R.M.N. Stanje nacije
R.M.N. (2022.)
Redatelj: Cristian Mungiu
Glume: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu
Žanr: drama
Trajanje: 125 min.
Država: Rumunija, Francuska, Belgija, Švedska
Distribucija: MCF

Sadržaj:
Nekoliko dana prije Božića, a nakon što je dao otkaz u Njemačkoj, Matthias se vraća u svoje multietničko selo u Transilvaniji. Želi čim više biti uključen u obrazovanje i odgoj vlastitog sina Rudija, kojeg je predugo ostavio na skrb njegovoj majci Ani te na taj način osloboditi dječaka neriješenih strahova koji ga more. Matthias je istovremeno preokupiran i svojim ostarjelim ocem Ottom, a također bi se želio vidjeti i sa svojom bivšom ljubavnicom Csillom. Kada se u maloj tvornici u kojoj Csilla radi zaposli nekoliko novih radnika, mir zajednice biva narušen, a na površinu započinju izlaziti frustracije, konflikti i strasti koje su se dugo skrivale ispod tobožnjeg razumijevanja i mira.
‘R.M.N. Stanje nacije’ novi je film Cristiana Mungiua, Zlatnom palmom nagrađenog redatelja filma 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana (2007) te jednog od začetnika novog vala rumunjske kinemaografije. Premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je bio istican kao jedan od najboljih filmova službene selekcije.

R.M.N. Stanje nacije – Movie Site
R.M.N. – IMDb


Ljubavni život
Love Life (2022.)
Redatelj: Kôji Fukada
Glume: Fumino Kimura, Kento Nagayama, Atom Sunada, Hirona Yamazaki, Misuzu Kanno, Tomorowo Taguchi, Tetta Shimada
Žanr: drama
Trajanje: 123 min.
Država: Japan, Francuska
Distribucija:

Sadržaj:
Taeko i njezin muž Jiro vode miran i pomalo hladan život s njezinim malim sinom Keitom. Iako Taeko i Jiro nisu pretjerano bliski, a ni Jirovi roditelji nisu oduševljeni njegovim izborom partnerice, sve ih spaja ljubav prema Keitu. No tragična nesreća dovest će dječakovog davno izgubljenog oca Parka natrag u Taekin život. Mučena osjećajem krivnje i boli, Taeko daje sve od sebe kako bi pomogla Parku, koji je gluh i bez doma.
Ova obiteljska melodrama o modernoj ljubavi ujeda tamo gdje je najbolnije, a premijerno je prikazana u konkurenciji Venecijanskog filmskog festivala.

Ljubavni život – Wikipediia
Love Life – IMDb


Praznici na talijanski
About My Father (2023.)
Redatelj: Laura Terruso
Glume: Sebastian Maniscalco, Robert De Niro, Leslie Bibb, Kim Cattrall, Anders Holm
Žanr: komedija
Trajanje: 89 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Urnebesna komedija o obitelji u kojoj će se svatko od nas prepoznati. Sebastian Maniscalco udružuje snage s legendarnim Amerikancem talijanskog porijekla i dvostrukim dobitnikom Oscara®, Robertom De Nirom. Radnja se vrti oko Sebastiana kojeg njegova zaručnica ohrabruje da dovede svog oca, frizera Salva (De Niro), na praznično druženje sa svojom superbogatom i izuzetno ekscentričnom obitelji (Kim Cattrall, Anders Holm, Brett Dier, David Rasche). Vikend se razvija u nešto što se može opisati samo kao “sukob kultura”, ostavljajući Sebastiana i Salva da na malo teži naćin otkriju kako je sjajna stvar u obitelji, zapravo sve.

Praznici na talijanski – Movie Site
About My Father – IMDb


Mala sirena 2D & 3D
The Little Mermaid 2D & 3D (2023.)
Redatelj: Rob Marshall
Glasovi: Lana Meniga, Dino Jelusić, Martina Tomčić, Frano Mašković, Anja Šovagović Despot, Goran Grgić, Jan Kerekeš, Ruben Carović, Ana Maras Harmander
Žanr: avantura, obiteljski, fantasy
Trajanje: 135 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Dugoočekivani i Oscarom nagrađeni glazbeni klasik studija Disney! Igrana verzija priče o djevojci iz mora koja zbog ljubavi odlučuje napustiti svoj bajkoviti podvodni svijet. Najmlađa kćer kralja Tritona, Ariel, žudi saznati više o svijetu s druge strane mora, a dok obilazi površinu, zaljubljuje se u poletnog princa Erica. Dok je sirenama zabranjeno komunicirati s ljudima, Ariel mora slijediti svoje srce. Sklapa dogovor sa zlom morskom vješticom Ursulom, što joj daje priliku da iskusi život na kopnu, ali naposljetku dovodi svoj život – i očevu krunu – u opasnost.

Mala sirena 2D & 3D – F.I.L.M.
The Little Mermaid 2D & 3D – IMDb


Suzume
Suzume / Suzume no Tojimari (2022.)
Redatelj: Makoto Shinkai
Glume: Sam Heughan, Priyanka Chopra Jonas, Russell Tovey, Celia Imrie, Céline Dion, Lydia Wes
Žanr: animirani
Trajanje: 122 min.
Država: Japan
Distribucija: Con Film

Sadržaj:
Tinejdžerica Suzume slučajno otvori neobična vrata smještena u zaboravljenom mjestu blizu svojeg grada na otoku Kyushu. Ubrzo nakon toga, Suzume počne primjećivati neobične prizore prije nego grad pogodi manji potres. Nakon povratka do mjesta gdje je otvorila vrata, ona upoznaje misterioznog mladića, člana Čuvara, čiji je zadatak putovati diljem Japana i čuvati portale koji vode u svijet iza vrata. U svijet koji skriva veliku tajnu iz djetinjstva djevojke Suzume. I opasnost za cijeli Japan.

Suzume – Movie Site
Suzume / Suzume no Tojimari – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]