Black Panther: Wakanda zauvijek 2D & 3D
Black Panther: Wakanda Foreverr 2D & 3D (2022.)
Redatelj: Ryan Coogler
Glumci: Letitia Wright, Danai Gurira, Lupita Nyong’o, Angela Bassett, Winston Duke
Žanr: akcija, avantura, drama
Trajanje: 161 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz d.o.o.

Sadržaj:
U novom nastavku Marvel Studios neće promijeniti lik, već će istražiti svijet Wakande i likove predstavljene u prvom filmu. Nastavak filma Black Panther iz 2018. godine koji je diljem svijeta zaradio preko $1.34 milijarde dolara. Film je oduševio kritičare i publiku, a na Rotten Tomatoes drži 96%. Uz to, film je osvojio i tri Oscara, za najbolju originalnu glazbu, najbolji dizajn kostima i najbolju scenografiju. Wakanda se mora zaštititi od svjetskih sila koje interveniraju nakon smrti kralja T’Challe. Dok Wakanđani nastoje prihvatiti gubitak voljenog vođe, heroji se moraju udružiti te uz pomoć Nakiae i Everetta Rossa iskovati novi plan za kraljevstvo Wakande.

Black Panther: Wakanda zauvijek – Movie Site
Black Panther: Wakanda Foreverr – IMDb


Majstori od zanata
Sis dies corrents (2021.)
Redatelj: Neus Ballús
Glumci: Mohamed Mellali, Valero Escolar, Pep Sarrà
Žanr: komedija
Trajanje: 85 min.
Država: Španjolska, Francuska
Distribucija: Discovery film

Sadržaj:
Moha, Valero i Pep radnici su u maloj tvrtki za vodoinstalaterske i električne popravke na periferiji Barcelone. Sramežljivi Moha na probnom je roku jer bi trebao zamijeniti Pepa, koji se sprema u mirovinu. I iako se Moha iznenađujuće dobro snalazi s klijentima, Valero sumnja u to da je Moha kvalitetna zamjena Pepa. Možda tjedan dana i nije dovoljno da Valero pobijedi predrasude ili da stekne novog prijatelja, ali možda je i dovoljno da otkrije kako je nužno živjeti u zajedništvu. Bit će to maleni korak za vodoinstalatera, ali ogroman za čovječanstvo.
‘Majstori od zanata’ duhovita je komedija katalonske redateljice Neus Ballús, koja vješto kombinira humor, studiju ljudske prirode i pogled na svakodnevicu trojice radnika u Barceloni. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje su Mohamed Mellali i Valero Escolar podijelili nagradu za najboljeg glumca.

Majstori od zanata – PFF
Sis dies corrents – IMDb


Kapa
Kapa (2022.)
Redatelj: Slobodan Maksimović
Glumci: Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Mojca Fatur, Ajda Smrekar, Klemen Slakonja, Nina Valič, Robert Waltl, Primož Pirnat, Klemen Klemen, Lotos Vincenc Šparovec
Žanr: obiteljski
Trajanje: 85 min.
Država: Slovenija, Luksemburg, Hrvatska, Slovačka
Distribucija: Duplicato Media d.o.o.

Sadržaj:
Erik, čiji je nadimak Kapa, zbog problematičnih roditelja živi u Dječjem domu. Njegova je jedina želja da se ovaj Božić može vratiti kući svojim roditeljima. Međutim, provodi ga s nepoznatom imućnom obitelji i djevojčicom Lučkom koja za Božić želi sestricu i štenca. Usred Badnje noći, Erik i Lučka u dnevnom boravku misle da su susreli Djeda Božićnjaka, no to je ustvari maskirani lopov. Puna nade, djeca se skriju u njegov auto. Tada za njih kreće nevjerojatna pustolovina.

Kapa – Movie Site
Kapa – IMDb


Terrifier 2
Terrifier 2 (2022.)
Redatelj: Damien Leone
Glumci: David Howard Thornton, Jenna Kanell, Lauren LaVera
Žanr: horor
Trajanje: 138 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz d.o.o.

Sadržaj:
“Ovaj film sadrži scene grafičkog nasilja i brutalne prikaze horora. Gledateljima koji su slabog srca, skloni vrtoglavicama ili slabog želuca savjetuje se izričit oprez. Već je bilo brojnih slučajeva padanja u nesvijest i povraćanja u kinima. Za one koji odluče nastaviti, upozoreni ste…”. Prošlo je točno godinu dana nakon zloglasnog masakra u okrugu Miles. Serijski ubojica, jezivi klaun Art vraća se točno na Noć vještica. Vođen demonskim priviđenjem, Art ovog puta cilja tinejdžericu i njezinog mlađeg brata. Kad linije između stvarnosti i neviđene noćne more nestaju i broj mrtvih tijela raste, brat i sestra otkrivaju mračnu obiteljsku tajnu koja može ih može spasiti i stati na kraj Artovoj vladavini terora.

Terrifier 2 – Movie Site
Terrifier 2 – IMDb


Ekstremni uspon
Summit Fever (2022.)
Redatelj: Julian Gilbey
Glumci: Ryan Phillippe, Freddie Thorp, Hannah New, Mathilde Warnier, Laura Ferries, Gianmarco Saurino
Žanr: drama
Trajanje: 115 min.
Država: Velika Britanija
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Hrabar san da se popnu na tri najizazovnije planine na svijetu uskoro se pretvori u zastrašujuću noćnu moru za grupu prijatelja kada ih smrtonosna oluja zarobi u blizini vrha i odsiječe svaku nadu u spas. Budući da su izgledi protiv njih, prijatelji su prisiljeni vjerovati jedni drugima kako bi se spasili na bilo koji način.

Ekstremni uspon – TheGuardian.com
Summit Fever – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis, IMDb i Moje karte]