Terrifier 2 (2022.)
Redatelj: Damien Leone
Glume: David Howard Thornton, Jenna Kanell, Lauren LaVera

Najbolja reklama za neki horor je kada se pojave medijska naklapanja kako su prilikom projekcije ljudi slabijih živaca padali u nesvijest ili da je hitna pomoć dolazila u kina. Bilo je takvih napisa o najnovijem hororu ‘Terrifier 2’ koji se počeo prikazivati u hrvatskim kinima. Uz to, ‘Terrifier 2’ ima predikat 18, što bi trebalo značiti da se ne preporuča mlađima od osamnaest godina, a tko će to kontrolirati, kada se zna što je sve prisutno na internetu izvan svake kontrole. Da ne duljim, nisam pao u nesvijest i uspio sam preživjeti bez posljedica ovaj film, tako da mogu napisati i ovaj osvrt.

Fotografiju preuzeta s web stranice Terrifier 2

Iako je film američki, eksplicitnim pristupom u prikazivanju brutalnog nasilja, glazbom, upotrebom kamere kao i scenografskim rješenjima podsjeća na talijanske slashere sedamdesetih godina prošlog stoljeća od koji su najpoznatiji predstavnici Dario Argento, Mario Bava i Lucio Fulci (čiji smo ciklus ove godina imali prilike gledati u kasnim noćnim satima na trećem programu Hrvatske televizije). Redatelj Damian Leone ne zaustavlja se samo u zastrašujućim prizorima komadanja ljudskog tijela čak i s elementima kanibalizma, već u završnici zalazi u područje nadrealnog i fantazmagoričnog kako bi se glavna junakinja (Lauren LaVera) uspjela suprotstaviti čudovištu u obličju antipatičnog Arta The Clowna (David Howard Thornton).

Godinu nakon stravičnog masakra u okrugu Miles za koji je ‘zaslužan’ Art the Clown, za Noć vještica pripremaju se tinejdžerica Sienna (Lauren LaVera) i njezin mlađi brat Jonathan (Elliott Fullam), čiji je otac izvršio samoubojstvo i ostavio im svojevrsnu oporuku kao upozorenje. Mladi se maštovito maskiraju, a poneki i u zloglasnog ubojicu, tako da se nitko previše ne uzbuđuje kada vide klauna koji šeće gradom,. Uskoro će se Sienna i Jonathan naći licem u lice s bešćutnim klaunom koji je prethodno opako (da ne kažem degutantno, na granici izdržljivosti) izmasakrirao neke od njihovih prijatelja, i to u dijelu zabavišta nazvanog Terrifier (otuda i naslov filma). Park zabave prepun raznih umjetnih čudovišta teren je kao stvoren za neuništivog klauna kojeg ne biste željeli sresti u stvarnom životu…

Iako ima elemenata koje podsjećaju na serijal ‘Noć vještica’, ovaj film je daleko okrutniji i od velike većine horora ovakvog tipa. Zabavni park, pogotovo njegov dio namijenjen strašenju mladeži idealan je za poigravanje sa strahom gledatelja u mračnoj dvorani. Gledali smo primjerice i ‘Zabavni park noćnih mora’ s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, koji djeluje blago kao ‘limunada’ prema ovom hororu. Što se tiče klauna, ovaj iz ‘Terrifeira’ razlikuje se od onog iz Kingovog ‘It’-a. Dok se iza maske klauna krije ljudsko obličje (gotovo neuništivo kao iz ‘Noći vještica’), klaun u ‘It’- strašno je čudovište koje preuzima obličje klauna kako bi se lakše približio djeci.

Redatelj (ujedno i meštar specijalnih efekata) Damien Leone prvo je 2011. snimio kratki (dvadesetominutni) ‘Terrifier’ koji 2016. postaje i dugometražni. U međuvremenu snima horore ‘All Hallows’ Eve’ (2013.), u kojem se opet pojavljuje jedan psihotični klaun, i ‘Frankenstein vs. the Mummy’ (2015.). Zanimljiva je Leoneova opsjednutost klaunovima, i vjerojatno u nekim budućim projektima možemo očekivati, ako ne nastavak ‘Terrifiera’, neke nove opake klaunove.

Robert Jukić, Zagreb, 11.11.2022.

Informacije o filmu:

Terrifier 2
Dark Age Cinema, Fuzz on the Lens Productions, 2022.
Trajanje: 138 min
Format: 1,78:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Damien Leone
Glazba: Paul Wiley
Još glume: Catherine Corcoran, Samantha Scaffidi, Kailey Hyman, Katie Maguire, Casey Hartnett, Elliott Fullam, Felissa Rose, Amelie McLain, Sarah Voigt, Jackie Adragna, Chris Jericho, Tamara Glynn, Griffin Santopietro, Charlie McElveen, Georgia MacPhail

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Terrifier 2 – Movie Site
Terrifier 2 – IMDb