Vruća linija
On the Line (2022.)
Redatelj: Romuald Boulanger
Glumci: Mel Gibson, William Moseley, Kevin Dillon
Žanr: triler
Trajanje: 104 min.
Država: SAD
Distribucija: Duplicato Media d.o.o.

Safržaj:
Posljednjih 25 godina, Elvis je davao savjete onima koji su ga zvali uživo u njegov poznati noćni talk show. On je jedan od posljednjih legendarnih radijskih voditelja. Izbjegava društvene mreže koje smatra beskorisnima, radi sve po svome i ignorira znakove upozorenja svog šefa koji vidi kako gledanost njegove emisije pada. Probleme slušatelja rješava svojom legendarnim glasom i britkim odgovorima. Ima mišljenje o svemu i upušta se u bilo koju vrstu rasprave. Jedne noći prima dramatičan poziv koji bi mu mogao uništiti karijeru, obitelj i cijeli život.

Vruća linija – Rotten Tomatoes
On the Line – IMDb


Sigurno mjesto
Sigurno mjesto (2022.)
Redatelj: Juraj Lerotić
Glumci: Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Juraj Lerotić
Žanr: drama
Trajanje: 102 min.
Država: Hrvatska
Distribucija: Hulahop

Sadržaj:
Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji u filmu igra i glavnu ulogu.

Sigurno mjesto – HAVC
Sigurno mjesto – IMDb


Alcarrás
Alcarrás (2022.)
Redatelj: Carla Simón
Glumci: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
Žanr: drama
Trajanje: 120 min.
Država: Španjolska, Italija
Distribucija: Zagreb film festival

Sadržaj:
Obitelj Solé naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka u Alcarràsu, malome mjesto na zapadu Katalonije. Međutim vlasnici zemlje na kojoj Soléovi žive namjeravaju posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Kako ljeto odmiče kraju, multigeneracijskoj obitelji predvođenoj ostarjelim Rogelijem na oslabljenoj poziciji patrijarha i malenom Iris, čijim zaigranim dječjim očima ne promiče ozbiljnost situacije, postaje jasno da je njihovu vjekovnom načinu života i rada odzvonilo.
Aktualni španjolski kandidat za Oscara – Alcarràs katalonske redateljice Carle Simón, stiže u distribuciju ovjenčan berlinskim Zlatnim medvjedom i odličnim kritikama. Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, dok je snimateljica Daniela Cajías na kameri uspješno zabilježila sinestetičke vrijednosti kasnoga ljeta – od bogate, tople zlaćane boje, mirisa zrelih bresaka, pa do prigušenih zvukova koji iz daljine dopiru u smiraj ljetnoga popodneva. Gradeći svoj film kao suptilnu i nježnu elegiju o načinu života

Alcarrás – Berlinale
Alcarrás – IMDb


Lola i velika tajna
Dia de Muertos (2019.)
Redatelj: Carlos Gutiérrez Medrano
Glasovi: Tihana Fraculj, Ivan Mokrović, Mladen Vujčić, Azra Vrbanić, Lenon Anđelković, Pavle Brazzoduro, Daniel Dizdar, Nikša Marinović, Goran Vrbanić, Kristina Gammi, Marko Jelić, Sunčana Zelenika
Žanr: animirani
Trajanje: 88 min.
Država: Meksiko
Distribucija: Duplicato Media d.o.o.

Sadržaj:
Lola je hrabra djevojka koja traga za istinom o nestalim roditeljima i misterijom vlastitih moći. U meksičkom gradu Santa Clara živi Lola, šesnaestogodišnjakinja koja nikada nije upoznala svoje biološke roditelje. Lola je veći dio svog života slušala priče kako su je roditelji napustili. Istraživala je mjesta gdje bi se oni mogli nalaziti, sve dok nije otkrila posebnu knjigu punu zanimljivih priča o gradu u kojem živi i povijesti njenog naroda. S ovom posebnom knjigom, Lola sa svoja dva brata kreće u avanturu kako bi pronašli karike koje nedostaju u njihovom obiteljskom naslijeđu.

Lola i velika tajna – Movie Site
Dia de Muertos – IMDb


One Piece Film: Red
One Piece Film: Red (2022.)
Redatelj: Gorô Taniguchi
Glasovi: AmaLee(English version), Daniel Baugh(English version), Luci Christian(English version)
Žanr: anime, avantura, fantazija
Trajanje: 115 min.
Država: Japan
Distribucija: Piece of Magic
Film se prikazuje sa titlovima na engleskom jeziku.

Sadržaj:
Uta je najomiljenija pjevačica na svijetu. Njezin glas kojim skriva svoj pravi identitet je opisan kao “onozemaljski”. Sada će se prvi put u javnosti pojaviti na koncertu uživo i dvorana se puni raznim Utinim obožavateljima — uzbuđenim gusarima, mornaricom koja ih pomno promatra i Slamnatim šeširima predvođenim Luffyjem koji su jednostavno došli uživati u njezinoj zvučnoj izvedbi. Glas koji svi čekaju samo što nije odjeknuo. Priča počinje šokantnom činjenicom da je ona “Shanksova kći”….

One Piece Film: Red – Movie Site
One Piece Film: Red – IMDb


Žena kralj
The Woman King (2022.)
Redatelj: Gina Prince-Bythewood
Glumci: Lashana Lynch, Viola Davis, Thuso Mbedu, Hero Fiennes Tiffin, Sheila Atim
Žanr: akcijski, drama, povijesni
Trajanje: 135 min.
Država: SAD
Distribucija: Con Film

Sadržaj:
Žena kralj je izvanredna priča o Agojie, ženskoj vojnoj jedinici ratnica koje su štitile afričko Kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i neustrašivošću kakve svijet nikada do tada nije vidio. Inspirirano istinitim događajima, Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica nagrade Oscar Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života.

Žena kralj – Movie Site
The Woman King – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis, IMDb i Moje karte]