Mediteranski plesni centar, Svetvinčenat, 26. i 27. studenog 2022. Ples se vraća u Savičentu! U Mediteranskom plesnom centru 26. i 27. studenog 2022. ponovno gledamo predstave, ovog puta u tehnici virtualne stvarnosti (VR)! S početkom u 19.30 sati, u subotu možete pogledati „Babae“ i „Body Monologue“, a u nedjelju ponovno „Body Monologue“ te „Idiot Syncrasy“.

Vikend virtualne stvarnosti u Savičenti donosi tri predstave u različitim godinama odabrane kao Najboljih 20 u selekciji najveće europske plesne mreže Aerowaves. Kroz projekt Springback Ringside navedene mreže, predstave su snimljene u posebnoj tehnici koja posjetiteljima kroz VR naočale omogućava doživljaj izvedbe uživo. Projekt tako dovodi plesnu umjetnost u prostore i zajednice gdje dosad nije viđena, a u slučaju Mediteranskog plesnog centra, u prostor koji još uvijek čeka na adekvatne tehničke i financijske uvjete rada.

Loža na Placi ; Fotografija preuzeta s portala Svetvincenat.hr

„Babae“ je 30-minutni solo plesačice i koreografkinje Joy Alpuerto Ritter, rad inspiriran Plesom vještica Mary Wigman. Joy ispituje naslijeđene rječnike, rekonfigurirajući što znači prizvati moć i mistične prakse žene kao vještice. Kombinirajući svoje korijene u filipinskom narodnom plesu, klasičnu i suvremenu plesnu obuku te vokabular hip hopa i voguinga, ova je predstava međuigra jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i moći.

„Body Monologue“ Anastasije Valsamaki stavlja tijelo u poziciju prioriteta, izdržljivosti i snage. Fokusirajući se na mogućnosti kretanja, ovaj se rad usuđuje zamisliti alternativne prostore i načine aktiviranja tijela, s koliko se aspekata to tijelo može vidjeti i u koliko se oblika može regenerirati.

Duet „Idiot Syncrasy“ umjetnika Igora Urzelaija i Morena Solinasa, koji nastupaju pod jednostavnim imenom Igor x Moreno, rezultat je želje da promjene svijet, zbog čega su se osjećali upravo poput – idiota. Uslijedilo je puno plesanja, skakanja i pozivanja na tradicije Sardinije i Baskije, da bi došli do obećanja kako će se držati zajedno, ustrajati i dati sve od sebe. Predstava je 2015. nominirana za National Dance Awards i Total Theatre Awards, te iste godine odabrana za British Council Showcase.

Nakon predstava „Babae“ te „Idiot Syncrasy“ bit će organiziran i moderirani razgovori koreografa i publike putem Zoom aplikacije.

Ove pomno odabrane predstave u selekciji Edvina Liverića i Petre Glad Mažar izvrsna su prilika u kojoj tijekom zimskih mjeseci mogu uživati ljubitelji suvremenog plesa. Program se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu projekta razvoja publike.

Rezervacija ulaznica za sve predstave je obavezna (jer je broj mjesta ograničen) i dokazuje se uplatom na račun do 24. studenog 2022. Cijena ulaznice za jednu večer je 50 kn, dok studenti, učenici, umirovljenici, osobe s invaliditetom i grupe mogu ostvariti kupovinu po povlaštenoj cijeni od 30 kn za jednu večer. Svoje ulaznice možete rezervirati putem e-maila info@meditaranskiplesnicentar.hr nakon čega ćete primiti podatke za uplatu.

RASPORED:
26. studeni, 19:30 – Joy Alpuerto Ritter: „Babae“ + Anastasia Valsamaki: „Body Monologue“
27. studeni, 19:30 – Anastasia Valsamaki: „Body Monologue“ + Igor x Moreno: „Idiot Syncrasy“

[izvor informacije www.zagrebackiplesniansambl.hr]