U zadnji čas, posljednjeg dana našeg boravka u Antwerpenu, uspjeli smo posjetiti Rubensovu kuću. Neposredno nakon našeg obilaska, Kuća je zatvorena radi renovacija. Može se obići virtualno na službenim stranicama (https://rubenshuis.be/en/content/rubens-house), iako, čini se, 3D i video prezentacije sadrže tekstove i audio zapise samo na nizozemskom. Naši dojmovi opisani su u nastavku.

Nismo imali puno vremena za uživanje u Rubensovim umjetninama – manje od jednog sata proveli smo u Kući dok bi za sveobuhvatni doživljaj bili potrebni dani. Zanimljivo je da je upravo Rubens dizajnirao i opremio svoju kuću te nisu impresivne i zanimljive samo u njoj pohranjene umjetnine, već cjelokupna arhitektura i skulptura ove prostrane jednokatnice smještene u centru Antwerpena. Prostor trga pred kućom bio je u renovacijama. Muzejski shop i prodavaonica karata moderna je prizemnica ispred Kuće izgrađena većinom od staklenih stijena kako bi se sadržaj trgovine mogao razgledati u bilo koje doba dana ili noći.

U Kuću se ulazi kroz portal direktno s trga. Rubens je osobno dizajnirao proširenje kuće i opremio umjetninama zamamni portik i vrtni paviljon – nije ih bilo moguće obići u vrijeme našeg posjeta, ali se pogled na njih pružao s nekoliko prozora i pozicija iz unutrašnjosti kuće.

Kolekcija sadrži Rubensove slike i umjetnine, ali i one njegovih kolega te suvremenika koje je Rubens posjedovao baveći se otkupom i prodajom umjetnina. Većina ovih umjetnina izložena je u Galeriji slika. U svom studiju naslikao je većinu slika, a mnoge su i dalje u njemu izložene. Kolekcija skulptura izložena je u polukružnoj prostoriji s kupolom.

Peter Paul Rubens neosporno se cijeni kao jedan od najvećih umjetnika 16./17. stoljeća te vjerojatno najpoznatiji slikar nizozemskog dijela Belgije. Iznimne riječi hvale navedene su upravo na internetskim stranicama Kuće.

He was capable of everything and knew everything. He was a brilliant and versatile artist, run a large studio, spoke several languages, collected art, designed his own home, travelled around Europe as a diplomat and was interested in science. Rubens was well-versed in almost everything. (https://rubenshuis.be/en/content/rubens)

Slikao je mitološke reprezentacije, krajolike, scene lova, portrete, dizajnirao je skulpture, naslovnice i tapiserije. Ono što ga čini posebnim u odnosu na druge znamenite autore, su vještine zapažanja i apliciranja različitih umjetničkih tehnika. Bio je željan učenja, stoga je strastveno sakupljao knjige. Poznavao je brojne znanstvenike diljem Europe. Bio je inteligentan istraživač koji nije prestao eksperimentirati tijekom svoje karijere. Na Rubensa je najveći utjecaj imao Otto van Veen, pogotovo u vidu izražavanja simbolizmom, u čemu je postao ekspert.

Rubens je rijetko je slikao autoportrete, a jedan je izložen upravo u Kući.

Kuću je upio 1610. godine, zajedno sa svojom prvom suprugom Isabellom Brant, za 8,960 guildera i jednu autorsku sliku. Nakon 1750-tih kuća je u značajnoj mjeri podvrgnuta renovacijama, ali uglavnom originalni su ostali portik u vidu trijumfalnog luka (inspiriran Michelangelovom Porta Piom u Rimu) te vrtni paviljon. Za javnost, Kuća je otvorena 1946. godine. Kuća se obilazi u jednom smjeru, uz obilježja smjera kretanja. Prostor Studija namijenjen je zadržavanju posjetitelja, kao i u galerijama – postavljeni su sjedeći blokovi i nije određeno vrijeme u kojem se prostorija mora napustiti. Prostor je ispunjen slikama i umjetninama. I ostali dijelovi Kuće sadrže umjetnine, ali i privatne uporabne predmete i namještaj. Posebno je zanimljiva drvena postelja vrlo kratkih dimenzija. Čak su i brojni kamini umjetnička djela. S obzirom da slike uglavnom prikazuju tada suvremenu tematiku, posjetitelj dobiva dojam putovanja kroz vrijeme u prostor koji govori o intimnom životu, ali i vanjskom okolišu te ondašnjem svijetu znamenitog pojedinca.

Kuća se trenutno renovira kako bi ju se učinilo održivom, sigurnom i ekonomičnom. Odmah uz Kuću sagradit će se nova zgrada za recepciju koju su dizajnirali Robbrecht and Daem Architects te novi ulaz kao startna pozicija nove i pristupačne posjetiteljske rute kroz kuću i vrt. Renovirani muzej će se udvostručiti u veličini.

Vendi Jukić Buča i Berislav Buča
Kopenhagen, 14. ožujka 2023.