Dok Marija Antoaneta u Parizu proživljava posljednje dane kao francuska kraljica, jedna druga moćna vla­darica, njezina sestra Šarlota, kilometrima je daleko, u Napulju, i očajnički je pokušava spasiti od giljotine. Šarlota nije svjesna da će Antoanetino pogubljenje promijeniti tijek povijesti i srušiti njezino carstvo.

Fotografiju ustupio V.B.Z.

Beč, 1767. Marija Karolina Šarlota, deseta kći i jedno od šesnaestero djece austrijske carice Marije Terezije, svjesna je da će je titula habsburške nadvojvotkinje neizbježno prisiliti da napusti svoj dom, obitelj i obožavanu sestru Antoanetu. Ali ne još. Moćna dinastija Habsburg slavi veliku pobjedu: Šarlotina starija sestra Josipa obećana je napuljskom kralju Ferdinandu IV. i uskoro će postati kraljica Dviju Sicilija. No iznenadna tragedija mijenja im planove: prilikom posjeta Carskoj kripti Josipa se zarazi velikim boginjama i umre. Šo­kirana, Šarlota je prisiljena suočiti se s neočekivanim promje­nama: mora se udati za Ferdinanda umjesto svoje sestre.

Tužna i osamljena, mlada Šarlota vrlo brzo otkriva da je njezin život u Napulju mnogo teži nego što je zamišljala. Ferdinand je slabić, a ni prva bračna noć ne obećava mnogo. Regent nje­zina supruga, signor Tanucci, čovjek je gladan moći i doveo je zemlju do ruba propasti. Očajna, Šarlota je prisiljena od svoga brata Leopolda, sada cara Svetog Rimskog Carstva, zatražiti da joj pošalje pomoć. I tako na dvor u Caserti stiže Sir John Acton, privlačan mornarički časnik dvadeset godina stariji od Šarlote, koji postaje zapovjednik njezine mornarice. Šarlota mora skupiti snagu i učiniti isto što i njezina majka prije nje: preuzeti kontrolu nad zemljom.

»Ovaj je roman izvrstan portret carske dinastije Habsburgovaca u 18. stoljeću… Velika priča o moći, zavjerama i ambicijama.«
Publishers Weekly

Diana Giovinazzo američka je spisateljica talijanskog podrijetla i jedna je od pokretačica tjednog književnog podcasta Vino, žene i riječi, gdje uz čašu vina razgovara s piscima. Njezin je omiljeni žanr povijesna fikcija.

Informacija o knjizi:

Diana Giovinazzo
Antoanetina sestra

Prevoditelj: Igor Rendić
Godina izdanja: 2023
Područje: Roman
Oznake: Književnost i svijet koji se mijenja
Biblioteka: Ambrozija
Godina izdanja: 2023
Uvez: Meki uvez
Format: 15,5*23,5
Broj stranica: 342
ISBN: 9789535205722
Cijena: 17,90 € (134,87 kn)

[izvor informacije V.B.Z.]