Istinita špijunska priča o ženi kodnog imena “Sonja”. Tijekom njezine karijere lovili su je Kinezi, Japanci, nacisti, tajne službe MI5, MI6 i FBI – a ona im je svima izbjegla.

Godine 1942., u mirnom selu u zelenom engleskom Cotswoldsu, živjela je u maloj kućici mršava, elegantna žena sa svoje troje djece i mužem, koji je radio kao strojar u blizini. Ursula Burton bila je ljubazna, ali suzdržana, i govorila je engleski s blagim stranim naglaskom. Po svemu sudeći, činilo se da živi jednostavnim, neupadljivim životom. Susjedi u selu malo su znali o njoj.

Fotografiju ustupio Profil knjiga

Nisu znali da je ona visokorangirana sovjetska obavještajna časnica. Nisu znali da je i njen suprug špijun, niti da je ona vodila moćne agente diljem Europe. Iza fasade svog slikovitog života, Ursula Burton bila je predana komunistkinja, sovjetska pukovnica i iskusna agentica, koja je prikupljala znanstvene tajne koje će Sovjetskom Savezu omogućiti izradu atomske bombe.

Ova istinita špijunska priča govori o ženi kodnog imena “Sonja”. Tijekom njezine karijere lovili su je Kinezi, Japanci, nacisti, tajne službe MI5, MI6 i FBI – a ona im je svima izbjegla. Njezina priča odvijala se dok je trajao najveći ideološki sukob Dvadesetog stoljeća – između komunizma, fašizma i zapadne demokracije – i baca novo svjetlo na špijunske bitke i promjene odanosti našeg vremena.

Rođena je u njemačkoj židovskoj obitelji, a kako je Ursula rasla, tako je rasla i moć nacista. Kao fanatična protivnica fašizma koji je harao njezinom domovinom, Ursulu je već kao mladu ženu privukao komunizam obećanjem poštenog i miroljubivog društva.

Dok je kao sovjetska agentica djelovala u Švicarskoj, planirala je atentat na Hitlera, dok je živjela u Mandžuriji, špijunirala je Japance, nakon što se smjestila u Engleskoj, radila je na otkrivanju britanskih nuklearnih tajni koje je predavala Moskvi. Ursula je vodila neke od najopasnijih špijunaskih operacije Dvadesetog stoljeća. Nakon svih tih špijunskih uspjeha skrasila se u ondašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Ben Macintyre, punim imenom Benedict Richard Pierce Macintyre (rođen 1963.), britanski je povjesničar i kolumnist The Timesa. Napisao je niz knjiga, od kojih se osobito ističu njegove popularno-povijesne knjige sa špijunskom tematikom, prema kojima je BBC snimio dokumentarne filmove – Agent Zig-Zag, Operation Mincemeat, Double Cross – The True Story of the D-Day Spies i Kim Philby – His most intimate betrayal. Često gostuje na britanskoj televiziji kao gost komentator povijesnih događaja.

Život Ursule Burton detaljno je rekonstruirao i zahvaljujući činjenici da je prvi uspio proučiti njen osobni dnevnik. Njegova do sada najuspešnija knjiga jest Špijun i izdajnik. Za svoja djela dobio je desetak književnih nagrada.

Informacije o knjizi:

Ben Macintyre
Agentica Sonja

Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Katja Mihovilović
Godina objavljivanja: 2023.
Broj stranica: 328
Vrsta uveza: meki
Visina: 23 cm
Širina: 15 cm
Težina: 455 g
Barkod: 9789533139760
Cijensa: 36.00 € 271.24 kn

[izvor informacije Profil knjiga]