te vraća u misteriozno kolektivno mi. U svijetu koji podsjeća na Célineov i Čehovljev pleše po rubovima spoznaje o duši, zlu i demonima. Poigravanje, alkemija, vještičarenje velikog pisca u zrelosti svog literarnog dara ne bi li se prekoračile granice, one u književnosti, životu, samom piscu – one u nama.

“Postoji svijet izvan kauzalnih sustava, i to je prekrasno. Povezao sam ga sa psihološkim, religijskim, mitološkim ili magičnim razinama svijesti koje svi nosimo u sebi.”
– Péter Nádas

“Nádas briljantno drži u napetosti cjelinu usklađenih i neuskladivih elemenata dvaju svjetova, ruralnog i deklasiranog, njihove kulturološke distance i egzistencijalne međuovisnosti, odbojnosti i simpatije, zavisti i suosjećanja.”
– Litera.hu

“U romanu se pojavljuje Zlo, pojavljuje se zločin, ali postoji samo jedan detektiv – čitatelj.”
– Könyves Magazin

“Pripovijedanje tijekom desetak dana u kojima se odvija radnja dinamično skače naprijed-natrag kroz vrijeme – u sjećanjima junakā – gazeći po leđima raznih značajnih povijesnih događaja, sistema i ličnosti, donoseći presjek čovjekova bivstvovanja, čak i duha cijelog 20. stoljeća i onoga što mu je prethodilo. (…) Strahotne priče Pétera Nádasa složen su, iznimno aktualan, zastrašujući roman o čovjeku i zlu te bezbrojnim točkama u kojima se oni susreću.”
– f21.hu

“Péter Nádas napisao je luđački, izvanvremenski roman koji ne može biti suvremeniji. Strahotne priče velika su umjetnost, a opet podsjećaju koliko su bespomoćni njezini pokušaji da uvede red u svijet.”
– Neue Zürcher Zeitung

“Zaranjajući u nestvarno duboku tamu antropološke strukture ljudskog bića, susrećemo se s izravno sučeljenim dvojnostima.”
– Revizor – a kritikai portál

“To kako Nadas pušta da sve teče, kako luta od junaka do junaka, od glasa do glasa, i vodi k tome da se svi oni rasplinu u snažnom i silovitom kolektivnom govoru, jedinstveno je u književnosti.”
– SWR 2

“Roman želi uznemiriti, i uznemirava…On zadire duboko u strahotne poveznice između kolektivnog nesvjesnog Istoka i mračne čežnje njegovih intelektualaca za transgresijom i samoponištenjem.”
– Zeit Literaturbeilage

“Književni narativ koji ne proizvodi ugodne, već egzistencijalne jeze.”
– Münchner Merkur

Péter Nádas, prozaist, esejist i dramatičar, suvremeni je klasik mađarske i europske književnosti. Rodio se 14. listopada 1942. u Budimpešti. Prije nego što se posvetio isključivo spisateljskom radu, bavio se i novinarstvom te radio kao fotograf i urednik. Nakon prvih zbirki priča Biblija (A Biblia, 1967.) i Traženje ključa (Kulcskereső játék, 1969.) objavljivanje njegova prvog romana Kraj obiteljskoga romana (Egy családregény vége. Regény, 1977.) dugo je priječila mađarska cenzura. Međunarodni je ugled stekao monumentalnom Knjigom sjećanja (1986.), psihološkim romanom pisanim na tragu Prousta, Thomasa Manna i magičnoga realizma. Za svoja je djela nagrađen brojnim nagradama, između ostalih: Nagradom Milán Füst 1978., nizozemskom Nagradom Društva Mikes Kelemen 1980., Nagradom za mađarsku umjetnost 1989., Austrijskom državnom nagradom za europsku književnost 1991., Nagradom Kossuth 1992., Leipziškom nagradom 1995., francuskom Nagradom za najbolju stranu knjigu 1998. (za Knjigu sjećanja), Nagradom Vilenica 1998., Autorskom nagradom Soroseve zaklade 2001., Nagradom Franz Kafka Republike Češke i nagradom Zaklade Prima Primissima 2003., Nagradom Sándor Márai 2006., Nagradom Würth za europsku književnost 2014., Nagradom za dramski rad Szép Ernő 2015. te Nagradom AEGON 2018. Objavio je niz romana, knjiga priča, eseja i drama, među kojima se uz navedene ističu romani Godišnjak (Évkönyv, 1989.), Divna povijest fotografije (1995.) i Paralelne pripovijesti (2005.), zbirka priča Minotaur (Minotaurus, 1997.), knjige eseja O nebeskoj i zemaljskoj ljubavi (Az égi és a földi szerelemről, 2001.) i Sol života (Az élet sója, 2016.) te memoari Proplamsaji sjećanja (Világló részletek, 2017.). Péter Nádas član je budimpeštanske Akademije za književnost i umjetnost Széchenyi (Széchenyi Irodalmiés Művészeti Akadémia) i berlinske Akademije za umjetnost (Akademie der Künste). Djela su mu prevedena na brojne svjetske jezike.

Informacije o knjizi:

Péter Nádas
Strahotne priče

Naslov izvornika: Rémtörténetek
Jezik izvornika: mađarski
Prijevod: Xenia Detoni
Datum izdanja: srpanj 2023.
Broj stranica: 424
Vrsta uveza: Tvrdi s ovitkom
Težina: 695 g
ISBN: 978-953358598-7
Cijena: 24,99 € / 188,29kn

“Roman o velikom pitanju: što je ljudsko biće?” RBB Kultur

[izvor informacije Fraktura]