Caravaggiova sjena
L’ombra di Caravaggio / Caravaggio’s Shadow (2022.)
Redatelj: Michele Placido
Glume: Sandro Petraglia, Michele Placido, Fidel Signorile
Žanr: biografski, drama, povijesni
Trajanje: 120 min.
Država: Italija, Francuska
Distribucija: Discovery Film

Sadržaj:

Michele Placido predstavlja svoj najnoviji film: ‘Caravaggiova sjena’. Film pun svjetla i sjena koje, kroz istragu, prati istaknute epizode iz života Michelangela Merisija De Caravaggija. Caravaggio Michelea Placida predstavlja se kao najautentičnija verzija “istine” koja je oduvijek progonila umjetnika, kroz evanđelja koja zna napamet i čiji rad dotiče ljude.

Italija 1600., Michelangelo Merisi (Riccardo Scamarcio), poznat kao Caravaggio, izgledom je subverzivan umjetnik – spreman na sukob, redovit gost taverni i dama s ulice, zapuštene kose, pomalo anarhičan, te u kontinuiranoj potrazi za ženskim i muškim licima koja predstavljaju istinu i poniznost njihovih života. Njegov stil ne slijedi dogme o predstavljanju Svetoga koje je postavio Tridentski sabor. Papa Pavao V. (Maurizio Donadoni) otkriva da umjetnik, kao modele za svoje “svete” prikaze, koristi lopove, prostitutke i skitnice. Zatim odlučuje angažirati tajnog agenta zvanog “l’Ombra” (Louis Garrel) – da istraži istinu o Caravaggiu. Nesretnik će pronaći utočište kod plemkinje Costanze Colonne (Isabelle Huppert) čekajući papinu milost koja će mu omogućiti da izbjegne odrubljivanje glave kao kaznu za ubojstvo svog prijatelja – suparnika Ranuccia.

Michele Placido na pitanje osjeća li se bližim liku kardinala Del Montea (u njegovu osobnom tumačenju) ili Caravaggiovu, odgovara: “Lik Caravaggia je onaj koji me najviše stimulirao tijekom godina i onda je započelo pravo putovanje. Sigurno se osjećam bliže na osobnoj razini jer ova strast ima vrlo aktivan izvor. Bio sam mladi student Nacionalne akademije Dramske umjetnosti ovdje u Rimu, došao sam iz sela gdje nije bilo ničega i s malo sreće, bio sam primljen na Akademiju. Te su godine, međutim, bile odlučujuće za talijansku povijest, bile su 70-e, godine kulturnih revolucija u kojima sam bio dvadesetogodišnjak. Mi mladi htjeli smo sudjelovati u ovoj kulturnoj promjeni i prosvjedima ove povijesne promjene. Često sam odlazio na Campo de’ Fiori – tu je počelo moje putovanje s Caravaggiom – tamo je bio kip Giordana Bruna koji se također pojavljuje u filmu. Gledajući taj kip i ispijajući čašu vina razgovarali smo o umjetnosti, kulturi i poeziji. Oduvijek me fascinirao lik ovog velikog filozofa i redovnika koji je u svojim zadnjim riječima rekao: «Tražili su me da se pokajem, ali ne znam za čim da žalim i ne želim se kajati; rečenica koja će se na kraju filma pripisati Caravaggiu.”

Caravaggio je u jednom trenutku shvatio da je postao najbolji slikar tog trenutka u gradu Rimu. I ima neku vrstu arogancije, u kojoj shvaća da je ovaj put koji je pronašao – vrlo težak put – pravi, u potrazi za istinom u uličicama noći, u tami i u ljudima koji su s likovima njegovih slika. Mogli bismo spojiti lik Caravaggia i Pier Paola Pasolinija. Pasolini, kao i Caravaggio, stiže u Rim i odlazi živjeti na selo, gdje će zahvaljujući posljednjem pronaći svoj jezik i svoju poeziju. Obojica će umrijeti uz more.” razmišlja Placido.

