Sandra Mozarovski bila je zvijezda španjolskih erotskih filmova 1970-ih. Kći ruskog diplomata i žene iz visokog društva, postigla je strelovit uspjeh zahvaljujući lakoći s kojom je otkrivala svoje tijelo i navodnoj vezi sa španjolskim kraljem. Misterij njezine smrti sa samo osamnaest godina (nesreća, samoubojstvo ili ubojstvo?) jedna je od narativnih niti romana Clare Usón.

U Sandrinoj životnoj priči Clara Usón pronalazi odjeke vlastite mladosti u postfrankističkoj Španjolskoj, kada se zemlja okreće demokraciji i mladi vjeruju da budućnost pripada njima. U njezin život, obilježen neizmjernom željom za slobodom i kompleksnim odnosom s majkom zarobljenom u okvirima tradicionalnih ženskih uloga, ulaze i tri vrlo zanimljiva lika – europski intelektualci Albert Camus, Ludwig Wittgenstein i Cesare Pavese.

Plahi ubojica drugi je roman Clare Usón, jedne od najhvaljenijih suvremenih španjolskih književnica, preveden na hrvatski (Kći Istoka, 2016.). Ispreplićući dokumentarnost i fikciju, tragično i komično te filozofska pitanja i promišljanja o smislu života, Usón je napisala intrigantan i bolan autoportret mladosti, hrabro i iznenađujuće eruditsko djelo, za koje je 2018. dobila nagradu Sor Juana Inés de la Cruz koja se dodjeljuje književnim djelima koja su na španjolskom napisale autorice.

„Knjiga koja govori o stvarima o kojima bismo trebali šutjeti, stvarima koje ne možemo reći, iako su jedine koje su doista važne.“
Il Fatto Quotidiano

„Ironija, intriga i tragedija idu ruku pod ruku u djelu s kojim Clara Usón pokazuje uistinu zavidno majstorstvo pripovijedanja.“
Forbes

Clara Usón rođena je u Barceloni 1961. Kći je uglednog odvjetnika, diplomirana pravnica i spisateljica. Živjela je u Londonu i Meksiku, u gradiću Valle del Bravo, a trenutačno živi u Barceloni. Objavila je osam romana. Godine 1998. osvojila je nagradu Feminino Lumen za svoj prvi roman La noche de San Juan. Za roman Srce od napalma ili Napalm – srce (Corazón de napalm, 2009.) dobila je Premio Biblioteca Breve de Seix Barral (2009). Djelo zaokupljeno našim neposrednim okružjem, roman Kći Istoka (La hija del Este), za koje je 2013. primila ugledna književna priznanja Premio Ciudad de Barcelona i Premio Nacional de la Crítica (prva žena koja je dobila tu nagradu u 40 godina njezina postojanja), doživjelo je unutar 2012. pet izdanja. Roman je preveden na više jezika. U Francuskoj ga je objavio Gallimard (Kći s Istoka), a talijansko izdanje (Kći, Sellerio, Palermo) bilježi osam pretisaka između 2012. i 2014. godine. U Nizozemskoj su ga naslovili Ana Mladić. Clara Usón primila je 2014. godine Međunarodnu nagradu Sredozemlja (Premio Cultura Mediterranea).

Informacije o knjizi:

Clara Usón
Plahi ubojica

Izdavač: V.B.Z. d.o.o
Uvez: Tvrdi uvez
Biblioteka: Ambrozija
Godina izdanja: 2022
Format: 13,5*20
Broj stranica: 176
ISBN: 9789535204688

[izvor informacije V.B.Z.]