Svatko u našem gradu ima priču, ali ne pripovijeda je sam. Pripovjedač ovdje ima tisuću očiju, tisuću ušiju i petsto pera koja neprestano bilježe.

Mi, utopljenici prozni je biser, roman iz kojega zapljuskuje more. Od golih stijena Newfoundlanda do bujnih plantaža Samoe, od taverni Tasmanije do hladnih obala sjeverne Rusije, kroz naraštaje, ratove i ljudske sudbine prostire se veličanstveni svijet Carstena Jensena. Reći da mu je u središtu Marstal, gradić pomoraca na danskom dijelu Baltika, točno je baš kao što je točno ustvrditi da su to ljudsko srce, ljubav ili potreba da se napusti dom i ode u nepoznato.

Fotografiju ustupila Fraktura

Kao u svakom velikom djelu, i u Jensenovu raskošnom romanu udara više srdaca, odjekuje više glasova. Slijedeći jedni druge, njime jedre očevi i sinovi, muškarci čiji je usud da se bore – protiv neprijatelja i mora, jedni protiv drugih i protiv žena koje vole. U njemu odrastaju djeca i čekaju majke, supruge i udovice utopljenika, i jedna drugačija od sviju, žena koja more želi kazniti, strašni anđeo Marstala. Mi, utopljenici; već od samoga naslova, iz Jensenove očaravajuće sage progovaraju stotine. Živi i mrtvi. Godine, glasovi, sudbine. Svi oni, utkani i majstorski isprepleteni, tvore blistavu mrežu koja donosi oceane i kontinente, kanibale i moreplovce, proročke snove i čudesna preživljavanja. Pitanja, posljednja i prva, i priču veliku koliko i život sam.

“Romanom Mi, utopljenici Jensen plovi ponad uskih tjesnaca pomorskog žanra i svojim evociranjem ratne zbrke, svojom moći da pobjednike ošamuti baš kao i poražene, približava se Tolstoju… Prekrasan, bespoštedan roman.”
— Washington Post

“Deseci priča stapaju se u dramom i akcijom nabijenu odiseju, prožetu s toliko srca da će zadovoljiti i one koji žele više od vratolomnih uzbuđenja brodova u borbi protiv elemenata.”
— Publishers Weekly

“Generacijska saga, pustolovna mornarska priča i pripovijest o gradiću koji ulazi u modernost – Melville i Steinbeck rado bi pročitali ovu knjigu.”
— New Republic

Carsten Jensen rođen je 1952. u Marstalu na otoku Ærø. U Kopenhagenu je studirao teoriju književnosti, a poslije radio kao književni kritičar, novinar te profesor na sveučilištu Syddansk Universitet. Objavio je čitav niz romana, kritičkih eseja, članaka i putopisa. Za putopis Jeg har set verden begynde, objavljen 1996. godine, odlikovan je nagradom danskih knjižara Boghandlernes gyldne Laurbær, a osim romana Mi, utopljenici (2006.) velik su uspjeh u Danskoj doživjela i druga njegova djela, osobito Sidste rejse iz 2007., i Den første sten iz 2015. godine, u kojemu se radnja odvija u ratom opustošenom Afganistanu. Njegova se djela često vraćaju na motive putovanja oko svijeta i osobne potrage za moralnim vrijednostima, ali i ratnih katastrofa i strahovanja za vlastiti život. Za roman Mi, utopljenici dodijeljena mu je nagrada Danske Banks Litteraturpris.

Informacije o knjizi:

Carsten Jensen
Mi, utopljenici

Naslov izvornika: Vi, de druknede
Jezik izvornika: danski
Prijevod: Sandra Ljubas
Datum izdanja: srpanj 2023.
Broj stranica: 776
Vrsta uveza: Tvrdi
Težina: 925 g
ISBN: 978-953358586-4
Cijena: 34,99 € / 263,63kn

Knjiga Mi, utopljenici objavljena je u sklopu projekta Growing Together koji sufinancira Europska unija.

[izvor informacije Fraktura]