Avatar (2009)
Readtelj: James Cameron
Glume: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

Avatar je dominirao kino dvoranama prije 13 godina i od tada drži titulu najkomercijalnijeg filma svih vremena. Rekord još uvijek drži sa zaradom od 2.85 milijardi dolara i to zavaljujući čak četiri uspješna vraćanja u kino u različitim izdanjima ili kino formatima. Tako se i u Hrvatskoj pružila rijetka prilika da se film ponovo pogleda u kino dvoranama i to u najboljim mogućim uvjetima – i to po prvi puta u IMAX formatu.

Štoviše, IMAX kina su do sada pridonijela Avatarovom uspjehu s nevjerojatnih 270 milijuna dolara zarade, a ima svega 1500 IMAX dvorana na svijetu. Film doduše nije djelomično sniman visokorezolucijskim IMAX kamerama kao npr. Top Gun: Maverick, nego je prilagođen IMAX-ovom DMR tehnologijom kojom se posebnim algoritmima poboljšava slika kako bi što bolje izgledala na divovskom platnu. Nema nevjerojatnu oštrinu i detalje nativnog IMAX formata, no izgleda daleko bolje nego što je ikad izgledao i to mnogo bolje nego moderni blockbusteri, a imerzivnost je na sasvim drugoj razini.

Fotografiju ustupila web stranica Avatar.com

Tome je razlog 4K remaster visokog dinamičkog raspona (HDR) koji omogućuje veći prikaz detalja u svijetlim i tamnim scenama, odnosno širi kontrast boja. Srećom je Avatar već bio masteriran u HDR-u još 2009 kada HDR projektora još nije niti bilo u kinima, pa je njegova kvaliteta slike tek sada mogla doći do izražaja, pogotovo u 3D-u.

Spektakularnost Avatara je usko vezana uz veličinu kino platna, ozvučenje i 3D. Ipak se radi o filmu koji je 3D vratio u kina diljem svijeta. Za razliku od većine drugih 3D filmova nije naknadno u postprodukciji konvertiran u 3D, već je nativno sniman s posebno razvijenim 3D kamerama za tu priliku (ono što je uopće snimano, s obzirom da je film uglavnom kompjuterski generiran) i rezultat je fantastičan!

Dubinski dojam je izuzetno efektan i kako film nije ludog tempa, ima se vremena prepusti i uživati u dojmu. To se pogotovo odnosi na mirnije prizori, poput onih na početku u kojem se Jake upoznaje s Pandorom i njenim egzotičnim stanovnicima. To ne znači da su akcijski  prizori nešto slabiji u 3D-u – naprotiv, podjednako su efektni. Planovi su jasno razlučivi, dubina izražena i gledatelj se lako može prostorno snaći u prostorima bitaka, pogotovo zračnih.

Novost u ovoj verziji filma je generiranje većeg broja filmskih sličica (HFR) – 48 umjesto 24, u samo nekoliko akcijskih scena sa thanator i viperwolf životinjama. Iako dotične životinje još uvijek djeluju manje realistično, za razliku od ostalih vizualnih efekata koji se i dalje odlično drže, s HFR-om se izbjegao efekt trzanja i zamućenosti u pokretu objekata ili kamere i tako dobila oštrija 3D slika.

Zvuk je kao i obično posebno miksan za zvučni sustav IMAX-a, a surround odnedavno ima i visinsku komponentu. U kombinaciji s ogromnim IMAX platnom od 333 m2 pruža jedinstveno iskustvo koje nema nikakvu konkurenciju, osim možda u 4DX formatu koji uvodi multiosjetilne elemente. Omogućuje da i mlađa generacija gledatelja mogućnost da film vide kao spektakl,  što streaming platforme i kućno kino ne mogu zamijeniti.

Tihoni Brčić

Avatar 2D & 3D – Movie Site
Avatar 2D & 3D – IMDb