Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2023. godine devetnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Iznos nagrade ove je godine povećan s 13 200 na 15 000 eura!

Do 25. ožujka 2023., dokada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 103 rukopisa. Žiri u sastavu: Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić, izabrao je 10 rukopisa koji su ušli u polufinale ovogodišnje nagrade.

Fotografiju ustupio V.B.Z.

Polufinalisti su:
ŠIFRA   /  NASLOV

  1. A. B. Šimić / PET DEBELIH PESNIKA
  2. ANAIS NINA / GLORIJA
  3. Kuduz 555  / Tvornica Hrvata
  4. Abreakcija / Nije mi se dalo
  5. TORINSKI KONJ / Kino Sloboda
  6. Venecija / U BIJEGU
  7. BILMEZ / PREOBRAŽAJI
  8. LISTATI SLABOPOKRETNO / ODISEJA U NEMIRU
  9. JAGLENAC / UŠI PUNE SUZA
  10. ARTUR B. KLARK / Samoubistvo u Orijent ekspresu

Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 15 000 eura. Uz novčanu nagradu, i objavu romana u Hrvatskoj, V.B.Z. ulaže velike napore kako bi što više pobjedničkih romana bilo prevedeno na velike svjetske jezike, pa su tako, u posljednjih nekoliko godina na engleski odnosno njemački prevedeni „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski te „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević, a uskoro će na engleskome jeziku biti objavljen i roman „Sine, idemo kući“ Ivice Prtenjače.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2022. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“, Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“, Ivica Prtenjača za roman „Sine, idemo kući“ te Dragan Jurak za roman „Peléov priručnik“.

Svečana dodjela nagrade bit će održana u rujnu na festivalu Vrisak u Rijeci. Veselimo se što će se nizu sjajnih dobitnica i dobitnika pridružiti još jedno ime te čestitamo svima koji su ušli u polufinale!

Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na internetskoj stranici www.vbz.hr. Propozicije natječaja 

Redakcija V.B.Z.-a

[izvor informacije V.B.Z.]