Priča o molekuli koja vlada našom željom za novim, za više, za još.

Zašto smo opsjednuti onim što želimo, a dosadi nam kad to dobijemo?
Zašto je ovisnost ovisniku “savršeno logična“?
Zašto se ljubav tako brzo promijeni iz strasti u ravnodušnost?
Zašto su neki ljudi zagriženi liberali, a drugi nepokolebljivi konzervativci?

Odgovor leži u kemikaliji, u jednoj molekuli u našem mozgu: dopaminu.

Dva briljantna znanstvenika, psihijatar Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long toliko su fascinirani tom molekulom da su o njoj napisali cijelu knjigu. „Ugljik, vodik, kisik, plus samo jedan atom dušika – jednostavna forma, a složen ishod. To je dopamin, a on ne pripovijeda ništa manje nego priču o ljudskom ponašanju“, kažu u svojoj odličnoj knjizi Nezasitna molekula koju su nakrcali podacima bizarnih znanstvenih istraživanja, povijesnim i suvremenim anegdotama o ljubavi, ovisnosti, mentalnim bolestima, politici, pričama o mračnoj strani ljudskog ponašanja, ali i vrhuncima kreativnosti i genijalnosti, pričama koje bi se mogle odnositi na nas i zato se čita kao napeti triler.

Fotografiju ustupila Planetopija

Kako samo jedan kemijski spoj u mozgu potiče ljubav, seks i kreativnost – i kako će on odrediti sudbinu ljudske vrste.

Dopamin je molekula, kemikalija u mozgu koja objašnjava zašto pobjednici varaju, zašto geniji često pate od mentalnih bolesti, zašto je gotovo svaka dijeta osuđena na propast i zašto su političari često prema svojoj osobnosti predodređeni za određenu stranku? Dopamin nas ne tjera na to zato da nešto ima. Njemu je važno samo da dobije nešto novo. To nam otvara sasvim novi pogled na ljudsko ponašanje i objašnjava mnoge naše postupke, ali ako ga uspijemo uskladiti s onim što imamo ovdje i sada, uživat ćemo u njegovim blagodatima.

U ovoj izvanrednoj knjizi, koja je pravi bravado kroz znanost i čita se bez daha poput napetog trilera, psihijatar Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long predstavljaju dopamin u najboljem i najgorem svjetlu. Uz niz primjera iz svakodnevnog života, anegdota i bizarnih znanstvenih eksperimenata nude nam neobičan uvid u mračnu stranu ljudskog ponašanja i slave vrhunce kreativnosti i genijalnosti.

Sisavci, gmazovi, ptice i ribe, svi oni imaju taj kemijski spoj u svome mozgu, no nijedan stvor nema ga više od čovjeka. To je i blagoslov i prokletstvo, motivacija i nagrada. Ugljik, vodik, kisik, plus samo jedan atom dušika – jednostavna forma, a složen ishod. To je dopamin, a on ne pripovijeda ništa manje nego priču o ljudskom ponašanju.

Michael E. Long, po obrazovanju fizičar, nagrađivani je pisac govora, scenarist i dramatičar. Njegovi su kazališni komadi uglavnom izvođeni u New Yorku, dok je za svoj scenaristički rad bio nagrađen na Slamdance Film Fesivalu. Piše govore za članove Kongresa, guvernere, diplomate, djelatnike američkog kabineta, poslovne ljude i predsjedničke kandidate. Kao popularan govornik i edukator putovao je diljem svijeta, a predaje pisanje na Sveučilištu Georgetown. Školovao se na Državnom sveučilištu Murray, a potom na Sveučilištu Vanderbilt.

Daniel Z. Lieberman je klinički profesor na Odsjeku psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Sveučilištu George Washington. Istaknuti je član Američke udruge psihijatara (American Psychiatric Association), dobitnik je nagrade za istraživanje institucije Caron Foundation i objavio je više od 50 stručnih radova s područja bihevioralne znanosti. Surađuje s američkim Ministarstvom zdravstva i drugim javnim ustanovama koje se bave mentalnim zdravljem i ovisnostima. Čest je gost brojnih radio i TV emisija te podcasta na temu mentalnog zdravlja. Dr. Lieberman studirao je na koledžu St. John’s i Sveučilištu New York.

Informacije o knjizi:

Michael E. Long, Daniel Z. Lieberman
Nezasitna molekula

Prevoditelj: Jasna Mati
Biblioteka: Matrix
Izdanje: Lipanj, 2023.
Uvez: meki
Broj stranica: 248
Format: 14,8 x 21 cm cm
ISBN: 978-953-257-547-7
Cijena: 19,50 € (146,92 kn)

[izvor informacije Planetopija]