Zagrepčane ove subote 17.06.2023 u 20:30h u Laubi očekuje svečana hrvatska premijera kratkometražnog filma “Splashback”, apsurdističke satire redatelja Dine Juliusa i Luke Hrgovića. Ulaz je slobodan, a posjetitelji će osim gledanja filma imati priliku pogledati i izložbu maketa i rekvizita iz filma, te se družiti s filmašima uz jazz sastav.

Ovaj redateljski dvojac oduševio je kratkometražnim filmom “Slice of Life” inspiriranim kultnim “Blade Runnerom”. Ono što ga je činilo posebnim je uporaba tradicionalnih tehnika specijalnih efekata poput minijatura, maketa, pozadinskih projekcija i matte-paintinga. Potpomognut je sredstvima iz najuspješnije crowdfunding kampanje za kratkometražni film na Kickstarteru, a nagrađen je na nizu svjetskih festivala poput LA Shorts u Kaliforniji i SciFi Film u Australiji.

Fotografiju ustupio TB

Julius i Hrgović su pokazali kako se uz ljubav, talent, ustrajnost i mali budžet može snimiti odličan hollywoodski film. S tom mišlju ušli su i u samofinanciranu produkciju “Splashbacka”. Kada smo ih prije nekoliko mjeseci posjetili u studiju isprobavali su pozadinske projekcije i zaigrano nam pokazali “igračke” koje su koristili na snimanju. Bile su to makete i minijature koje su glumile zgradu NASA-e, stražarske kućice, skladišta, automobile i Saturn V raketu koja je astronaute odvela na Mjesec. Dok je “Slice of Life” rađen godinama, ovdje su uspjeli film dovršiti u puno kraćem razdoblju – sniman je svega 8 dana na lokacijama u Zagrebu i okolici, a snimanje maketa i minijatura je trajalo mjesec dana.

“Splashback“ se ne ističe samo satirom uokvirenom apsurdnim povijesnim revizionizmom, već i arhaičnim crno-bijelim 4:3 formatom koji pridonosi šarmu starog Hollywooda. Odvija se u 1960-tim u NASA-i, za vrijeme povijesnog prvog slijetanja ljudske posade na Mjesec. Na marginama tog događaja nalazi se smušeni nadglednik skladišta George Losser (Alan Hay), koji želi stati na kraj jednom od najvećih mokraćnih izazova za svakog muškarca – splashbacku iliti povratnom prskanju. Slijedi nevjerojatni slijed tragikomičnih događaja u koje će se uplesti čak i predsjednik SAD-a, Richard Nixon (Timothy Nixon).

Glavne uloge tumače profesionalni britanski glumci angažirani nakon višetjednih audicija, što je rezultiralo ne samo kvalitetnim odabirom, već i situacijama koje su možda i apsurdnije od onih prikazanih u filmu. Poput slučajnosti da Richarda Nixona portretira glumac koji ne samo da izgleda poput njega, nego se i sam preziva… Nixon! “Splashback“ će na svoju festivalsku turneju krenuti već ove jeseni, s europskim, američkim i azijskim premijerama, a paralelno se radi i na scenariju za sasvim novi, dugometražni igrani film.

Tihoni Brčić