Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux?
Redatelj: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre
Glumci: Noa Zelenko, Vinko Štefanac, Goran Vrbanić Darin Pavišić, Ruben Carović, Azra Vrbanić, Kristina Gami, Tihana Fraculj, Nikica Viličić

Ovaj šarmantni francuski animirani film ekranizacija je popularnih knjiga za djecu “Nikica” Renéa Goscinnyja (autor na našim prostorima vrlo popularnih stripova Asterix i Lucky Luke), koje je ilustrirao Jean-Jacquesa Sempé. Ujedno je to njihova biografija koja oživljava kroz imaginarnu interakciju s ilustriranim Nikicom i njegovim avanturama. Ostaci su to izvorne ideje o dokumentarnom biografskom filmu sastavljenom od arhivskih snimaka i animacije, koji je evoluirao u ovaj potpuno animirani film.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Nikica je dječak koji kroz idealizirano povećalo autora proživljava tipične dječje avanture u Francuskoj 1950-ih godina – od školskih igara i tučnjava, do šala i druženja u ljetnom kampu. Djetinjstvo je danas dosta drukčije, no iskustva su i dalje slična, pa se mlađe generacije lako identificiraju s Nikicom i situacijama u koje dolazi. Mlađim generacijama Nikica je možda najbliskiji Gregu Heffleyu iz serije popularnih knjiga “Gregov dnevnik”. Upravo idealizam pomiješan s nostalgijom i dječjom nesputanošću iskaču iz filma, lako uvlačeći i djecu i odrasle u svijet sretnog djetinjstva koji sami autori knjiga nisu imali.

Izgled i ugođaj Sempéovih ilustracija prekrasno je prenesen u medij animiranog filma – od živahnih poteza tušem koji definiraju likove i scenografiju, do pastelnih vodenih boja koje se šire ekranom kao po papiru. Produkcija je tekla u suradnji i podršci sa Sempéom, koje je nedugo nakon završetka filma preminuo. Iako je animacija radi praktičnosti rađena kompjuterski i to ne crtanjem na papir, već na tablet, djeluje kao crtana tušem i vodenim bojama na papiru. Bez obzira radi li se o papiru ili tabletu, ovih ljetnih dana može poslužiti djeci kao poticaj za crtanje ili animaciju.

“Nikica: Kako je sve počelo” igra u 2D formatu, sinkroniziran je na hrvatski jezik, te je pogodan za dječju dob od 6+, odnosno za cijelu obitelj. Laganog je tempa, optimalnog trajanja (85 minuta), nema lošeg rječnika, seksualnih tema, zastrašujućih prizora… što je sve teže naći kod obiteljskih filmova. U filmu ima osvrta na nesretno djetinjstvo autora – dio Goscinnyjeve obitelji bili su žrtve holokausta, a Sempé je imao zlostavljačkog oca, no oni su vrlo kratki, sugestivni i nenametljivi. Stoga je film pogodan za roditelje koji mogu razumijeti takve ozbiljnije teme, ali i osjetiti nostalgiju za djetinjstvom, te se barem nakratko odmaknuti od uglavnom jednolične disneyevske animacije.

Tihoni Brčić

Nikica: Kako je sve počelo – Allocine
Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux? / Little Nicholas –