U noći kada je prvi čovjek sletio na Mjesec, mlada dizajnerica Alicija silovana je i ubijena nedaleko od obiteljskog imanja. Njezina sestra, svjetski poznata slikarica, osebujna i beskompromisna Helena Guerrero, nakon mnogo godina potpune otuđenosti od obitelji vraća se u Madrid. Želi pronaći krivca i zatvoriti nikad riješen slučaj sestrina ubojstva.

Dok prati tragove i slaže mozaik mračnog misterija, Helena i ne sluti razmjere i opasnosti obiteljskih spletki. Nitko nije onaj za koga se predstavljao. Je li moguće da su tajne koje su pomno skrivali njezini otac i majka uništavale živote i utjecale na tijek Španjolskoga građanskog rata?

Fotografiju ustupila Fraktura

Boja tišine maestralan je i napet triler, obiteljska i povijesna saga, detektivska priča, ali i djelo o ljubavi i strasti. Nevjerojatno uzbudljiv, potresan i emotivan, roman Boja tišine Elije Barceló, jedne od najvažnijih španjolskih autorica, pokazuje nam zašto je bitno da se suočimo s demonima prošlosti.

“Obiteljske tajne; Elia Barceló plete gusto tkanje u romanu koji je jednom nogom u pobuni 1936., a drugom u današnjem Madridu. Dok čitatelja uspješno upleće u zamršene spletke, stječe se dojam da je autorica spojila brojne prokušane sastojke koji će udovoljiti nepcu široke lepeze čitatelja jer mnoge teme o kojima progovara još uvijek pobuđuju veliko zanimanje i opstaju u kolektivnoj memoriji.”
— Ana Rodríguez Fischer, El País

“Roman koji ima sve potrebno da bude knjiga godine.”
— Julia Navarro

“Kao čitateljica, u ovom sam romanu uživala do posljednjeg retka.”
— Rosa Ribas

“Elia me uvijek potrese, iznenadi i zarobi svojom pričom.”
— Rosa Mora

“Kombinacija spletke i kritičkoga povijesnog osvrta.”
— Fernando Cortés, La Vanguardia

“U ovom se romanu itekako ističe autoričina svestranost.”
— Yo Dona

“Upozorenje: kad pročitate prvu rečenicu, knjigu nećete moći ispustiti iz ruke.”
— Telva

“Poigravanje mladenačkim ljubavima, negdašnjim strastima, s okusom poljubaca prije Građanskog rata.”
— eldiario.es

“Najambiciozniji roman Elije Barceló.”
— J. M. Plaza, El Mundo

“Roman na tromeđi povijesnog, detektivskog i sentimentalnog.”
— Mujer Hoy

Elia Barceló rođena je u Alicanteu 1957. Studirala je engleski, njemački i španjolski jezik. Predaje španjolsku književnost na Sveučilištu u Innsbrucku.
Studirala je anglo-germansku filologiju u Valenciji i hispansku filologiju u Alicanteu, te nekoliko godina povijest i medicinu jer joj se činilo da bi bila šteta tih nekoliko godina studiranja utrošiti na samo jedno usmjerenje. Radila je kao model za cipele, stjuardesa, prevoditeljica, tumač na simpozijima, profesorica engleskog za američko međunarodno poduzeće. Po udaji zaposlila se na Sveučilištu u Innsbrucku, na odsjeku za romanistiku, kao profesorica književnosti, hispanskih studija i pisanja. Doktorirala je s tezom o arhetipima strave u fantastičnim pričama Julia Cortázara, jednog od pisaca kojima se divi, dok je fantastika postala njezina akademska specijalnost. Nemirna duha, okreće se kazališnoj djelatnosti, a od 2017. isključivo književnosti. Do sada je objavila niz romana. Romani Sagrada 1989., Consecuencias Naturales 1994. i El mundo de Yarek 1994., za koji je primila nagradu Premio UPC, priskrbili su joj naslov prve dame španjolske znanstvene fantastike. Objavila je više od trideset romana, kako za odrasle tako i za djecu, premda kaže da tu ne čini razlike. Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika.

Informacije o knjizi:

Elia Barceló
Boja tišine

Naslov izvornika: El color del silencio
Jezik izvornika: španjolski
Prijevod: Željka Somun
Datum izdanja: kolovoz 2023.
Broj stranica: 424
Vrsta uveza: Tvrdi s ovitkom
Težina: 715 g
ISBN: 978-953358600-7
Cijena: 24,99 € / 188,29kn

Knjiga Boja tišine objavljena je u sklopu projekta Growing Together koji sufinancira Europska unija.

[izvor informacije Fraktura]