Zagreb, 24.05.2023. – Dobitnici prestižne Međunarodne nagrade Booker su najprevođeniji bugarski pisac, Frakturin autor Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel za sjajan, originalan roman Vremensko utočište, koji je na hrvatski prevela Ksenija Banović!

Međunarodna nagrada Booker dodjeljuje se od 2005. godine za najbolje književno djelo prevedeno na engleski jezik i objavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, a Georgi Gospodinov prvi je bugarski dobitnik nagrade. Novčanu nagradu od 50.000 funti podijelit će s prevoditeljicom Angelom Rodel koja je na engleski prevela i Fiziku tuge bugarskog autora (prijevod na hrvatski Ksenije Banović).

Fotografiju ustupila Fraktura

Frakturina urednica Sanja Jovičić o knjizi Vremensko utočište napisala je sljedeće: “U briljantno inventivnom romanu Vremensko utočište, svom tour de forceu, nagrađivani bugarski pisac Georgi Gospodinov propituje osobno i političko biće pozivajući nas da pogledamo u zavodljivo zrcalo sjećanja. Velika priča o vremenskim utočištima koja gradimo onda kada je budućnost otkazana, a sadašnjost nam nije više dom.”

[izvor informacije Fraktura]