Gordonovi su dobrostojeća obitelj, Židovi i demokrati vrlo modernih uvjerenja. Nezgodno je što žive u Topeki, amblematskom gradu američkoga Srednjeg zapada. Jonathana i Jane, Adamove roditelje, u ovaj u blagostanju uljuljkan grad ispod čije površine tinjaju religiozna i rasna agresija, homofobija i mizoginija privukli su usavršavanje i posao u prestižnoj psihijatrijskoj ustanovi. Kao, uostalom, i liječnike i pacijente iz cijelog svijeta. Adam je cool klinac, ima djevojku i super ekipu, zvijezda je debatnog tima i na putu je da osvoji nacionalno prvenstvo. Riječi su mu glavno oružje i u nastojanju da se uklopi u čopor, da slučajno njegovi vršnjaci ne pomisle da je slabić. No on piše i pjesme, inteligentan je, empatičan i socijalno osjetljiv, iz čega će, kad pokuša uključiti autsajdera Darrena u svoj krug, proisteći katastrofa.

Fotografiju ustupila Fraktura

Škola Topeka Bena Lernera obiteljski je roman smješten u 1990-e na američkom Srednjem zapadu, priča o adolescenciji, neuspjesima i uspjesima Gordonovih, sablasti zlostavljanja koja nadolazi iz prošlosti, izdajama supružnika, izazovu odgoja djeteta u toksičnom muškom okruženju. Istovremeno je svojevrsna pretpovijest naše sadašnjosti, kolapsa javnog diskursa, te nagovještava pojavu nove desnice, koja iz krize identiteta bijelih muškaraca rađa želju za osvetom i moći – “najveći roman ere Donalda Trumpa”.

“Kroz čarobnjaštvo Lernerove proze adolescentsko natjecanje u govorništvu postaje simbol užarenog stanja u američkom društvu…Među nebrojenim čudima Škole Topeka jest to što uspijeva obuhvatiti i propitati toliko toga o Americi na manje od tri stotine stranica.”
— Washington Post

Škola Topeka neka je vrsta Krika i bijesa 21. stoljeća – kaleidoskopski portret koji majstorski povezuje jednu obitelj i njezine traume sa širom kulturnom disfunkcionalnošću…Lernerov roman nudi uvjerljivo istraživanje o tome kako smo dospjeli tu gdje jesmo, te kamo bismo mogli stići.”
— Star Tribune

Škola Topeka Bena Lernera najbolji je roman ere Donalda Trumpa do sada…”
— Slant

“Rijetkost je pronaći knjigu koja je istovremeno nemilosrdna u svojoj društvenoj kritici i tako raskošna u svojoj prozi da je na rubu poezije.”
— Paris Review

“Ben Lerner blistavo je inteligentan pisac, a za svakoga tko želi razumjeti suvremenu Ameriku ova priča o toksičnoj muškosti, ogorčenim otpadnicima, namještenim srednjoškolskim debatama i političkoj katastrofi dobro je mjesto za početak.”
— Times

Škola Topeka nije samo bildungsroman, nego je i polifonijski portret cijele zajednice… Lerner može ispisati i bezgraničan niz autofikscijske proze jer kroz njega govori duh – njegov jezik živi vlastitim životom.”
— Wall Street Journal

“Dubok i okrepljujući intelektualni izazov, snažna politička izjava.”
— Guardian

“Kada roman na ovako snažan i utemeljen način progovora o suštinskoj dezorijentiranosti koja bijele, privilegirane dječake devedesetih gura u bezdane krize, riječ je ni manje ni više nego o književnom fenomenu.”
— Süddeutsche Zeitung

Književna nagrada Lost Angeles Timesa

U deset najboljih knjiga po izboru New York Timesa, Time Magazinea, Washington Posta…

Ben Lerner, pjesnik, romanopisac, esejist i urednik, rođen je 1979. u Topeki, u američkoj državi Kansasu. Diplomirao je političku teoriju i magistrirao kreativno pisanje na Sveučilištu Brown. Objavio je tri zbirke poezije,The Lichtenberg Figures (2004., nagrada Hayden Carruth), Angle of Yaw (2006., finalist National Book Award) i Mean Free Path (2010.), a pjesme su mu uvrštene i u niz antologija. Za prvi roman, Odlazak sa stanice Atocha (2011.), osvojio je nagradu Believer Book Award. Sljedeća dva romana, 10:04 (2014.) i Topeka School (2019., finale Pulitzerove nagrade), nagrađena su nizom nagrada i potvrdila pohvale kritičara da je “najtalentiraniji pisac svoje generacije”. U publikacijama poput Art in America, Frieze, Harper’s, London Review of Books i The New Yorker piše kritike i eseje o umjetnosti i književnosti, od kojih su neki sabrani u knjizi The Hatred of Poetry. Bio je Fulbrightov stipendist u Madridu te stipendist zaklade Guggenheim, a 2015. dobio je prestižnu stipendiju zaklade MacArthur. Prvi je Amerikanac koji je osvojio Nagradu grada Münstera za međunarodnu poeziju (2011.). Profesor je na Odsjeku engleskog jezika Brooklyn Collegea.

Informacije o knjizi:

Ben Lerner
Škola Topeka

Naslov izvornika: The Topeka School
Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Dragana Vulić Budanko
Datum izdanja: svibanj 2023.
Broj stranica: 304
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 204 mm
Težina: 440 g
ISBN: 978-953358581-9
Cijena: 22,99 € / 173,22kn

[izvor informacije Fraktura]