Možemo li otkazati ”paket” na koji se nismo sami pretplatili ?

Zagreb, 18. listopada 2022. – Povodom slavljeničke 25. kazališne sezone Teatra Tirena svoje su kreativne snage po treći put udružile redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Nina Horvat što je rezultiralo novom predstavom za tinejdžere ”Boja odgoja”. Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 21. listopada 2022. s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka.

Fotografiju ustupio Teatar Tirena

”Boja odgoja” predstava je za tinejdžere koja se bavi rodnim ulogama i rodnom ravnopravnošću te problematizira štetne stereotipe koji se vežu uz muški i ženski rod. Živimo u svijetu koji nam i prije no što se rodimo “daruje” paket pravila, uputa i očekivanja. Taj paket pokriva sve – od toga kako trebamo izgledati, kako se trebamo ponašati, kako trebamo razmišljati pa čak i što bismo trebali osjećati. Unaprijed određuje naš položaj u društvu i propisuje što nam je sve dopušteno, a što zabranjeno. Zašto su ženski “paketi” roza, a muški plave boje? Kako je uopće došlo do toga da su boje postale rodne odrednice? I što se dogodi kad Plava i Rozi jednog dana odluče da im je svega dosta i pokušaju dati otkaz?

Za slavljeničkoj seznu Teatar Tirena okupio je već provjereni tim, tako u predstavi igraju Petra Težak i Vid Ćosić, poznata lica Tireninih predstava, likovno oblikovanje predstave potpisuje Iva Milley, kojoj je ovo četvrtka Tirenina predstava, za dizajn vizuala zaslužna je Ana Goja, dok redateljica Nora Krstulović uz režiju potpisuje i oblikovanje zvuka i svjetla.

U 25 godina postojanja u Tireni su postavljene 43 predstave hrvatskih autora, održano je 18 Kazališnih kampova, tiskane su 3 zbirke igrokaza za djecu i mlade te priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, pokrenuta je online platforma ”Kazališni šalabahter” i proveden je EU projekt !Klikni s kazalištem”. Teatar Tirena partner je u mnogim međunarodnim projektima, suorganizator znanstveno – umjetničkih simpozija o dramskoj pedagogiji i mjesto umjetničko-pedagoške prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija Dramske pedagogije.

Tirena će svoj 25. rođendan slaviti tijekom cijele sezone. Sve informacije o Tireninoj jubilarnoj sezoni možete pratiti na službenoj web stranici te na društvenim mrežama.

[izvor informacije Teatar Tirena]