O izboru glumca, Riccarda Scamarcia, kao protagonista, redatelj objašnjava da je na početku bio izabran za ulogu “crnog” zbog svoje građe. No, na kraju je došlo do promjene, odnosno izabran je za Caravaggia. “Bio sam uvjeren da ćemo imati odličan kreativni i umjetnički odnos. On nije imao dvojbi, odmah je rekao da je to uloga kao stvorena za njega. Puno smo radili zajedno.“

Caravaggiova sjena – Movie Site
L’ombra di Caravaggio / Caravaggio’s Shadow – Sadržaj


Mia i ja: Film
Mia and Me: The Hero of Centopia (2022.)
Redatelj: Adam Gunn
Glasovi: Kristina Habuš, Filip Vidović, Lovro Juraga, Krunoslav Klabučar, Matko Knešaurek, Goran Malus, Vjekoslav Ključarić, Davor Svedružić, Marko Juraga
Žanr: animirani, avantura
Trajanje: 85 min.
Država: Njemačka, Australija, Belgija, Indija
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Zavirite u čaroban svijet vilenjaka, jednoroga i zmajeva! Ono što počinje kao fantastična bajka, za Miju postaje stvarnost. Ona mora pronaći snagu i sposobnost da spasi jednoroge i cijeli svijet. Mia je ranije čitala o Sentopiji u knjizi o mitovima te će sada uz pomoć očevog portala ući u taj svijet.

Mia i ja: Film – Studio 100 Film
Mia and Me: The Hero of Centopia – IMDb


Valdova priča
Llenos de gracia / Full of Grace (2022.)
Redatelj: Roberto Bueso
Glume: Carmen Machi, Paula Usero, Anis Doroftei
Žanr: komedija, obiteljski
Trajanje: 109 min.
Država: Španjolska
Distribucija: ZFF

Sadržaj:
Valdova priča, film inspiriran stvarnim događajima iz djetinjstva nekadašnjeg nogometaša Real Madrida – Valda Lopesa, 7. rujna stiže na repertoare odabranih kina i u sklopu projekcija KinoKino programa.
Godina je 1994., ljeto. Sve su oči uprte u zelene nogometne terene. U jeku grozničave planetarne euforije koja prati Svjetsko nogometno prvenstvo, u internat za djecu bez obitelji smješten u srcu Španjolske stiže jedna posve neobična časna sestra – sestra Marina. Dječaci ju dočekuju uz hrpu nepodopština (“lavovi u zoološkom vrtu”, kako ih Marina naziva); kradu namirnice iz trgovina u susjedstvu, tuku se s lokalnim klincima i izluđuju njihove roditelje. No, usprkos tome i neizvjesnoj budućnosti internata kojem prijeti zatvaranje, Marina ima ideju koja će promijeniti sve: želi osnovati nogometnu momčad. Uz pomoć sestara Angelines i Tatiane te osebujnog domara Rafe, dječacima neće donijeti samo zabavnu razbibrigu, već će stvoriti i obitelj kakvu nikada nisu imali. Uz pregršt humora i šarma, film pripovijeda o zajedništvu, potrebi za domom i novim prilikama inspiriran stvarnim pričama o odrastanju Valda Lopesa.

Valdova priča – Cineuropa
Llenos de gracia / Full of Grace – IMDb


Moje grčko vjenčanje 3
My Big Fat Greek Wedding 3 (2023.)
Redatelj: Nia Vardalos
Glume: Elena Kampouris, John Corbett, Louis Mandylor, Lainie Kazan, Nia Vardalos, Andrea Martin
Žanr: komedija, drama, romansa
Trajanje: 91 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
‘Moje grčko vjenčanje 3’ prati obitelj Portokalos na njihovom prvom zajedničkom putovanju u Grčku, kamo su pristigli na obiteljsko okupljanje, gdje će doživjeti puno neočekivanih događaja i upoznati nove, zanimljive ljude. Ondje su se zaputili kako bi ostvarili posljednju želju Toulinog oca, a čeka ih avantura života.

Moje grčko vjenčanje 3 – F.I.L.M.
My Big Fat Greek Wedding 3 – IMDb


Časna II
The Nun II (2023.)
Redatelj: Michael Chaves
Glume: Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Storm Reid, Anna Popplewell, Jonas Bloquet
Žanr: horor, misterija, triler
Trajanje: 110 min.
Država: Velika Britanija, SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Nakon senzacionalnog uspjeha prvog filma, franšiza ‘Časna’ se vraća u zastrašujućoj priči koja će vas držati budnima noćima. Godina je 1956. Mjesto radnje: Francuska. Svećenik je ubijen. Zlo se širi. Radnja filma prati sestru Irene koja se ponovno suočava sa zlonamjernom silom u obliku iste demonske časne Valak. ‘Časna II’ nastavlja priču gdje je prvi dio stao, otkrivajući šokantno neispričano porijeklo zlog demona. Priča prati dvije mlade redovnice koje riskiraju sve kako bi razotkrile po život opasnu misteriju iza njezinog povratka i otjerale je natrag u pakao jednom zauvijek. Ovaj put, nitko nije siguran.

Časna II – Movie Site
The Nun II – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]