Ni prvi ni posljednji put, Ricardo Klement nema sreće. Godina je 1952., dan sprovoda Evite Perón, i u čitavom Buenos Airesu ne može se kupiti cvijeće. Kad njegova supruga Vera i njihovi sinovi napokon stignu iz Njemačke, Ricardo Klement dočekat će ih praznih džepova i ruku, u životu mnogo drugačijem od onoga prvog, koji je živio pod imenom Adolf Eichmann.

Fotografiju ustupila Fraktura

Pun psihološke istančanosti i jetka podsmijeha, Eichmann u Buenos Airesu izvrstan je roman o posljednjim godinama što ih je na slobodi proveo jedan od najzloglasnijih nacističkih zločinaca, sve dok ga 1960. u dramatičnoj operaciji nisu ulovili agenti Mossada. U međuvremenu, nekadašnji glavni organizator vlakova smrti u Argentini pokušava organizirati vlastiti život: kao uzgajivač kunića i suvlasnik lanca praonica rublja, od jednog do drugog skromnog boravišta, između snova o slavodobitnom povratku u Njemačku i sumnjičavih susreta s kolegama po egzilu, koji su nove karte odigrali kudikamo bolje od njega: Josefom Mengeleom, Wimom Sassenom, Ludolfom von Alvenslebenom…

Služeći se činjenicama iz Eichmannova života i miješajući ih s promišljanjima preuzetima iz njegovih svjedočenja, Ariel Magnus “arhitekta Holokausta” ne želi prikazati kao prezira vrijedno biće, no istodobno mu ne pruža utjehu suosjećanja. Stranicu za stranicom, pred nama iz tame izranja hladan i precizan portret, lice čovjeka koji je sudjelovao u uništenju šest milijuna ljudi vjerujući kako nije imao sreće, i da je sve što je činio bilo pravedno.

“Magnetičan, uznemirujući roman.”
— Javier Cercas

“Možda nije savim pogrešno da baš Židov bude taj koji će Eichmanna uhvatiti na papiru i osuditi na fikciju.”

Ariel Magnus rođen je 1975. u Buenos Airesu. Studirao je u Njemačkoj te pisao za različite medije u Latinskoj Americi i njemačke novine taz u Berlinu. Živi i radi kao autor i književni prevoditelj u Buenos Airesu. Dosada je objavio pet knjiga. Godine 2007. nagrađen je međunarodnom nagradom za književnost Premio La otra Orilla za roman Kinez na biciklu, koji je preveden na brojne jezike.

Informacije o knjizi:

Ariel Magnus
Eichmann u Buenos Airesu

Naslov izvornika: El desafortunado
Jezik izvornika: španjolski
Prijevod: Ela Varošanec Krsnik
Datum izdanja: travanj 2023.
Broj stranica: 184
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Težina: 305 g
ISBN: 978-953358571-0
Cijena: 19,99 € / 150,61kn

[izvor informacije Fraktura]