Uspoređuju ga s remek-djelima Dantea, Melvillea, De Sadea, Faulknera i Flannery O’Connor, nazivaju jednim od najvažnijih romana XX. stoljeća, a njegova autora najvećim živućim američkim piscem – no, kako god pokušali opisati “Krvavi meridijan” Cormaca McCarthvja, više je nego vjerojatno da nam riječi neće biti dovoljne.

Utemeljen na povijesnim zbivanjima s teksaško-meksičke granice sredinom devetnaestoga stoljeća, “Krvavi meridijan” epska je priča o nasilju i izopačenosti što su pratili širenje Amerike na zapad.

Fotografiju ustupio Profil knjiga

Preispitujući ideologiju na kojoj se temelji američki san, “Krvavi meridijan” ocrtava granicu između znanja i moći, između napretka i dehumanizacije, između povijesti i mita i, najvažnije, između fizičkog nasilja i nasilja jezika.

Dok spektakularno razara mitologiju Divljeg zapada, McCarthvjev briljantni roman svojevrstan je košmarni dvoboj između četrnaestogodišnjeg Tennesseejca Malog, koji se priključuje skupini lovaca na skalpove i suca Holdena, možda i najfascinantnijeg negativca svjetske književnosti.

Cormac McCarthy (1933. – 2023.) Jedan od najcjenjenijih suvremenih američkih pisaca. Za roman ‘Cesta’ nagrađen je Pulitzerovom nagradom 2007. godine. McCarthy je autor devet romana i dobitnik mnogih uglednih književnih priznanja, između ostalih Faulknerove i Nacionalne književne nagrade, ali najveći uspjeh kod publike i književne kritike donosi mu upravo priča o ocu i sinu koji postapokaliptičnom Amerikom putuju prema obali. Ostali važniji naslovi: ‘The Orchard Keeper’, ‘Blood Meridian’, ‘Svi lijepi konji’… te ‘Nema zemlje za starce’, koji je braći Coen poslužio kao predložak za Oscarom višestruko nagrađivani film.

Informacije o knjizi:

Cormac McCarthy
Krvavi meridijan

Prijevod: Tatjana Jambrišak
Jezik izvornika: engleski
Godina objavljivanja: 2011.
Broj stranica: 276
Vrsta uveza: meki
Visina: 23 cm
Širina: 15 cm
Težina: 378 g
Barkod: 9789533193496
Cijena: 15.79 € 118.97 kn

[izvor informacije Profil knjiga]