Lightyear (2022)
Redatelj: Angus MacLane
Glumci: Slavko Sobin, Lana Meniga, Rakan Rushaidat, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Pero Juričić

U nizu banalnih animiranih filmova za djecu koji već godinama haraju kino blagajnama i streaming platformama, našla se i svojevrsna anomalija – “Svjetlosni”. Anomalija, jer se radi o banalnom, ispodprosječnom filmu legendarnog studija Pixar, iza kojeg stoje remek-djela kao što su ”Duša” ”Wall-E”, “Juhu-hu”, “Izbavitelji” i “Priča o igračkama”. Ovaj potonji upravo je bio inspiracija za “Svjetlosnog”. Prati avanture tog astronauta, odnosno kako je zapeo na jednoj planeti, borio se protiv zlog Zurga i postao kapetan Jedinice za zaštitu svemira.

Fotografiju ustupio Blitz

Iako se radi o glavnom liku po kojem je napravljena igračka iz omiljenog obiteljskog serijala “Priča o igračkama”, zapravo je to stereotipna reciklaža svega onoga što se u Hollywoodu trenutno radi: od besmislene akcije i divljeg tempa, do neinteresantnih likova i političko korektnih prodika. Dakako, i ovdje će se naći poruka za djecu, jer film nije namijenjen i odraslima, već samo nezahtjevnoj najmlađoj publici u dobi od 7+ i kao takav će teško plijeniti njihovu pažnju. Štoviše, jednim roditeljima će vjerojatno zasmetati forsiranje političke korektnosti, a drugima dosada.

Poruke koje film prenosi su timski rad, ustrajnost i multikulturalnost, no teško da će nekoga dirnuti u srce kao ostali filmovi Pixara. Kao znanstveno-fantastični film još jednom se propušta prilika djecu educirati da u svemiru zapravo nema zvuka, a kao novost se uvodi i istospolna trudnuća. Pokazuje se lezbijski bračni par od kojih je jedna žena trudna, insinuirajući da isti spolovi mogu raditi bebe. Bilo kakvo objašnjenje lako je moglo objasniti tu zavrzlamu (pa ipak se radi o znanstveno-fantastičnom filmu!), no ono je u bljesku političke korektnosti jednostavno izostalo.

Ovako se samo unosi dodatna konfuzija kod male djece, koja ionako slabo razumiju spolnost. Ako se gleda edukativni utjecaj društva, medija, pa i školstva, djeci su bogato preneseni načini raznolikog mučenja i ubijanja, dok je spolnost i reproduktivnost gotovo potpuno cenzurirana. Probajte se sjetiti kada ste posljednji puta u dječjim animiranim i igranim filmovima uopće vidjeli spolne organe ljudi ili životinja? A tek razgovore o seksu i reprodukciji?

Što se nasilja tiče, u “Svjetlosnom” se zasniva na borbama i razaranju, uglavnom robota. U jednoj sceni velike biljke pojedu astronaute (van ekrana), što bi moglo uznemiriti osjetljiviju djecu, no u filmu zapravo nema zastrašujućih prizora.

Kako je Buzz Svjetlosni ujedno jedna od Disneyevih najprodavanijih igračaka ikada, ako ste roditelj očekujte povećani interes djece na odjelima za igračke. A možda se radije požele prisjetiti odličnih “Priča o igračkama 1-4”, pa se stvori prigoda za pravo obiteljsko gledanje filmova preko ljetnih praznika.

Komičar Tim Allen koji je izvorno davao Svjetlosnome glas (čak i u video igrama i kratkometražnim filmićima) zamijenjen je na žalost obožavatelja drugim glumcem (Chris Evansom, poznatijim kao Kapetanom Amerikom). No, kako je film sinkrioniziran na hrvatski to u našem slučaju nije bitno, ulogu je preuzeo glumac Slavko Sobin.

U zadnje vrijeme studio Pixar dostavlja skoro 2 filma godišnje u kina, za razliku od prijašnjeg tempa od jednog filma svake godine-dvije. To se polako počelo odražavati na kvalitetu filmova, što je kulminiralo sa “Svjetlosnim”. Nadam se da se neće nastaviti s filmom “Elemental”, najavljenim za ljeto 2023. godine.

Tihoni Brčić

Svjetlosni – Movie Site
Lightyear – IMDb