Zločini na prelijepom i tajnovitom švedskom otoku Ölandu mračni su i surovi, ali nestanak četrnaestomjesečnog dječaka Huga drama je koja pokreće najdublje strahove otočana. Cijela je kalmarska policijska postaja na nogama, istražitelji Hanna Duncker i Erik Lindgren krstare Ölandom tragajući za svjedocima, prijateljima i kolegama Thomasa Ahlströma, djetetova oca, koji je nestao zajedno s njim, a brojne grupe dobrovoljaca pretražuju sve zakutke ovog čudesnog krajolika. U potrazi svaki je sat presudan, počinje utrka s vremenom… Istodobno, Hanna pokušava otkriti zašto se netko toliko trudi spriječiti je da konačno sazna istinu o vlastitom ocu, osuđenom za ubojstvo i palež.

Fotografiju ustupila Fraktura

Ljiljan iz sjene druga je knjiga međunarodno uspješne trilogije Ubojstva na otoku u kojoj policijskim istražiteljima Hanni Duncker i Eriku Lindgrenu otkucava sat dok tragaju za ubojicom i nestalim djetetom. Produbljujući odnose među likovima koje smo upoznali u Noćnom pjevaču i dovodeći svoju junakinju Hannu u položaj da više ne može ignorirati prošlost, ma koliko to željela, Johanna Mo maestralno postavlja u središte pozornosti pitanje: koliko su daleko ljudi spremni ići da bi zaštitili svoju obitelj?

“Johanna Mo uspješno nastavlja svoj hvaljeni serijal Ubojstva na otoku. Ljiljan iz sjene jednako je uzbudljiv kao i Noćni pjevač, ostavlja istu žudnju za još…”
Borås Tidning

“Nekolicina osumnjičenika upečatljivo je prikazana kroz posljednji, grozničavi dan života žrtve – na isti provjereni način kao u Noćnom pjevaču, kako bi se znatiželja i neizvjesnost održale na visokoj razini. Ista je to vrsta pametne napetosti kao u opako dobrim TV serijama s brzim izmjenama scena, ali i s briljantnim naglaskom na unutarnjem svijetu junaka.”
Kristianstadsbladet

“Drugi dio Ubojstava na otoku vrtoglavo je ispričana kriminalistička priča, s mračnom obiteljskom tajnom koja joj daje molski tonalitet.”
Smålandsposten

“S okom za detalje iz svakodnevnog života te osjećajem za ono što velike promjene i užasni događaji mogu učiniti ljudima, Mo je uspjela uhvatiti nešto novo i autentično… Sjajno izvedeno.”
Stavanger Aftenblad

“U Ljiljanu iz sjene ne pretjeruje se s dramom, niti se umanjuje utjecaj pukog slučaja i presudnih dvojbi tako bliskih životu, pa su stoga temeljni užasi još intenzivniji.”
Berlingske

“Novi roman Johanne Mo Ljiljan iz sjene uzbudljiva je detektivska potraga prepuna obrata, iznenađenja i otkrića.”
New York Times

“Johanna Mo doista zna kako ispuniti svoje knjige junacima do kojih vam je stalo, a uspijeva prikazati i snažne i kompleksne emocije, kao i milje Ölanda.”
Skånska Dagbladet

“Elegantan, privlačan i intrigantan… Sjajno je provoditi vrijeme s detektivkom Hannom Duncker na otoku nadomak švedske obale – Öland je jeziv i atmosferičan kao Shetland Ann Cleeves.”
– Flynn Berry

“Öland o kojem Mo piše daleko je od ljetne, otočne idile za kojom čeznemo – pun je opasnih uzbuđenja i zle kobi koja se nadvija nad junake. Mračan i surov.”
Femina

Johanna Mo švedska je autorica rođena 1976., podrijetlom iz Kalmara. Trenutačno živi u Stockholmu. Posljednjih dvadeset godina radi kao autorica, samostalna urednica, prevoditeljica i književna kritičarka. Napisala je deset romana od kojih je osam kriminalističkih. U ljeto 2020. objavljen je Noćni pjevač, prvi nastavak detektivske trilogije Ubojstva na otoku, smještene na otoku Öland. Prava za ovaj serijal prodana su u sedamnaest zemalja, a Noćni pjevač ubrzo je nakon objavljivanja postao bestseler u Švedskoj. Drugi nastavak, Skuggliljan, objavljen je u lipnju 2021., a treći se očekuje u ljeto 2022.

Informacije o knjizi:

Johanna Mo
Ljiljan iz sjene

Naslov izvornika: Skuggliljan
Prijevod: Elizabeta Vrbančić
Jezik izvornika: švedski
Broj stranica: 384
Datum izdanja: listopad 2022.
Vrsta uveza: meki
Visina: 225 mm
Težina: 480 g
ISBN: 978-953358521-5

[izvor informacije Fraktura]