Kraj godine znači i tradicionalni susret hrvatske filmske kritike s recentnom domaćom filmskom produkcijom. Povod je nagrada Oktavijan, jedina hrvatska filmska nagrada koja kontinuirano prati cjelokupnu domaću kinematografiju što ju čini najrelevantnijom i najreprezentativnijom hrvatskom filmskom nagradom. Popis dosadašnjih nagrađenih filmova i autora se nalazi ovdje.

Fotografije ustupio HDFK

Pozivamo sve filmske autore i produkcijske kuće da prijave svoje filmove za nagradu Oktavijan putem ovog obrasca: OBRAZAC ZA PRIJAVU.

Sve prijavljene filmove će odgledati i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih filmova po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva. Filmovi u svim kategorijama ocjenjuju se ocjenom od 1 (jedan) do 5 (pet) putem glasačkog listića s popisom svih filmova u konkurenciji, a potom se izračunava prosječna ocjena. Film s najvišom prosječnom ocjenom dobitnik je Oktavijana, s tim da ta ocjena ne smije biti niža od 3,50. Da bi se Oktavijan mogao dodijeliti u svakoj pojedinačnoj kategoriji treba glasovati najmanje deset (10) kritičara. Ocjene se objavljuju na službenim mrežnim stranicama Društva www.hdfk.hr i zonafilma.com

Ocjene će biti javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova početkom 2023. godine.

Filmovi koji konkuriraju za godišnju nagradu Oktavijan su svi hrvatski premijerno i javno prikazani tijekom 2022. godine u Hrvatskoj, od 1. siječnja do 31. prosinca.

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se u ovim kategorijama:

Oktavijan za dugometražni igrani film
Oktavijan za dugometražni dokumentarni film
Oktavijan za (kratki i srednjometražni) igrani film
Oktavijan za (kratki i srednjometražni) dokumentarni film
Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) animirani film
Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) eksperimentalni film
Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) namjenski film
Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju

Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 30. studenog 2022.

Pravilnik nagrade Oktavijan se nalazi OVDJE.

[izvor informacije Hrvatsko društvo filmskih kritičara]